SON DAKİKA

Yeşilçam Filmleri Neler?

Yeşilçam Filmleri Neler?
A- A+

Yeşilçam denildiğinde direkt aklımızda eski Türk Sineması canlanıyor. Dönemin sinemasına Yeşilçam denmesinin sebebi İstanbuldaki Yeşilçam Sokağından geliyor. Beyoğlu semtinde Taksim’e yakın bir yerde olan sokak 1980 ve öncesi önemli bir yere sahipti çünkü film şirketlerinin ve yazıhanelerinin çoğu bu sokakta bulunuyordu. 

1950 ile 1980 yılları arasında üretkenliğini sürdüren bu dönem Türk sinemasının parladığı ve belkide yıl içinde en fazla film çekiminin yapıldığı dönemler diyebiliriz. 1970’li yılların sonuna  kadar yılda 250 ila 350 film çekiliyordu. Yeşilçam için Türkiye’nin Hollywood’u diyebiliriz. 

En Sevilen 3 Yeşilçam Filmi

Yılda 250 ila 350 film üretilen bir dönemden bahsedip aralarından en iyi ve en sevilen yeşilçam filmleri arasından seçip yapmak çok zor ve göreceli olsa da Imdb puanı yüksek ve genel de toplum tarafından beğenilen 3 filmi sizin için derledik.

Selvi Boylum Al Yazmalım

Fazlasıyla üretken olunan bu yıllarda çıkarılmış filmlerden en çok sevilenlerden biraz bahsedelim. İlk olarak Selvi Boylum Al Yazmalım filmi adını sıkça duyduğumuz ve gerek oyuncu kadrosuyla gerek konusuyla izleyicilerde zamansız bir tat bırakıyor. Imdb puanı 8.5 olan filmde başrolleri Türkan Şoray ve Kadir İnanır paylaşıyor. Aslında Cengiz Aytmatov’un 1970 yılında yayımladığı bir roman olan Selvi Boylum Al Yazmalım sonradan filme uyarlanmıştır. Filmin konusu ise köylü kızı Asya ile kamyon şoförü olan İlyas’ın köyde başlayıp sonrasında kısa süren bir evlilikle aşka dönüşmesini anlatmaktadır. İlyas’ın kamyon şoförlüğü işinden bakım servisi işine geçmesiyle birlikte ailesiyle geçirdiği vakit ve gösterdiği ilgi azalır böylelikle hikaye başlar. 

Filme dipnot olarak verilebilecek bir bilgi ise filmin en bilindik repliklerinden olan "Sevgi neydi; sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti" sözü kitapta yer almıyor olmasına rağmen senaryoya eklenmiştir ve toplumda yer edinen bir söz haline gelmiştir. 

Tosun Paşa 

Bir diğer başarılı film ise Tosun Paşa. Dev oyuncu kadrosu ile dikkat çeken bu film de Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar, Adile Naşit gibi Türk Sinemasına damga vurmuş oyuncular yer alıyor. Imdb puanı 8.9 olan film Yeşilçam sinemasında hala yerini korumaktadır. Kemal Sunal’ın canlandırdığı Tosun Paşa karakteri ikonik bir karakterdir. Adeta Kemal Sunal ile bütünleşmiştir. Filmin kısaca konusu Seferoğulları ve Tellioğulları ailelerinin sürekli Yeşil Vadi için didişmesi üzerinden dönmüştür. Şaban karakteri sahte Tosun Paşa karakterine bürünmüştür çünkü Tellioğulları reisi Lütfü Bey Yeşil Vadi’yi ve Daver Bey’in kızı Leyla’yı kendisine almak ister. Gerçek Tosun Paşa’nın bu olayı duymasıyla beraber Daver Bey’in evine gelir ve olaylar karışmaya başlar. Film Türk Sinemasında da çok sevilmiştir çünkü izlerken eğlendiren bir filmdir.

Hababam Sınıfı

Imdb puanı en yüksek filmlerden olan Hababam Sınıfı 9.2 gibi yüksek bir puana sahiptir. Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı adlı romanından uyarlanmıştır. Filmin başrollerinde kemik kadro olarak Kemal Sunal, Münir Özkul, Tarık Akan, Adile Naşit, Halit Akçatepe gibi isimleri görüyoruz. Ek olarak Ayşen Gruda konuk oyuncu olarak yer almıştır ve bu film oyuncunun rol aldığı ilk sinema filmidir. Filmin kısaca konusu tarih öğretmeni ve müdür yardımcısı olan Mahmut Hoca kopya çeken, okuldan kaçan, hocalarla dalga geçen öğrencileri disiplin altına almaya çalışır. Bunun dahilinde gelişen olaylara genelde komik ama haylazlıklar dışında bazen hüzünlü sahnelerle de karşılaşırız. Film zamansız bir filmdir, her yaşa hitap edip eğlendirebiliyor olması toplum tarafından çok sevilmiştir.

En yüksek Imdb puanlı ve en çok sevilen üç Yeşilçam filminden kısaca bahsettiğimiz bu yazıda biraz da olsa eski dönem filmlerini hatırlayıp Yeşilçam dönemini andık. Selvi Boylum Al Yazmalım, Tosun Paşa, Hababam Sınıfı gibi kült filmler geçmiş ve gelecekte de herkesin izleyebileceği içinde çok değerli oyuncuların yer aldığı çok başarılı filmler arasındadır.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar