SON DAKİKA

3 Belediyenin Farklı Hareket Etmesi, Malatyalılara 1 Yıl Kaybettirdi

Büyükşehir Başkanı Sami Er, "Şükürler olsun ki ilçe belediyelerimizle uyum içinde çalışmaya başladık. Ancak yerinde dönüşümün temel problemi, üç belediyenin koordinasyon sağlayamamasıydı. Herkes farklı hareket etti ve maalesef bir yıl kaybettik." dedi.

3 Belediyenin Farklı Hareket Etmesi, Malatyalılara 1 Yıl Kaybettirdi
A- A+

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) tarafından düzenlenen toplantıda, müteahhitler ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, belediye kurumlarının yetkilileri, MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu ve yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi.

MİMDER Başkanı Bülbüloğlu: "Yerinde Dönüşümde Hızlanmamız Gerekli"

MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, toplantının Malatya’nın yeniden ihya ve inşası açısından büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:
"Bu toplantının Malatya’nın geleceği için, yeniden ihyası ve inşası için çok önemli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. İnşallah burada konuşulan konular ve alınan kararlar, Malatya’mızın inşasında gördüğümüz eksikliklerin çözümü noktasında faydalı olur. Yerinde dönüşüm konusunda Malatya olarak biraz daha hareketlenmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Depremin üzerinden 1,5 yılı aşkın bir zaman geçti, ancak yerinde dönüşümde ne yazık ki bir ilerleme kaydedemedik. Şu anda Malatya’da yerel firmalarımızın bile yerinde dönüşüm projelerine tam anlamıyla dahil olamadığını gözlemliyoruz. Malatya’nın inşasında müteahhitlerin, mühendislerin, mimarların ve yapı denetim firmalarının birlikte elini taşın altına koyarak süreci hızlandırması gerekiyor."

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: "Yerinde Dönüşümde Ortak Çalışmak Şart"

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, yerinde dönüşüm sürecindeki eksikliklere dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Çok şükür rezerv alanlar ve AFAD konutları ile ilgili sorunları aştık. Ancak yerinde dönüşümde arzu edilen seviyeye ulaşamadık. Buradaki sorun sadece kamu kurumlarından kaynaklanmıyor. Mesele; ev sahipleri, müteahhitler, mimarlar, denetim firmaları, çevre ve şehircilik birimleri ile belediyelerin ortaklaşa yürüteceği bir konu. Biz de belediye olarak, personelimizle gelen taleplerin aksamaması ve sürecin yarıda kalmaması için yoğun şekilde çalışıyoruz. Vatandaşlar zaten stres altında. Bizden kaynaklı bir gecikme ya da aksama yaşanmasın diye tüm personelimiz, özveriyle ellerinden geleni yapıyor."

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: "Malatya, Deprem Sonrası Süreçte Geri Planda Kaldı"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, şehrin yeniden yapılanmasında yaşanan aksaklıklar ve kaynak dağılımına ilişkin eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:
"Sanki Malatya’da hiçbir şey olmamış gibi davranıldı ve biz Gaziantep’ten bile daha düşük hibeler aldık. Üzülerek söylüyorum, yaklaşık bir yıl boyunca hep geriden geldik. Hatay 380 milyon avro, Kahramanmaraş 260 milyon avro, Gaziantep 177 milyon avro alırken, Malatya sadece 155 milyon avro aldı. Bu gerçekten şaka gibi. Gaziantep’teki toplantıda, Şükrü Karatepe’ye ‘Bu nasıl bir adalet?’ diye sordum. Orada dediler ki,  ‘Siz her şey yolunda diyordunuz. (O dönemki belediye başkanı ve milletvekilleri)  dikkatler de başka tarafa kaydı’ şeklinde cevap verdiler."

Başkan Sami Er, Malatya’nın yeniden inşasında önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:
"Göreve başladığımızda, ‘Bu şehri Malatyalılarla birlikte yöneteceğiz’ dedik. Şükürler olsun ki ilçe belediyelerimizle uyum içinde çalışmaya başladık. Ancak yerinde dönüşümün temel problemi, üç belediyenin koordinasyon sağlayamamasıydı. Herkes farklı hareket etti ve maalesef bir yıl kaybettik. Malatya’nın kontrolsüz gelişimi, kötü planlanmış olması, geçmişteki 13 belde belediyesinin ayrı ayrı plan yapması gibi etkenler şehri olumsuz etkiledi. Çarşının çökmesiyle birlikte Malatya’nın umutları da çöktü. Önceden hazırlanan planlar belki kendi zamanında iyiydi, ama sonradan birçok kez delindi. Maalesef ülkemizde planlar kişisel çıkarlar için değiştirilebiliyor."

Başkan Er, son üç ayda sürecin hızlandığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bakanımızın desteğiyle, Malatya’da işleri hızlandırdık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ve Valimizin gayretiyle TOKİ konutlarını adım adım izliyoruz. İhale süreçlerini bizzat takip ediyorum ve ihaleler artık 2-3 ay içinde tamamlanıyor. Kırsal bölgelerdeki konut projeleri de hızla ilerliyor. Şantiye süreçlerini de yakından izliyoruz ve işlerimiz planlandığı gibi gidiyor."

Toplantıda, Malatya’nın yerinde dönüşüm projelerindeki eksikliklerin giderilmesi ve yeniden yapılanma sürecinin hızlandırılması için ortak çalışmalar yapılması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar