SON DAKİKA

Doktorları şaşırtan çocuk… Tetanos 10 yıl sonra Malatya’da görüldü

A- A+

Malatya’da aşı karşıtı ailenin hiç ir aşısını yaptırmadığı 3.5 yaşındaki çocukları, tetanos nedeniyle 13 gün yoğun bakımda tedavi görerek, tedavi edildi. Ailenin aşıları yapılmayan 10 aylık çocukları da, doktorların tavsiyesi ile hastaneye getirilerek tüm aşıları yaptırılırken, Prof. Dr. Cengiz Yakıcı, 19 yıl sonra ilk defa bir tetanosa yakalanmış bir çocuk hasta ile karşılaştığını söyledi.

Malatya’da babası tekstil fabrikasında çalışan 2 çocuk sahibi aşı karşıtı ailenin 3.5 yaşındaki çocukları Ali Osman T., çenesinde kilitlenme şikayeti ile götürüldüğü İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tetanos teşhisi ile hemen yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda önce pipet ile sıvı verilmeye başlayan çocuk, zaman ilerledikçe çenesi açılmaya başladı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, “Tetanos hastalığı uzun yıllardır görmediğimiz bir hastalık, en azından ben 10 yıldır tetanos hastasını görmüyorum” diyerek, yılar sonra tetanos vakası ile karşılaştıklarını vurguladı.

 

Çocuklarının rahatsızlanması sonucu artık aşı yapmaya karşı çıkmayan ailenin 10 aylık bebeği de doktorların tavsiyesi üzerine aile tarafından hastaneye getirilerek burada tüm aşıları yapıldı.

 -“10 yıldır tetanos hastasını görmüyorum”

 İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, “Tetanos hastalığı uzun yıllardır görmediğimiz bir hastalık, en azından ben 10 yıldır tetanos hastasını görmüyorum. Ama asistanlık döneminde çok gördüğümüz bir hastalıktı.  Bu çocuğumuzda bize 13 gün önce gelmişti, yoğun bakıma aldık, çenesinde kitlenme, tek şikayeti çenesinde kitlenme.  Ağzını açıp bir şey yiyemiyor. Sadece pipetle biz biraz ilaç verdikten sonra sıvı gıdaları biraz almaya başladı ilk zamanlar, daha sonra ağzını biraz daha açmaya başladı. Her gün biraz daha ağzını açmaya başladı ve epey ağzını açmaya başladıktan sora biz hastayı servise devrettik. Sorun ney, nasıl gelişti bu olay? Olay şu, aile bu çocuğa hiçbir ayısını, sadece tetanos değil, hiçbir aşısını yaptırmamış.  Neden yaptırmamış? Onun nedenini sorduğumuzda, diyorlar ki; ‘Halk arasında bu aşılarda domuz maddeleri var, domuzla ilgili maddeler var, o nedenle yaptırmadık’ diyorlar. Tabi sadece bu çocuğa değil, bir çocuğa daha var, 10 aylık , o çocuğa da yaptırmamışlar.  Sonra biz bu çocuğa tedaviye başladık, tetanos anti serumunu yaptık, sonra tetanos aşısını yaptık. Öbür çocuğu da hastaneye çağırdık, aşısını garantiye almak için bunu böyle yaptım. ‘Yap’ diye söyleyebiliriz, garantiye almak için o çocuğu bir gün hastaneye yatırdım. Aşısını da yaptırdım, Şimdi şundan korkuyordu, diyordu ki, ‘Aşı yaptırırız eve göndeririz, evde ben yokum, ateşi çıkar.’ Yani her türlü şeyi garantiye aldık. Öbür çocuğunda aşısını yaptırdık.” İfadelerini kaydetti.

-“Bu konunun çok ciddi şekilde çalışılması gerekiyor”

Prof. Dr. Cengiz Yakıncı şunları söyledi, “Tetanos mikrobu her yerde olan bir mikrop. İtemediğiniz yerde tetanos mikrobu var. Yani tetanos mikrobu için özel bir şey gerekmiyor. Tetanos hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil, tetanos geçirse bile hastaya tekrar tetanos yapılması lazım. Yani geçirmesi bağışıklık sağlamıyor. Sadece uzun sürüyor, çok direnç gösteriyor.  Tetanos toksini ile etki yapan bakteri toksin oluşturuyor ve o toksinde ağızda kilitlenmeye yol açıyor. Toksinin etkisi kaybolana kadar bu şikayetleri devam ediyor. Ama gittikçe azalıyor, yavaş yavaş azalıyor. -Bizim asistanlık zamanımızda yeni doğan tetanosu çok görünüyordu. Onun nedeni de doğumda değişik maddelerle göbeği kesiyorlar veya göbeğine değişik maddeler bırakıyorlar, buydu nedeni. Bunu önlemek için tetanos aşısı yapılmaya başlandı gebelikte ve rutin yapılmaya başlandı, iki doz tüm gebeler yapıldı ve bu, sadece bu iş yeni doğan tetanosu sıfırlandı. Bu çok önemli bir başarı. Yeni doğan tetanosu için gebelerde aşının yapılması büyük bir başarı bence.  Buradaki sorun ne bizim ailede? Aşırı reddi sorunu. Buna biraz çalışmak gerekiyor. Farklı düşünceler, farklı işlemler koymamız lazım. Klasik mücadele ile olmuyor bu iş. Değişik stratejiler geliştirmek lazım. Bu başlı başına çalışılacak ve stratejiler geliştirilecek bir konu aşı reddi. Çünkü bu Türkiye’nin sorunu değil bu sadece. En azından yavaşlatmak, azaltmak. Çünkü sonuçta zarar örecek olanlar çocuklar. O acıdan bu konunun çok ciddi şekilde çalışılması gerekiyor.  Aşı önemli, aşı çok önemli bir konu. Toplumda bu aşı reddi konusunu çok ciddi çalışmak lazım.  2019 yılında aşı reddi Dünya Sağlık Teşkilatının dünyadaki en önemli 10 sağlık problemlerinden birisi kabul ediyor.”

[caption id="attachment_6262" align="alignnone" width="1007"] Malatya’da aşı karşıtı ailenin hiç ir aşısını yaptırmadığı 3.5 yaşındaki çocukları, tetanos nedeniyle 13 gün yoğun bakımda tedavi görerek, tedavi edildi. Ailenin aşıları yapılmayan 10 aylık çocukları da, doktorların tavsiyesi ile hastaneye getirilerek tüm aşıları yaptırılırken, Prof. Dr. Cengiz Yakıcı, 19 yıl sonra ilk defa bir tetanosa yakalanmış bir çocuk hasta ile karşılaştığını söyledi.
Malatya’da aşı karşıtı ailenin hiç ir aşısını yaptırmadığı 3.5 yaşındaki çocukları, tetanos nedeniyle 13 gün yoğun bakımda tedavi görerek, tedavi edildi. Ailenin aşıları yapılmayan 10 aylık çocukları da, doktorların tavsiyesi ile hastaneye getirilerek tüm aşıları yaptırılırken, Prof. Dr. Cengiz Yakıcı, 19 yıl sonra ilk defa bir tetanosa yakalanmış bir çocuk hasta ile karşılaştığını söyledi.[/caption]

[caption id="attachment_6263" align="alignnone" width="1055"] Malatya’da aşı karşıtı ailenin hiç ir aşısını yaptırmadığı 3.5 yaşındaki çocukları, tetanos nedeniyle 13 gün yoğun bakımda tedavi görerek, tedavi edildi. Ailenin aşıları yapılmayan 10 aylık çocukları da, doktorların tavsiyesi ile hastaneye getirilerek tüm aşıları yaptırılırken, Prof. Dr. Cengiz Yakıcı, 19 yıl sonra ilk defa bir tetanosa yakalanmış bir çocuk hasta ile karşılaştığını söyledi.
Malatya’da aşı karşıtı ailenin hiç ir aşısını yaptırmadığı 3.5 yaşındaki çocukları, tetanos nedeniyle 13 gün yoğun bakımda tedavi görerek, tedavi edildi. Ailenin aşıları yapılmayan 10 aylık çocukları da, doktorların tavsiyesi ile hastaneye getirilerek tüm aşıları yaptırılırken, Prof. Dr. Cengiz Yakıcı, 19 yıl sonra ilk defa bir tetanosa yakalanmış bir çocuk hasta ile karşılaştığını söyledi.[/caption]

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar