SON DAKİKA

Yeşilyurt Belediyesi'nde Orta Hasarlı Binalar İçin Yeni Dönem

Yeşilyurt Belediyesi'nde Orta Hasarlı Binalar İçin Yeni Dönem
A- A+

Yeşilyurt Belediyesi, ilçe sınırlarındaki orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için aldığı yeni karar şu şekilde,  “Yapı ruhsatı olup da yapım esnasında meydana gelen hatalar kaynaklı yapı kullanma izin belgesi alamamış yapılar için başvuru tarihi itibarıyla yapıya herhangi bir ilave kat eklenmemiş olması ve kullanıcılarca yapıda esaslı tadilata konu ilave değişikliler yapılmamış olması halinde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yapının sağlık ve fen açısından ıslahının mümkün olduğunun üniversitelerin yapı ana bilim dallarında görevli en az üç kişilik uzman heyet tarafından rapor edilmiş olması halinde 3194 Sayılı İmar Kanunun 42. Maddesi uygulandıktan sonra yerinde yapılan imalata uygun mimari röleve dikkate alınarak Yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın yapıya güçlendirme ruhsatının verilebileceği, …”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit Başkanlığında toplanarak Haziran Ayı Toplantısı 1.Birleşimini gerçekleştiren Yeşilyurt Belediye Meclisi, komisyon raporları ile teklifleri karara bağladı.

Yeşilyurt Belediyesi Yeni Hizmet Binası Meclis Salonunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda, açılış ve yoklamanın ardından ilk olarak 10 Mayıs 2024 Tarihli Olağanüstü Meclis Toplantısının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantıda, finansmanı Dünya Bankası tarafından karşılanıp, İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen ‘Sürdürülebilir Şehirler Projesi 2-EK Finansmanı Enerji Projesi’ için İller Bankası ile yapılacak iş ve işlemler için Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’e yetki verilmesi görüşülüp onaylandı.

Yeşilyurt Belediyesi ile (BEM-BİR-SEN) Belediyeler ve Özel İdare Çalışanları Sendikası arasında, Yeşilyurt Belediyesinde çalışan memurları kapsayan ‘Sosyal Denge Tazminatı’ Sözleşmesini imzalamak üzere Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’e yetki verilmesine yönelik gündem maddesi de görüşülüp onaylandı.

Yeşilyurt Belediyesinin Sütlüce Mahallesindeki 1444 parsel nolu taşınmazın ‘Süt Toplama Merkezi’ amaçlı kullanılması şartıyla, en fazla 50 metrekarelik alanının Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne beş yıllığına tahsis edilmesi de toplantıda kabul edildi.

Yeşilyurt Belediyesi iştiraklerinden İŞGEM Limited Şirketleri ile Yeşil Gıda Seracılık Tarım ve Hayvancılık İnşaat Taahhüt İhracat İthalat Sanayi ve Ticari Limited Şirketlerinin talebi doğrultusunda, her iki şirketinde yapılan genel kurullarında alınan karar ile Anonim Şirketlerine dönüştürülmesi teklifi Yeşilyurt Belediye Meclisinde görüşülüp kabul edildi.

Yeşilyurt Belediyesi tarafından ilçe genelinde devam eden yol yapım ve bakım işlerinde kullanılan BİTÜM alım işi için İller Bankasından teminat mektubu alınması için Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in yetkili kılınmasına karar verildi.

Yeşilyurt Belediyesinin Yakınca Mahallesinde hizmete sunduğu Yakınca Semt Pazarının, Yakınca mahallesinde ki rezerv alan çalışmaları, alt ve üst yapı çalışmaları dolayısıyla geçici süreliğine kapatılmasına yönelik Yeşilyurt Belediyesi Zabıta İşleri Müdürlüğü tarafından sunulan teklif görüşülüp onaylandı.

Toplantı sonunda Yeşilyurt Belediye Meclisinin CHP’li Üyesi Günnur Tabel’in Yeşilyurt Belediyesinin ve şirketlerinin borç durumuna ilişkin verdiği önerge sırasında konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “ Geçmişe takılan değil, geleceği düşünen bir yönetim anlayışıyla hemşehrilerimize hizmet ediyoruz. Bizim tek gayemiz, gelecek nesillere daha ferah, daha güzel ve daha modern bir Yeşilyurt emanet etmektir. Ekibimiz ve bizler bu anlayış doğrultusunda çalışmalarımızı planlıyoruz.” diye konuştu.

-ORTA HASARLI BİNALAR İÇİN YENİ DÖNEM 

Orta hasarlı olup, yapı kullanma izin belgesi almış olmasına rağmen arşiv kayıtlarında bulunan onaylı projeler uygun olmadığı halde yerinde yapılan imalata uygun yapılabilmesi için Yeşilyurt Belediyesi Meclisi’nde alınan karar şu şekilde; 

06.02.2023 günü, Türkiye saati ile 04.17'de ve 13:24'de merkez üssü Pazarcık (Kahramanmaraş) ve Elbistan (Kahramanmaraş) olan Mw 7.7 ve Mw 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş bu depremlerden en çok etkilenen bölgeler arasında bulunan ilçemizde de toplam yapı stoğunun çoğunu kaybetmiştir.

Yapı stoklarımızın çoğunun depremde ağır hasar almış olması ciddi barınma sorunları ortaya çıkarmış olup barınma sorunlarının bertarafı için kamu eli ile afet konut üretimi hızlı bir şekilde başlatılmıştır. Geçen süre zarfında orta hasar alan yapıların Afet ve Acil Durum Başkanlığınca yayımlanan genelgeler kapsamında 31.12.2023 tarihine kadar başvurması halinde güçlendirilebileceği belirtilmiş bu genelge kapsamında idaremize başvurular yapılmıştır.

Yapılan başvurular incelendiğinde yapıların birçoğunun yapı kullanma izin belgesi almış olmasına rağmen arşiv kayıtlarında bulunan onaylı projeler uygun olmadığı dolayısı ile sağlıklı bir güçlendirme süreç yönetimi için yerinde yapılan imalata uygun yapılabilmesi için 22.12.2023 tarih ve 266 sayılı ile meclis kararı alınmıştır.

Hali hazırda yapı ruhsatı almış olmakla birlikte yapım aşamasında yerinde yapılan vaziyet, yapısal değişikliler sebebi ile yapı kullanma izin belgesi alamamış ve ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılarında olduğu bu yapıların meri mevzuat hükümleri kapsamında tadilat ruhsatı alamayacaklarından güçlendirme süreçlerinin yürütülemediği aynı zamanda bu yapıların geçen süreç zarfında satış yolu ile iyi niyetli üçüncü kişilerin eline geçtiği ve mağduriyetler oluşturduğu tespit edilmiştir.

Bu kapsamda 22.12.2023 tarih ve 266 sayılı Belediye Meclis kararında; "Yapı Ruhsatı olup ta Yapı Kullanma İzin Belgesi hiç almamış yapılarda yapıların ruhsat eki projelere uygun olması halinde güçlendirme süreçlerinin ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapılmasının" ifadesinin "yapı ruhsatı olup da yapım esnasında meydana gelen hatalar kaynaklı yapı kullanma izin belgesi alamamış yapılar için başvuru tarihi itibarıyla yapıya herhangi bir ilave kat eklenmemiş olması ve kullanıcılarca yapıda esaslı tadilata konu ilave değişikliler yapılmamış olması halinde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yapının sağlık ve fen açısından ıslahının mümkün olduğunun üniversitelerin yapı ana bilim dallarında görevli en az üç kişilik uzman heyet tarafından rapor edilmiş olması halinde 3194 Sayılı İmar Kanunun 42. Maddesi uygulandıktan sonra yerinde yapılan imalata uygun mimari röleve dikkate alınarak Yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın yapıya güçlendirme ruhsatının verilebileceği iş bu işlemin amacının ıslahı mümkün yapı ve kullanıcı vatandaşların hali hazır haklarının korunacağı amaçlandığından müktesep hak oluşturmayacağı hususunun" şeklinde değiştirilerek onaylanması; …”

Yeşilyurt Belediye Meclisi, gündemdeki diğer maddeleri görüşmek üzere 06 Haziran 2024 Perşembe günü saat 11:30’da toplanarak Haziran Ayı çalışmalarını tamamlayacak.

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar