SON DAKİKA

TSO’da “Kumpas demiştin, ne yaptın?” Sorusu 

A- A+

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) Meclis Toplantısında, Meclis Üyelerinin, Yönetim Kuruluna sormuş olduğu sorulara “Yazılı olarak arkadaşlar cevap versinler” şeklinde yanıt verilmeye başladı.  TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, “Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) konusu vardı. ABİGEM ne oldu, ABİGEM nerededir”, “TOBB toplantısında arkanızdaki Atatürk posteri yerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun posterini asılması konusunda eski yönetimin aldığı personel kumpas kurdu demiştiniz, savcılığa suç duyurusunda bunuldunuz mu?”, “TSO Meclis Toplantılarına basın davet ediliyor mu?” sorularına Meclis’te cevap vermeyerek, yazılı cevap verileceğini açıkladı.

 

Malatya TSO Meclisinin Ekim ayı toplantısı Oda’nı Meclis Salonu’nda yapıldı. TOS Meclis Başkanı Hasan Özkan başkanlığındaki toplantıda yönetim kurulu faaliyetleri ve bilançoların konuşulup açıklanmasının ardından soru-cevap ve temenniler bölümüne geçildi.

 

-“3.5 yıl geçti, Dış Ticaret Ofisi ne oldu?”

 

TSO Meclis Üyesi Enes Perçin, “Biz burada yaklaşık 3.5 yıldır başkanımızı dinliyoruz. Oda başkanımız Dış Ticaret Ofisinin kurulması ile ilgili olarak TSO seçim sürecinde vaatte bulunmuştu. Şu anda Dış Ticaret Ofisinin kurulması her halde gündemde değil. Biz bu çalışmayı bu zamana kadar göremedik. Bununla ilgili çalışmanız var mı, ne zaman sonuçlandırılacaktır, istihdam nasıl sağlanacaktır. Sizin vaadinize istinaden bu soruyu sormak istedim?” dedi.

 

“Seçilmeden önce ‘TSO Eski Binası değerlendirilmiyor demiştin, 3.5 yıldır siz ne yaptınız?”

 

TSO’nin PTT yanındaki eski hizmet binasının  değerlendirilmesi konusunda  ve Kredi Garanti Fonu Bürosunun kapatılması hakkında ise Enes Perçin şu soruları yöneltti; “Ticaret ve Sanayi Odası, yanlış hatırlamıyorsam Nisan 2015’te bu binaya taşındı. Siz bu Meclisin kürsünde o zaman ‘Eski TSO binası boş duruyor, 80-90bih TL’ye kiraya verilebilir, ama verilmiyor’ diye eleştirilerde bulunuyordunuz. 3.5 yıl geçti, siz göreve başladığınızdan beri Eski TOS binası halen boş. Bununla ilgili olarak bir sonuç yoktur. Binada bir sıkıntı varsa, oradaki mevcut kiracılar iş yapıyor, o zaman neden bir önlem alınmıyor? Kredi Garanti Fonu (KGF) Bürosunu kapatıldığı ile ilgili bir iddia var. Böyle bir durum söz konusu mu? Bu konuda bir bilgi alamadık, böyle bir şey var mı?”

 

-“Seçimlerde konuştuğunuz  ABİGEM nerededir, ne iş yapıyor”

 

Enes Perçin, Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri konusunu da gündeme getirerek şu soruyu sordu; “Sizin TSO seçimleri öncesinde  TSO Meclis kürsüsünde konuştuğunuz Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) konusu vardı. ABİGEM ne oldu, ABİGEM nerededir, ne faaliyetleri vardır, borcu varmıdır, yönetimi kimlerden oluşur. Şu anda siz TOBB Yönetim Kurulundasınız, TOBB’den buraya ciddi manada mali destek sağlayabilecek pozisyondasınız. 3.5 yılda ABİGEM faaliyetleri konusunda sizden bir şey duymadık.”

 

-“Ben talipli olmuştum, rapor olumsuz çıktı, paramı da alamadım”

 

TSO eski hizmet binası konusunda konuşan TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan “Eski binaya ben talip olmuştum, yanılmıyorsam 2015 yılıydı. Birazda para verdim.  Ciddi manada çürük raporu geldi. Bu rapor da her hale odamızda mevcut. Ödediğim para ödenmedi, Daha sonra seçimlerde burada görev alınca bende doğrusu istemeyi etik bulmadım. TSO seçimleri sonrasında da eşin doğrusu ben üstünü kapattım. Bina eski bir bina ve verilen raporda ‘4.5 şiddetindeki bir depremde yıkılır’ şeklindeydi. Durum, her halde bundan dolayı verilmedi.”

 

 

TSO Başkan Yardımcısı Celal Abbas Karaduman, “8-10 kişilik bir ekibimiz vardı. Ekip oluşturduk. Belediyeden tespitlerini yaptırdık. Bilirkişiye değer tespitlerini yaptırdık. Komisyonda bu değerlerin altında rakam gelirse kabul etmeyeceğimizin kararını aldık. Binanın satışı ile ilgili olarak yayınlar yaptık. Gazetelere ilan verdik, maalesef herhangi bir talep gelmedi. Kiracımız yoktur, bina bom boş duruyor.” şeklinde cevap verdi.

