SON DAKİKA

Gün içinde kısa bir şekerleme yapmanın önemi büyük

Gün içinde kısa bir şekerleme yapmanın önemi büyük
A- A+

Araştırmacılar, gün içinde kısa bir şekerleme yapmanın, yaşlanma sürecinde beyin sağlığını koruyabileceğini tespit etti.

Birleşik Krallık'taki University of College London ve Uruguay'daki Cumhuriyet Üniversitesi araştırmacıları, gündüzleri kısa süreliğine uyuyanların beyin hacminin daha büyük kaldığı sonucuna vardı.

Araştırmada Birleşik Krallık'tan yaşları 40 ve 69 arasında değişen 35 bin kişinin yaşam tarzı ve sağlık verileri kullanıldı.

Söz konusu veriler arasında katılımcıların gündüz uyuyup uyumadığı da yer alıyordu. Ekip bu kişilerde genellikle gündüz uykularıyla ilişkilendirilen genetik varyantları da inceledi. Ayrıca bunların beyin hacmi ve sağlığıyla ilişkili olup olmadığına bakıldı.

Bunun sonucunda gündüz şekerleme alışkanlığına genetik yatkınlık gösteren kişilerde beynin daha büyük kaldığı görüldü. Ekibe göre bu hacim, 2,6 ila 6,5 yıl daha az yaşlanmaya eşdeğer.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Victoria Garfield, "Kısa bir gündüz uykusu beyin hacminin korunmasına yardımcı olabilir ve bu potansiyel olarak bunamanın önlenmesi için olumlu bir şeydir" diye konuştu.

Önceki araştırmalar, gün içinde 30 dakikaya kadar uyumanın faydalı olabileceğini göstermişti.

Öte yandan Garfield, bunamaya yol açabilecek çok sayıda risk faktörü olduğunu ve başka birçok faktörün de beyin hacmini etkileyebileceğini hatırlatıyor.

Çalışmanın yalnızca Britanyalılar üzerinde yapılmış olması da bir başka sınırlama. Bulguların başka ülkelerin vatandaşları üzerinde de tekrarlanması gerekebilir.

İngiliz Nörobilim Derneği başkanı Prof. Tara Spires-Jones, çalışmanın bu sınırlamalara rağmen önemli olduğunu vurguluyor.

Guardian'a konuşan Spires-Jones, "Bu çalışma önemli çünkü uykunun beyin sağlığı için elzem olduğunu gösteren verilere katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Guardian 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar