
Bitkilerin köküne direkt olarak su vermeyi sağlayan damla sulama sistemi, çevreci yaklaşımın teknoloji ile harmanlanmış bir hâlidir. Sistem suyu damlalar halinde doğrudan bitkinin köklerine ulaştırılıyor. Su israfı olmadan bitkinin ihtiyacı olan su karşılanabiliyor. Hem daha az su israf oluyor hem de bitki yeterli suyu alabiliyor.
Damlama şeklinde sulama imkânı sağlayan sistemler oldukça pratik bir kuruluma sahiptir. Doğru bir planlama yapılarak sulama sistemi kolayca kurulabilir.
Damla Sulama Sistemi Nedir?
Damla sulama sistemi, yaklaşık 15 ila 20 milimetre çapa sahip, pvc den üretilmiş borulardan oluşuyor. Bu sistem, damlatma vanaları ve kontrol ünitesiyle bir de pompaya sahiptir. Kaynaktaki suyu doğrudan bitki veya ağaçların köküne ulaştıran son teknoloji bir sulama aracıdır.
Damla Sulama Sistemi
Birçok çeşit damla sulama sistemi bulunuyor. Bu sistemler ufak tefek farklılıklar barındırsa da genel itibariyle birbirlerine yakın performans sağlıyorlar. Doğru sulama sistemini seçebilmek için kullanım alanı, iklim ve çevre özellikleri önemlidir. Uzman görüşü alarak en doğru sulama sistemini bulabilirsiniz. Sulama sisteminin kurulumu ise birkaç adımdan oluşmaktadır. Bu adımları dikkatlice takip ederseniz damla sulama sistemini rahatlıkla kurabilirsiniz.
1. Planlama
Doğru ve uygulanabilir bir planlama yapmak kurulumun ilk ve en önemli adımıdır. Sistemin kurulacağı bölge, bölgenin büyüklüğü, ölçüleri, bitkilerin ihtiyacı kullanılacak sistemin özellikleri gibi faktörler için doğru planlama yapılması gerekir.
2. Su Kaynağının Belirlenmesi
Su kaynağı, sistemin bitkilere ulaştıracağı suyu ilk alacağı yerdir. Su deposu, su şebekesi gibi bir su kaynağının belirlenmesi gerekir. Kaynak mümkün olduğu kadar tarım alanına yakın olmalıdır. Bununla birlikte kullanılan sulama sisteminin buradaki sudan en iyi verimle yararlanabilmesi gerekir.
3. Su ve Sulama Hattının Döşenmesi
Su kaynağından bitkilere sulama hattı ile su taşınır. Bu hat üzerinde sulama nozulları veya damlacıklar yerleştirilmiştir. Bitkinin kökleri bu hatta bulunan damlacıklardan su alır.
4. Kontrol Cihazının Yerleştirilmesi
Sistemde akan suyun şiddeti ve basıncı kontrol altında olmalıdır. Kontrol cihazı, suyun akışını düzenler, damlalıkların tıkanıp tıkanmadığını kontrol ve sistemdeki suyun standart bir basınçta ilerlemesini sağlar.
Kurulum aşamalarını tamamladıktan sonra ilk olarak bir test sulaması yapmakta yarar vardır. Sistemin çalışıp çalışmadığını, aksayan veya eksik bir kısım var mı kontrol edebilirsiniz. Periyodik bakımlarına ve ihtiyaç halinde yedek parçalarını tedarik etmeye de özen göstermelisiniz.
Damla Sulama Sistemi Maliyeti
Maliyet, hangi sistemi kullanacağınıza göre farklılık gösterir. Manuel bir sisteme ihtiyacınız varsa burada 50 m, 100 m gibi farklı setler tercih edebilirsiniz. Set içerisinde sistemin bütün parçaları yer alıyor.
Ayrıca kurulum şeması ile birlikte gönderim sağlanıyor. Elektrik olmayan kesimler için geliştirilmiş otomatik damla sulama ise basit bir pil yardımıyla çalışır ve bütçenizi zorlamadan satın alabilirsiniz. Elektrikli sistemler ise diğerlerine kıyasla biraz daha maliyetli olup kullanacağınız alanın boyutlarına göre değişir.