 

-“Geçmiş yönetime teşekkür ederiz, 10 dönümlük bir arsa tahsisi sağlamışlar”

 

TSO eski hizmet binası konusunda TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, “Eski TSO binasında bizim kiracımız yoktur. Binayı kiralamaya gelenler oradaki sıkıntıyı görünce kiralamaktan vaz geçiyor. Satış için komisyon kuruldu. Teklif gelmeyince kime satalım? Güçlendirme yaptığımız zaman bir binanın maliyeti kadar maliyet çıkıyor. Biz bugün İŞGEM büyüyor, 9milyonluk bir hibe aldık, toplam 3-3.5 milyon TL maliyetler yükseldiği için bir para çıkmak suretiyle orada ciddi manada kira getirisi olacak 14 adet işliğimiz olacak.  Bunların tamamı belki 2 veya 3.yılda kendini amorti edecek. Geçmiş dönemdeki yönetime teşekkür ederiz, 10 dönümlük bir arsa tahsisi sağlamışlar, orada da farklı bir proje gerçekleştirmek için bir çabamız var. İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurmaya çalışıyoruz. Tabi bütçeyle ilgili bu ihtisas organize sanayi bölgeleri.  EskiTSO binasını komisyon kurarak yeniden satışa çıkartalım” şeklinde cevap verdi.

 

 

-“Açacaktık, ama niye açmadık? İyi İngilizce bilen adam bulamadık”

 

TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu’nun Dış Ticaret Ofisi konusunda şu cevabı verdi; “Dış Ticaret Ofisini kurulması için bakanlıktan yetkiyi biz aldık. Dış Ticaret Ofisini kurulmasını, bakanlığa bağlanması için yetkiyi aldık. Ama burada ciddi İngilizcesi olan adam almaya çalıştık. Birçok insan ahbap-çavuş ilişkisi ile buraya adam yerleştirmeyle ilgili gayret gösterdi. Bizde kriterlere uygun adam almaya yönelik haberler yaptık. İhracat birimimizi özellikle aktif hale getiriyoruz, 1-1.5 ay içinde. Şunu da söyleyeyim, müracaatta az oldu. Normal İngilizcesi olan insanlar müracaat etti, önümüzdeki ay içerisinde İhracat Birimimizin açılışını gerçekleştireceğiz.”

 

Sadıkoğlu’nun KGF ile ilgili cevabı da şu şekilde oldu; “Kredi Garanti Fonu, tamamen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan bir birim. Bakanlık bir gecede buranın tamamının yönetim kurulunu değiştirerek özelikle bürokratlardan atama gerçekleştirdi. Yönetimi yüzde 100 değişti. TOBB’nin ve Odaların hükmü tamamen boşa çıkmış oldu. O süreçten sonrada KGF ile ilgili olarak farklı stratejiler izlemeye çalıştılar. Bir çok Oda’da bu KGF ofisi kapatıldı bakanlık bünyesindeki yönetim kuru ele aldıktan sonra. Bu kapsamda bizim Malatya’daki KGF Ofisi de kapatıldı. Sadece Malatya özelinde bir şey değildir. 5-10 şubeye düşürerek oradaki personel maliyetinden kurtulmaya çalıştılar.”

 

-“Detayları arkadaşlar yazılı olarak size versinler”

TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, “Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) konusu vardı. ABİGEM ne oldu, ABİGEM nerededir?” şeklindeki soruya yanıt olarak da şu ifadeleri kullandı; “ABİGEM ile ilgili olarak da detayları arkadaşlar yazılı olarak size versinler, oradaki yönetim kurulu, detayları ile hepsini size yazılı olarak da bilgi olarak da versinler.”

 

-“Geçmiş dönemde alınan personelin kendisine kumpas kurdu” demiştiniz, suç duyurusunda bulundunuz mu?”

 

TSO Meclis Üyesi Ergün Kılıç ise şu şekilde konuştu; “Pandemi sürecinde bir poster meselemiz olmuştu, başkanımız Oğuzhan Sadıkoğlu’nun TOBB ile olan bir toplantısında Atatürk posteri yerine, sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun posteri asılmıştı. Ben bunu toplantıda çok kısa olarak sormuştum. Başkanımız Sayın Oğuzhan Sadıkoğlu’nunda o zaman verdiği cevap şuydu; ‘Geçmiş dönemde alınan personelin kendisine kumpas kurduğu’ şeklinde bir açıklaması olmuştu. En azında herhangi bir toplantıya başkanlık eden bir insanın; atıyorum ben Vali bey ile toplantıya gireceksem, Vali beyin posterinin benim arkamda olmasının bir kumpas olamaz. Çünkü o karşıdaki insanı onure edecek, hoşuna gidecek bir durumdur.  Tüm Oda personeli zan altında kalmıştır. Bununla ilgili şayet gerçekten bir kumpas olduğunu düşünüyorlarsa Savcılık yada Emniyete her hangi bir şikayette, dilekçe ile bunulmuşmudur? Cevabı gelmişmidir? Yoksa, Oda personelinden ‘O gerginlikle söyledim, hata yaptım,’ gibi bir gönül alma olmalı diye düşünüyorum.”

 

-“Yazılı olarak bilgi verelim”

 

TSO Meclis Üyesi Ergün Kılıç,  TSO’da 3.5 yıl içinde yaşanan istifaların kuruma zarar verdiğini belirtirken, “TSO Meclis Toplantılarına basın mensupları davet ediliyor mu, edilmiyor mu?” şeklinde soru yöneltti.

TSO Meclis Üyesi Ergün Kılıç’ın soruları için TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, “yazılı olarak bilgi verelim” şeklinde yanıt verdi.

TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, “Basın mensubu arkadaşlar davet ediliyor. Ben şahsi olarak da davet ettim.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar