Arguvan Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği, Hazine’ye ait taşınmazlar için satış ve kiralama ihalesi yapacak. İlan kapsamında 17 taşınmaz satışa, 1 taşınmaz ise kiralamaya çıkarıldı. İhaleler 20 Mayıs 2026 tarihinde Arguvan’da yapılacak. Satışa çıkarılan taşınmazların tahmini bedelleri 108 bin lira ile 1 milyon 296 bin lira arasında değişiyor.
Malatya - Arguvan Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği, ilçedeki Hazine taşınmazları için satış ve kiralama ihalesi düzenleyecek.
İlan metnine göre, satışa çıkarılacak taşınmazlar Aşağısülmenli, Bahçelievler, Güveçli, Karahüyük, Kömürlük, Parçikan ve Tarlacık mahallelerinde yer alıyor. Kiralama ihalesine konu taşınmaz ise Morhamam’da bulunuyor.
İhaleler, 20 Mayıs 2026 tarihinde Tepebağ Mahallesi Atatürk Caddesi Halk Eğitim Merkezi No:14 Kat:3 Arguvan/Malatya adresindeki Halk Eğitim Merkezi binasının 3. katında bulunan Milli Emlak Şefliği odasında yapılacak.
İhale Komisyonu huzurunda yapılacak işlemler, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi gereğince açık teklif usulüyle gerçekleştirilecek.
17 Taşınmaz Satışa Çıkarıldı
İlanın satış bölümünde 17 taşınmaz yer aldı. Taşınmazların tamamının Hazine hissesi 1/1 olarak belirtildi. Satışa konu taşınmazların cinsi susuz tarla, ham toprak, ham toprak ve susuz tarla olarak açıklandı.
Aşağısülmenli Mahallesi’nde bulunan 110 ada 7 parseldeki 22 bin 287,19 metrekarelik susuz tarla için tahmini satış bedeli 1 milyon 3 bin lira, geçici teminat ise 250 bin 750 lira olarak belirlendi. İhale 20 Mayıs 2026 saat 10.00’da yapılacak.
Aynı mahallede 115 ada 2 parseldeki 7 bin 248,30 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 580 bin lira, geçici teminat 145 bin lira oldu. Bu taşınmazın ihalesi saat 10.15’te yapılacak.
Bahçelievler Mahallesi’nde 106 ada 2 parseldeki 9 bin 56,88 metrekarelik susuz tarla için tahmini satış bedeli 408 bin lira, geçici teminat 102 bin lira olarak açıklandı. İhale saati 10.30 olarak duyuruldu.
Bahçelievler Mahallesi’nde 118 ada 14 parseldeki 6 bin 598,34 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 528 bin lira, geçici teminat 132 bin lira olarak belirlendi. Taşınmazın fiili durumu işgalli olarak kayıtlara geçti. İhale saat 10.45’te yapılacak.
Aynı mahallede 124 ada 1 parseldeki 22 bin 809,25 metrekarelik ham toprak ve susuz tarla için tahmini satış bedeli 685 bin lira, geçici teminat 171 bin 250 lira oldu. İhale saati 11.00 olarak ilan edildi.
Güveçli Mahallesi’nde 156 ada 5 parseldeki 4 bin 687,18 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 141 bin lira, geçici teminat 35 bin 250 lira olarak duyuruldu. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 11.15’te yapılacak.
Güveçli Mahallesi’nde 168 ada 4 parseldeki 2 bin 164,74 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 174 bin lira, geçici teminat 43 bin 500 lira oldu. İhale saati 11.30 olarak açıklandı.
Karahüyük Mahallesi’nde 279 ada 6 parseldeki 1.783,61 metrekarelik susuz tarla için tahmini satış bedeli 108 bin lira, geçici teminat 27 bin lira olarak belirlendi. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 11.45’te yapılacak.
Karahüyük Mahallesi’nde 136 ada 7 parseldeki 3 bin 145,99 metrekarelik susuz tarla için tahmini satış bedeli 190 bin lira, geçici teminat 47 bin 500 lira olarak duyuruldu. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 13.30’da gerçekleştirilecek.
Aynı mahallede 180 ada 6 parseldeki 39 bin 5,09 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 1 milyon 171 bin lira, geçici teminat 292 bin 750 lira oldu. İhale saati 13.45 olarak açıklandı.
Kömürlük Mahallesi’nde 122 ada 11 parseldeki 1.363,96 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 205 bin lira, geçici teminat 51 bin 250 lira olarak belirlendi. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 14.00’te yapılacak.
Kömürlük Mahallesi’nde 101 ada 86 parseldeki 1.387,76 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 300 bin lira, geçici teminat 75 bin lira oldu. İhale saati 14.15 olarak duyuruldu.
Aynı mahallede 134 ada 18 parseldeki 8 bin 634,67 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 1 milyon 296 bin lira, geçici teminat 324 bin lira olarak açıklandı. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 14.30’da yapılacak.
Parçikan Mahallesi’nde 158 ada 1 parseldeki 17 bin 27,50 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 1 milyon 22 bin lira, geçici teminat 255 bin 500 lira oldu. İhale saati 14.45 olarak belirlendi.
Tarlacık Mahallesi’nde 174 ada 24 parseldeki 5 bin 502,60 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 331 bin lira, geçici teminat 82 bin 750 lira olarak açıklandı. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 15.00’te yapılacak.
Tarlacık Mahallesi’nde 125 ada 9 parseldeki 6 bin 883,18 metrekarelik ham toprak için tahmini satış bedeli 345 bin lira, geçici teminat 86 bin 250 lira oldu. Fiili durumu işgalli olan taşınmaz için ihale saati 15.15 olarak ilan edildi.
Tarlacık Mahallesi’nde 125 ada 2 parseldeki 24 bin 279,49 metrekarelik susuz tarla ve ham toprak için tahmini satış bedeli 850 bin lira, geçici teminat 212 bin 500 lira olarak belirlendi. Fiili durumu işgalli olan taşınmazın ihalesi saat 15.30’da yapılacak.
Morhamam’daki Taşınmaz Kiralanacak
İlanın kiralama bölümünde Morhamam’da bulunan bir taşınmaz yer aldı. DHTA niteliğindeki taşınmazın yüzölçümü 23 bin 733,49 metrekare olarak açıklandı.
Hazine hissesi 1/1 olan taşınmazın imar durumu imarsız, fiili durumu ise işgalli olarak belirtildi. Kiralanacak yüzölçümü 23 bin 733,49 metrekare olarak kaydedildi.
Taşınmaz, 5 yıl süreyle ticari kiralama amacıyla ihaleye çıkarıldı. İlk yıl tahmini bedeli 100 bin lira, geçici teminat bedeli ise 25 bin lira olarak belirlendi. Kiralama ihalesi 20 Mayıs 2026 saat 15.45’te yapılacak.
İhaleye Katılım Şartları Açıklandı
İhaleye katılmak isteyenlerin, ihale saatine kadar geçici teminatı yatırdıklarına dair alındı belgesi veya dekontu komisyona sunmaları gerekiyor.
Geçici teminat; tedavüldeki Türk parası, mevduat ve katılım bankalarının vereceği süresiz teminat mektupları, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgelerle verilebilecek.
Teminat mektubu verilmesi halinde, mektubun süresiz ve limit içi olarak düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca banka teyit yazısı ile birlikte getirilmesi şartı aranıyor.
Geçici teminat bedelini nakit yatırmak isteyenler, ödemeyi Malatya Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü veznesine yapabilecek. Banka yoluyla yapılacak ödemelerde ise Ziraat Bankası’ndaki “T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı İç Ödemeler Saymanlığı” adına kayıtlı TR64 0001 0005 4500 0010 0056 47 IBAN numaralı hesaba ödeme yapılabilecek.
Ödeme açıklamasında “Ad Soyadı/Ünvanı-TC Kimlik Numarası/Vergi numarası ve Mahalle Ada-Parsel nolu taşınmaz ihalesi geçici teminatı” bilgisinin yazılması gerekiyor.
İstenilen Belgeler
İhaleye katılacaklardan yasal yerleşim yerini gösterir belge veya Türkiye’de tebligat adresi istenecek.
Gerçek kişilerden T.C. kimlik numarasını içeren nüfus kayıt örneği ya da aslı ibraz edilmek kaydıyla kimlik fotokopisi talep edilecek.
Özel hukuk tüzel kişilerinin, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden ya da siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesini sunması gerekiyor.
Tüzel kişilik adına ihaleye katılacak kişilerin, temsile tam yetkili olduklarını gösterir belge veya noter tasdikli vekâletname vermesi gerekiyor.
Kamu tüzel kişilerinin de tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin yetkili olduğunu gösterir belgeyi sunması istenecek.
Ortak girişim olması halinde noter tasdikli ortak girişim beyannamesi ile istenen belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunlu olacak. Ortak girişim belgesinde oran ve vekâlet durumunun belirtilmesi gerekecek.
Postayla yapılacak müracaatlarda, teklifin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 37 ve 46. maddelerine uygun hazırlanması ve ihale saatine kadar komisyona ulaşması şartı aranacak. Postadaki gecikmelerden idare ve komisyon sorumlu olmayacak.
Şartnameler Ücretsiz Görülebilecek
İhaleye ait şartname ve ekleri, mesai saatleri içinde Arguvan Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği’nde ücretsiz olarak incelenebilecek.
İhale Komisyonu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 29. maddesi uyarınca gerekçesini belirtmek suretiyle ihaleyi yapıp yapmamakta serbest olacak.
Bir ihalenin süresinden önce bitmemesi durumunda takip eden ihaleler, o ihalenin bitimine bağlı olarak ilanda belirtilen sıraya göre devam edecek.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 6, 83, 84 ve 85. maddeleri ile diğer kanunlardaki hükümler gereğince kamu ihalelerine geçici veya sürekli olarak katılmaktan yasaklananlar ihalelere katılamayacak.
Peşin Ödemede Yüzde 20 İndirim
4706 sayılı Kanun uyarınca Hazine’ye ait taşınmazların satış ihale bedelleri Katma Değer Vergisi’nden muaf olacak.
Satış tarihini takip eden yıldan itibaren 5 yıl süreyle Emlak Vergisi muafiyeti uygulanacak. Satış ve devir işlemleri ile bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler de vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. Döner sermaye bedeli bu kapsam dışında olacak.
Kira bedeli üzerinden alınacak vergi, resim ve harçlar istekliye ait olacak.
Satış bedelinin peşin ödenmesi halinde satış bedeline yüzde 20 indirim uygulanacak. Talep edilmesi halinde satış bedelinin en az dörtte biri peşin, kalan kısmı ise en fazla iki yılda eşit taksitlerle ve üçer aylık dönemler halinde kanuni faiziyle ödenebilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği gereğince, satışı veya irtifak hakkı tesisi yapılacak taşınmazların ihale bedelleri üzerinden döner sermaye bedeli alınacak.
Buna göre 5 milyon liraya kadar olan kısım için yüzde 1, 5 milyon lira ile 10 milyon lira arasındaki kısım için binde 5, 10 milyon lirayı aşan kısım için on binde 25 oranında döner sermaye bedeli peşin alınacak.
İlan Bilgileri Nereden Görülebilecek?
İhale bilgileri, Milli Emlak Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki satış ve kiralama ilanları bölümünde yayımlanacak.
Ayrıca Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün duyurular kısmı ile Basın İlan Kurumu’nun ilan portalı üzerinden de ilan bilgilerine ulaşılabilecek.
KAYNAK: malatyayenises.com / malatyagazete.com



































