SON DAKİKA
Reklam
Reklam

İnönü Üniversitesi Tezinden Çarpıcı Sonuç: 15 Temmuz, Dini Algıları Değiştirdi!

İnönü Üniversitesi Tezinden Çarpıcı Sonuç: 15 Temmuz, Dini Algıları Değiştirdi!
A- A+
Reklam

Malatya İnönü Üniversitesi'nde yapılan bir doktora tezi, 15 Temmuz 2016'daki FETÖ darbe girişiminin akademisyenlerin dini grup algılarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, darbe girişimi sonrası dini gruplara yönelik algıda, devlet için tehdit, toplum dayanışması için zararlı, daha az güvenilir, ötekileştirici ve yabancı istihbaratlar tarafından kullanılabilecek odaklar şeklinde bir değişimin gözlemlendiği belirtildi. Çalışma, akademisyenlerin dini gruplara karşı daha temkinli ve sorgulayıcı bir yaklaşım benimsediğini gösterdi.

Malatya Haberleri 

İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı'nda Hasan Toman tarafından hazırlanan doktora tezi, Türkiye'nin yakın tarihinde 15 Temmuz 2016'da yaşanan FETÖ darbe girişiminin, akademisyenlerin dini grup algıları üzerindeki etkilerini inceledi. "15 Temmuz darbe girişiminin akademisyenlerin dini grup algıları üzerine etkisi (İnönü Üniversitesi örneği)" başlıklı tez, sosyolojik bir perspektifle bu konuyu ele aldı.

Darbe Girişiminin Dini Algılardaki Değişimi İnceledi

Tezin temel argümanı, dini bir grup olarak bilinen bir yapının öncülüğünde gerçekleştirilen darbe girişiminin, ülke genelinde yerleşik birçok dini algının değişmesine neden olduğuydu. Araştırmacı Hasan Toman, tezinde kendilerini inanç yelpazesinin farklı noktalarında gören insanların darbe girişiminden dolayı dini gruplara dair farklı yaklaşımlar içine girdiği düşüncesiyle, dini gruplara yönelik algı değişiminin hangi yönde seyrettiğini araştırmanın sosyolojik açıdan önem taşıdığını belirtti.

Akademisyenlerin Tecrübe ve Deneyimleri Değerlendirildi

Çalışma, İnönü Üniversitesi'nde görev yapan öğretim elemanlarının tecrübe ve deneyimlerinden faydalanılarak, 15 Temmuz vakasının dini gruplara yönelik yaklaşımlarda ve algılarda ne düzeyde bir etkiye neden olduğunu inceledi. Araştırmada hem nicel hem de nitel bir çalışma olmak üzere eş zamanlı karma desen kullanıldı.

Nicel ve Nitel Çalışma Sonuçları

Nicel çalışma kapsamında, 16 maddeden oluşan beşli likert tipi bir "Dini Grup Algı Ölçeği" geliştirilerek 221 akademisyenin görüşleri alındı. Bağımsız değişkenlere göre veriler değerlendirildi. Buna ek olarak, 10 soru içeren bir mülakat formu aracılığıyla nitel bir araştırma yürütüldü ve 42 akademisyenin görüşlerine başvuruldu.

Elde edilen bulgulara göre, darbe girişiminin İnönü Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenlerin dini gruplara yönelik algılarında değişimlere yol açtığı gözlemlendi. Tezin sonuçlarına göre:

"Dini gruplar, genel anlamda olmazsa da, devlet için birer tehdit, toplum dayanışması için zararlı, ötekileştirici, daha az güvenilir, yabancı istihbaratlar, devletler tarafından kullanılabilecek odaklar şeklinde bir algının oluştuğu sonucu ortaya çıkmıştır."

"Daha Temkinli, Daha Sorgulayıcı Bir Yaklaşım Benimsendi"

Araştırma, toplumun dini gruplara karşı olan tutum değişimlerinin geleneksel algılarda ters yönde bir etki bırakmış olsa da, dini gruplara karşı daha temkinli ve daha sorgulayıcı bir yaklaşımın benimsendiğini ortaya koydu. Tez sonucunda şöyle denildi: 

"Her ne kadar toplumun dini gruplara karşı olan tutum değişimleri geleneksel algılarda ters yönde bir etki bırakmış olsa da, dini gruplara karşı daha temkinli, daha sorgulayıcı bir yaklaşımın da benimsendiği görülmektedir."

"15 Temmuz darbe girişiminin akademisyenlerin dini grup algıları üzerine etkisi (İnönü Üniversitesi örneği)" adlı  doktora tezinin sonuçları, 15 Temmuz darbe girişiminin toplumsal algılar üzerindeki derin etkilerini bilimsel bir bakış açısıyla ortaya koyması açısından dikkat çekti. 

malatyayenises.com

BİLGİ: Malatyayenises.com haber sitesi hiçbir ajansa abone değildir. Haber değeri taşıyan etkinlik, bilgi, dosya, ihbar ve basın bültenlerinizi burhan.karadum@gmail.com veya malatyayenises@gmail.com e-mail adreslerine gönderebilirsiniz.
Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam
Çok okunanlar