SON DAKİKA

Berdimuhammedov’un Kitabının Tanıtımı Yapıldı

Berdimuhammedov’un Kitabının Tanıtımı Yapıldı
A- A+

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un kaleme aldığı ve Türkçe’ye çevrilen ‘AK ŞEHRİM AŞKABAT’  adlı kitabın tanıtım toplantısı ve  ve Türkmenistan fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkmenistan fotoğraf sergisinin açılışının ardından gerçekleştirilen program; Türkmenistan ve Türkiye Ulusal Marşlarının okunması ve akabinde Türkmenistan’ın tanıtım videosunun gösterilmesiyle başladı.

Programın açılış konuşmalarını yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un kaleme aldığı ve Türkçe’ye çevrilen ‘AK ŞEHRİM AŞKABAT’  adlı kitabın ve Türkmenistan fotoğraf sergisinin tanıtımının İnönü Üniversitesinde yapılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, “Üniversitemizde şimdiye kadar 189 Türkmen öğrencimiz üniversitemizden mezun oldu. Şu anda da 75 Türkmen öğrencimiz lisans ve lisansüstü eğitimine devam etmektedir. Türkmenistan kültürünü ve zenginliği yansıtan bu öğrencilerimiz aynı zamanda üniversitemizde ve şehrimizde adeta birer kültür elçisi olarak kardeş ülkemizi temsil etmektedir. Tüm öğrencilerimiz gibi Türkmen öğrencilerimizde gerek sosyal bilimler alanında gerek Fen ve Mühendislik alanlarında ve gerekse özellikle sağlık bilimleri alanında çok başarılı ve verimli bir eğitimi üniversitemizin huzurlu, güvenli ortamında almaktadırlar. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşçe ilişkilerin özellikle eğitim ile ekonomik ve ticaret alanında yoğunlaştığı görülmektedir. Karşılıklı saygı, işbirliği ve iki ülkenin ortak politikaları üzerine kurulu bu ilişkiler siyasi, ticari, eğitim, kültürel ve sosyal alanlarda gelişerek devam etmektedir. Ülkemiz açısından Türkmenistan ile ortak politikalar çerçevesinde hareket etmek son derece önem arz etmekte olup, bu manada kültürel ve ekonomik alanda pek çok adımlar atılmaktadır. Özellikle 21. Yüzyılın başından ibaren Türkiye ve Türkmenistan arasında ilişki ve işbirliği önemli bir ivme kazanmıştır. 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan’ı ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke Türkiye olmuştur. Türkmenistan Devletinin kurulmasından kısa bir süre sonra 29 Şubat 1992 tarihinde iki ülke arasında diplomatik ilişkileri geliştirmek üzere atılan Türkmenistan ve Türkiye arasında yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi ve korunması sözleşmesiyle başlayan iki ülke arasındaki ilişkiler her yıl daha da artmıştır. Nitekim bu anlaşma kapsamında yüzün üzerinde anlaşma imzalanmıştır. Ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke ve halk arasında bir millet 2 devlet temelinde dengeli karşılıklı saygı ve işbirliğine dayalı özel ilişkiler sürdürülmektedir. Türkmen tarafında ülkemizle olan ilişkilerini kemik kardeşliği şeklinde tanımlamaktadır.” dedi.

Rektör Kızılay’ın açılış konuşmalarının ardından konuşan Malatyalı İş İnsanı Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, “2022 yılının Türkmenistan’da halkın arkadaglı çağı ilan edilmesi münasebetiyle Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un Türkçe kaleme aldığı ‘AK ŞEHRİM AŞKABAT’  adlı kitabın ve Türkmenistan fotoğraf sergisinde bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un Aşkabat’ı anlatan eserinin Türkçe ’ye çevrilmesi bizleri son derece memnun etti. Eser sahibi Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un en güzel şekilde şiirinde ifade ettiği gibi, dostluk ve kardeşlik merkezi olan Aşkabat’ın güzellikleri tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de daha fazla bilinir hale gelecektir. Aşkabat’ın tüm ihtişamını okuyucularla paylaşan güzel eser, şehrin modern mimarisinin yanı sıra son teknolojiyle gerçekleştirilmiş altyapı projelerini tüm yönleriyle ele alıyor ve okuyanlarda eşsiz şehri ziyaret etme isteğini artırıyor. Sayın Devlet Başkanının vizyoner bakış açısıyla Aşkabat’ın kendi ifadeleriyle bilim, eğitim, edebiyat, kültür, sağlık, ekonomi ve teknoloji merkezi haline gelmesi amacıyla gerçekleştirdiği yüzlerce projeyi bu eserde bir arada görmek hepimize ilham veriyor, ufkumuzu genişletiyor.  Tanıtım programının doğduğum ve büyüdüğüm şehir olan Malatya’da yapılması da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. İpek Yolu üzerinde yer alan iki güzel kenti böyle anlamlı bir etkinlik kapsamında buluşturmanın bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Daimi tarafsız Türkmenistan ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan dostluğun ve kardeşliğin dünya var oldukça sonsuza kadar süreceğine, iki ülkenin halklarının arasındaki manevi, kültürel ve tarihsel bağların tanıtım toplantısı gibi güzel etkinliklerle güçlenerek artacağına inancım tam” dedi.

 

Ata yurtla Ana yurdun kardeşliğinin ancak bu tür sosyal etkinliklerle üst seviyeye çıkacağını söyleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da yaptığı konuşmada, “Bizim geçmişimizde söylediğimiz özlediğimiz kelimeler vardır.

Artık Dede Korkut öğüt vermiyor,

Kültigin’den bilgiler gelmiyor,

Yarab derdim kimse bilmiyor,

Taşkent der, Buhara der, Semerkant der ağlarım,

Nerde benim yaslı Türkmenistan’ım, diye şiirler okurduk.

Allah’a şükür bugün Dede Korkut’umuz da var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türk Cumhuriyetleri ve Türkçe konuşan ülkeler çerçevesi içerisinde AK Sakallılar Heyeti oluşturuldu. AK Sakallılar Heyeti içerisinde bu yılki dönem başkanı ülkemizin başbakanlığını yapan, TBMM Başkanlığını yapan Binali Yıldırım bey görevlendirildi. Biz kendilerini tebrik ederken Allah’a şükür Dede Korkut’umuz var dedik. Bilge Kağanlarımız var dedik. Artık Türk dünyasının o eski, yaslı, hüzünlü günlerinin yerine yeni bir çığır açıldı diyoruz. Bugün, Allah’a şükürler olsun Türk dünyasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin arasında sosyal anlamda, kültürel anlamda, eğitim anlamında ve diğer alanlarda birlik ve beraberliğinin en güzel göstergesidir.

Biz, tarihimize baktığımız zaman şairin dediği gibi;

Anayurt’u yücelten Asya’dan gelen nurdur

Türklük vicdanımızda değişmez bir gururdur

Zafer çelengidir başta börkümüz bizim

Destanlar yaratmaya çoktur kırkımız bizim.

Biz, Anadolu’yu yücelten nurun Asya’dan gelen nur olduğunu biliyoruz. Yani orası bizim Ata Yurdumuz. Burası bizim Ana Yurdumuz. Büyükşehir Belediyesi olarak ve geçmişte de Battalgazi Belediye Başkanı olarak biz Malatya’yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri diye tarif ediyoruz. Ata yurdumuzun bekçileri Türkmen kardeşlerimiz, Kırgız kardeşlerimiz, Doğu Türkistan bölgesindeki kardeşlerimiz. Şu anda bizde Anayurttayız. Anayurtla, Ata yurdun kardeşliği ancak bu tür sosyal etkinliklerin daha üst seviyede ve daha üst segmentlerde oluşmasıyla ortaya çıkar. Ak şehrim diye tabir ettiğimiz Aşkabat sonradan kurulan bir şehir. 1948 yılında oluşan bir depremin ardından ak kent gibi beyaz güzel bir kent oluşmuş. Türklerin bütün özelliklerini yansıtan bir format içerisinde güzel bir şehir oluşmuş. Değerli hemşerimiz İş İnsanımız Ahmet Çalık beyde Türkmenistan’da bakan yardımcılığı yaptı. Ülkemizi hem Türkmenistan’daki bakanlar kurulu ve devlet nezdinde hem de ticaret anlamında çok güzel temsil ettiler. Bu vesileyle Ahmet Çalık beyefendinin Malatya’da yetişmiş olması ve Malatya’mızın medarı iftiharı olması nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Programa katılan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ise, “Devlet Başkanımızın bizzat liderliğinde kurulmuş olan Aşkabat şehrimiz ülkemizin en büyük baş şehri olarak kuruldu. Saygıdeğer devlet başkanımızın Ak Şehrim Aşkabat kitabı, Türkmenistan’ın başkenti ismi sevgi şehri anlamına gelen Aşkabat’ın 140’ıncı kuruluş yıldönümü vesilesiyle milli liderimizin halkımıza ve dünya kamuoyuna eşsiz bir armağanı olmuştur. Kitap’ta Türkmenistan’ın başkentinde yaşanan büyük dönüşümler anlatılmaktadır. Aşkabat’ın tarihi geniş olarak ele alınmaktadır. Şehrin mimari özellikleri tüm detaylarıyla anlatılarak kitapta çok sayıda fotoğraflarla tamamlanmaktadır. Belirtmek gerekir ki Aşkabat Türkmenistan’ın mercan şehridir, inci şehridir. Kitap, ülkemizin bağımsızlık yıllarında elde ettiği büyük başarıları dünya toplumuna gösteren bir yüzüdür” ifadelerini kullandı.

Vali  Aydın Baruş ise şöyle konuştu; ”Bu etkinliği düzenleyerek, Türkmenistan ile Türkiye arasında gönül bağının güçlenmesine vesile olan İnönü Üniversitesi Rektörlüğümüze de hassaten teşekkür etmek istiyorum.  Bu etkinlikler çok önemlidir. Bizim kardeşimiz olarak nitelendirdiğimiz ve ata yurdumuzda yaşayan Türkmenistanlı kardeşlerimizin Türkiye ile olan gönül bağlarının güçlenmesi bizleri her zaman mutlu ediyor. Türkmenistanlı kardeşlerimizi Üniversitemizde görmekten hem de bunları bugün bu etkinlikte ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu özelikle ifade etmek istiyorum. Sözlerimin başında bizleri Türkmenistan’da izleyen Aşkabat Uluslararası İlimler ve Kalkınma Üniversitesinin çok değerli öğretim üyelerine ve öğrencilerine anayurdumuz olan Anadolu’dan, ata yurdumuz olan Türkmenistan’a selamlar iletiyorum. Halkın Arkadağlı Çağı” olarak ilan etmesinin devlet başkanlarına duydukları güvenin göstergesi olduğunu belirten Vali Baruş, ”Bugün ki etkinliğimizin ve bir araya gelişim izin sebebi, bu yıl Türkmenistan’da ilan edilen halkın arka dağlı zamanası yani Halkın Arkadağlı Çağı 2022 yılı için ilan edilmiş durumda. Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Saygıdeğer devlet başkanına ithafen ilan edilmiş bir yıl. Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov ’a ilan edilmiş bir yıl. Türkmenistan halkının kendisine ne kadar güven duyduğunun ifadesidir. Bugün ki kitap sergisinde Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov'un yazmış olduğu "Ak Şehrim Aşkabat" isimli eserinin Türkçe ’ye tercümesi münasebetiyle bu sergi düzenlendi. Bugün şahit olduğumuz şudur, Türkmenistan çok önemli kültür zenginliklerine ve tarihi değerlere sahip, kendini dünya üzerinde kimliği ile güçlü bir şekilde ifade eden bir memleket. Şehirlere kimlik veren o şehirlerdeki yapıların niteliği, caddelerin düzenlenişi ve kentin nizamıdır. İnşa ettiğiniz yapılarda belirli bir kimliği yansıtabilirseniz o şehrin dünya üzerinde simgesi olan yapılar meydana gelir. Aşkabat’ın da gördüğümüz kadarıyla beyaz şehir olarak nitelendirilmesinin de bir anlamı var. Çünkü Aşkabat’taki tüm binalar beyaz mermer kaplamalı. Bu şehrin aynı zamanda sadece beyaz rengi ile değil mimari üslupta kullanılan desenler ve şekillerde Türkmen halkının tarihi ve kültürel yapısına özen gösteriliyor. Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov'un Aşkabat’ı anlattığı bu eserini okumak bizleri de memnun etti. Kendilerine de aynı zamanda şükranlarımızı iletiyorum.”

MALATYA GÜNDEMİNİN VİDEO HABERLERİNİ GÖRMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ...

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar