SON DAKİKA

Yeşilyurt'taki yolsuzluk Bakan Özhaseki'ye de anlatıldı

Toplam 7 kişinin tutuklandığı ve kamu malının 10 milyon 450 bin TL olan Yeşilyurt Belediyesi’ndeki arsa yolsuzluğu soruşturması TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye de anlatıldı.

Yeşilyurt'taki yolsuzluk Bakan Özhaseki'ye de anlatıldı
A- A+

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonuna katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Yeşilyurt Belediyesi ile ilgili son durum da anlatıldı. 

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Bakan Özhaseki’ye şu bilgi ve iddiayı aktardı, “Yeşilyurt Belediyesinin siz çok iyi biliyorsunuz yerini “Topsöğüt Konutları” dediğimiz, depreme dayanıklı diye geçtiğimiz yıl yapılan ama 6 Şubat depremiyle ağır hasarlı olan binalarda da maalesef vatandaşlar fakir fukara, Belediye Başkanının sorumsuzluğu yüzünden büyük mağduriyet çekmekte. Aynı şey Malatya Yeşilyurt Belediyesi eski SSK hastanesinin yerine bir belediye binası yaptı; gözle görülür yüzde 50’si yapılmamış “Yüzde 80’i yapıldı.” diye ilan ettiler, müteahhide parayı verdiler, gitti. Bu konunun da bir denetlenmesi gerekir.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve bütçe Komisyonuna katılarak, burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ve bağlı kuruluşlarımızın gerçekleştirdiği faaliyetlerle 2024 yılı bütçe teklifi, 2022 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı Sayıştay Raporu hakkında bilgi verdi. 

Plan ve bütçe Komisyonu’nda CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Malatya’daki durum ve gelişmeler hakkında bilgi aktardı. Ağbaba, “Malatya hem depremden önce hem depremden sonra büyük bir trafik problemiyle karşı karşıya maalesef. Malatya'nın Kışla Caddesi’nden yeni devlet hastanesine gitmek belki bir saat alıyor; büyük bir problemle karşı karşıya Malatya. Depremden sonra da trafik problemi devam ediyor.” Dedi.

-“Malatya’da son 10 yılda tarım arazileri belediler eliyle yok edildi 

Malatya il merkezindeki tarım arazilerini son 10 yılda belediyeler eliyle yok edildiğini de belirten Veli Ağbaba, “Maalesef son on yılda Malatya'nın o yemyeşil dokusu belediyeler eliyle yok edildi. Tarım arazileri imara açıldı, Malatya'nın “meyve ve bostan ambarı” dediğimiz Bostanbaşı bölgesi, Tecde bölgesi âdeta yok edildi. Bu tarım arazilerinin imara açılması sadece oradaki güzelliği ve tarımı yok etmedi, sonrasında büyük problemler doğurdu; bunu da depremde, 6 Şubat depreminde hep birlikte yaşadık. Maalesef 5 katlı, 6 katlı, 7 katlı, 10 katlı, 15 katlı binaların yapıldığı o tarım arazilerinde Bostanbaşı bölgesinde yeni binalar depremde ağır hasar gördü, bir çoğu toprağın içine gömüldü.” Diye konuştu.

-“Bu paralarla insanların ev yapması kolay değil”

Ağbaba şunları söyledi, “Bakanlığınız  “Yerinde Dönüşüm” kampanyasıyla hibe ve kredi miktarlarının artırıldığını açıkladı ve konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi; iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi verileceği belirtildi. Bir köy evinin 3,5 milyon civarında ihale edildiğini biliyoruz, şehir merkezindeki evlerin 2 milyon 800 bin lira civarında ihale edildiğini biliyoruz. Malatya'da 1 metrekare evin maliyeti ortalama 20-25 bin lira. Beton fiyatlarının yüksekliğini size de dile getirdiler, bizzat ilettiler. Dolayısıyla, bu paralara, 1,5 milyon liraya bir ev yapılması mümkün değil. 150 metrekarelik bir evin maliyeti en az 3 milyon TL; yine, Bakanlığın köy evi olarak yaptığı tek katlı evlerin maliyeti ise 3,5-4 milyon TL civarında. Bunlara 750 bin TL hibe veriliyor, bunun çözüm olmadığını size ifade etmek istiyorum, bu paralarla insanların ev yapması kolay değil.”

-Ağbaba’dan yeni bir yolsuzluk iddiası … 

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Yeşilyurt belediyesi ile ilgili olarak ise şunları anlattı, “Bu imar durumunu dün de söyledim İçişleri Bakanlığında, maalesef bu imar durumunu veren hiçbir yerel yönetici yargılanmadı; müteahhidi, mühendisi tutuklandı, gözaltına alındı ama bu imar durumunu verip milleti mağdur eden bir tane yerel yönetici yargılanmadı. Bu imar durumunu nasıl verdi? Bu cezasızlık olduğu sürece de bu devam edecek. Yine, bizim dillere destan bir Yeşilyurt Belediyemiz var, geçtiğimiz yıl sizin elinizden ödül aldı. Gri pasaportla insan kaçakçılığı yapan. Yapmış olduğu bir şey daha var, dün söyledim yine burada, “yapay zekâ” dediğimiz. Yapay zekânın aslında düzgün yerlerde kullanılması lazım, bu arkadaşlar yapay zekâyla, bir programla sahte belediye meclisi kararı, daha doğrusu, yapay zekâyla belediye meclisi kararı geliştirerek Yeşilyurt Belediyesinin arazilerini satmış durumda. Burada hiç belediye başkanının sorumluluğu yok, bu cezasızlık devam ettiği sürece bu tür yolsuzluklar devam edecek. Yine, Yeşilyurt Belediyesinin siz çok iyi biliyorsunuz yerini “Topsöğüt Konutları” dediğimiz, depreme dayanıklı diye geçtiğimiz yıl yapılan ama 6 Şubat depremiyle ağır hasarlı olan binalarda da maalesef vatandaşlar fakir fukara, Belediye Başkanının sorumsuzluğu yüzünden büyük mağduriyet çekmekte. Aynı şey Malatya Yeşilyurt Belediyesi eski SSK hastanesinin yerine bir belediye binası yaptı; gözle görülür yüzde 50’si yapılmamış “Yüzde 80’i yapıldı.” diye ilan ettiler, müteahhide parayı verdiler, gitti. Bu konunun da bir denetlenmesi gerekir. Nasıl ki Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerin belediye başkan yardımcısı, imar müdürü gibi odaları var ve yanında mutlaka müfettiş odası varsa mutlaka bu belediyelerin de denetlenmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Malatya'da belediyecilik anlamda tam bir kepazelik yaşandığını da ifade etmek istiyorum.”

-“Malatya'da yüzde 156 kira artışı var”

Bakan Özhaseki’ye kira durumunu da anlatan Ağbaba şöyle devam etti, “Bir başka konu sadece deprem bölgesini ilgilendiriyor ama biz de bu kiracı meselesi çok büyük sorun. Malatya'da kiralar depremden önce bin, 1.500, 2 bin lirayken, lüks konutlarda 3 bin lirayken şu anda en kötü daire TOKİ’nin 1+1’leri bile asgari ücret seviyesinde kiralar. Maalesef, insanların kira ödeyecek güçleri yok, ev sahipliği oranı yıldan yıla düşmeye devam ediyor, bir barınma problemiyle Türkiye karşı karşıya. Büyükşehirlerde 15-20 bin lira kira hatta üniversiteye yakın İstanbul gibi yerlerde 30 bin liradan, 40 bin liradan aşağıya kira bulunamıyor, maalesef, yüzde 100’ün üzerinde artışlar var. Malatya'da yüzde 156 kira artışı var, Ankara'da yüzde 173, İzmir’de yüzde 114; buna da dikkat çekmek istiyorum. Büyük bir barınma sorunuyla ve kira sorunuyla karşı karşıya kaldığımızı da ifade etmek istiyorum. Tekrar Malatya ve deprem bölgesiyle ilgili de mutlaka  daha fazla bütçenin ayrılması lazım, daha fazla paranın ayrılması lazım ve insanlar mağdur edilmeden, can kaybı yaşayan insanlar mağdur edilmeden bir an önce kışı evlerinde geçirmesi lazım. Bu kış geçecek gibi gözükmüyor, onu da ifade etmek istiyorum.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar