SON DAKİKA
Reklam

Av. Çiğdem Ağdağ Baydoğan: “Türkiye'nin geleceğine ilişkin her adım toplumsal mutabakatla atılmalı”

Av. Çiğdem Ağdağ Baydoğan, kamuoyuyla paylaştığı açıklamada, TBMM’de kabul edildiğini belirttiği “Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun”a ilişkin eleştirilerde bulundu. Düzenlemenin Anayasa, hukuk devleti ilkesi, toplumsal mutabakat ve Cumhuriyetin kurucu değerleri açısından sakıncalar taşıdığını ileri süren Baydoğan, yeniden değerlendirilerek hukuk düzeninden çıkarılması gerektiğini savundu.

Av. Çiğdem Ağdağ Baydoğan: “Türkiye'nin geleceğine ilişkin her adım toplumsal mutabakatla atılmalı”
A- A+
Reklam

13 Ağustos 2026 – 00: 30

EDİTÖR / malatyayenises.com Haber Merkezi 

Malatya Barosu avukatlarından Çiğdem Ağdağ Baydoğan, yayımladığı “Kamuoyuna Duyuru” başlıklı açıklamada, TBMM’de kabul edildiğini ifade ettiği “Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun” hakkında değerlendirmelerde bulundu. Baydoğan, söz konusu düzenlemenin çok sayıda yönden endişe verici olduğunu ileri sürerek, düzenlemenin Anayasa ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan hükümler içerdiği görüşünü dile getirdi.

“Millî değerlerden ve hukuk devleti ilkesinden taviz verilemez”

Terörün sona ermesinin toplumun ortak arzusu olduğunu ifade eden Baydoğan, bunun sağlanması amacıyla millî değerlerden, üniter devlet yapısından, Cumhuriyetin kurucu değerlerinden ve hukuk devleti ilkesinden taviz verilmesinin kabul edilemeyeceğini savundu.

Baydoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “TBMM’de kabul edilen Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun pek çok yönden endişe vericidir. Söz konusu yasal düzenlemenin, Anayasa ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan hükümler içerdiği görülmektedir. Terörün sona ermesi, elbette ki toplumumuzun ortak arzusudur; lakin terörün sona erdirilmesi amacıyla millî değerlerimizden, üniter devlet yapımızdan, Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinden ve hukuk devleti ilkesinden taviz verilmesi kabul edilemez.”

Şehit yakınları ve gazilere ilişkin değerlendirme

Çiğdem Ağdağ Baydoğan, düzenlemenin şehitlerin hatırası, şehit yakınları ve gaziler açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ileri sürdü. Toplumsal barışın güçlenmesi yerine huzur ve güven duygusunun zarar görebileceği değerlendirmesinde bulunan Baydoğan, düzenlemenin yeterli hukuki tartışma ve toplumsal mutabakat sağlanmadan yürürlüğe konulmasının doğru olmayacağını savundu.

Açıklamada, “Bu düzenleme; şehitlerimizin aziz hatırasını, şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi incitecek, toplumsal barışı güçlendirmek bir yana, aksine toplumsal huzuru ve güven duygusunu zedeleyebilecek niteliktedir. Yasanın hukuki zemini yeterince tartışılmadan ve toplumun geniş kesimlerinde karşılık bulan bir mutabakat oluşturulmadan yürürlüğe konulması kabul edilemez.” ifadelerine yer verildi.

“Hiçbir amaç hukukun ve Anayasa’nın üzerinde tutulamaz”

Baydoğan, hukuk devletinde hiçbir amacın hukuk ve Anayasa’nın üzerinde tutulamayacağını ifade ederek, böyle bir düzenlemenin Anayasa ve ceza hukuku hükümleriyle uyumlu olması gerektiğini savundu.

Düzenlemenin devletin temel niteliklerini ve hukuk devleti ilkesini güvence altına alması, ayrıca toplumsal mutabakat temelinde şekillenmesi gerektiğini belirten Baydoğan, mevcut durumda düzenlemenin toplum tarafından benimsenmediğini ve toplumsal ayrışma riski taşıdığını ileri sürdü.

Baydoğan açıklamasında şöyle dedi: “Hukuk devletinde hiçbir amaç, hukukun ve Anayasa’nın üzerinde tutulamaz. Böyle bir düzenlemenin; Anayasa ve ceza hukuku hükümleriyle uyumlu olması, devletin temel niteliklerini ve hukuk devleti ilkesini güvence altına alması ve toplumsal mutabakat temelinde şekillenmesi gerekir. Mevcut durumda söz konusu düzenlemenin toplum tarafından benimsenmediği ve ciddi bir toplumsal ayrışma riski taşıdığı açıkça görülmektedir.”

Atatürk ve Cumhuriyetin kurucu değerlerine vurgu

Av. Çiğdem Ağdağ Baydoğan, açıklamasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin kurucu iradesine de vurgu yaptı.

Millet egemenliği ve tam bağımsızlığa dayanan Cumhuriyet fikrinin Atatürk’ün bıraktığı en önemli miraslardan biri olduğunu ifade eden Baydoğan, bu mirasın korunmasının gelecek nesillere karşı da tarihî bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Baydoğan, “Cumhuriyetimizin kurucu iradesinin ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı en büyük miraslardan biri; millet egemenliğine ve tam bağımsızlığa dayanan Cumhuriyet fikridir. Bu mirasın korunması, bugün olduğu kadar gelecek nesillere karşı da taşıdığımız tarihî bir sorumluluktur.” ifadelerini kullandı.

“Her adım hukuk kurallarına bağlı şekilde atılmalı”

Türkiye’nin geleceğine ilişkin atılacak adımların hukuk kurallarına bağlı ve toplumsal mutabakat içerisinde olması gerektiğini savunan Çiğdem Ağdağ Baydoğan, “Türkiye’nin geleceğine ilişkin atılacak her adım; hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı şekilde ve toplumsal mutabakat içerisinde atılmalıdır.” dedi.

Baydoğan ayrıca, düzenlemenin nasıl uygulanacağının açık biçimde ortaya konulması, hukuki sonuçlarının tüm yönleriyle tartışılması ve kamuoyu tarafından denetlenebilir olması gerektiğini ifade etti.

Çiğdem Ağdağ Baydoğan açıklamada bu konuda şu görüşlere yer verildi: “Tarih ve gelecek nesiller karşısında omuzlarımıza bu denli ağır sorumluluk yükleyen bir yasanın ne şekilde uygulanacağının açıkça ortaya konulması, hukuki sonuçlarının bütün yönleriyle tartışılması ve kamuoyu tarafından denetlenebilir olması zorunludur. Yapılacak hiçbir düzenleme Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerleriyle çelişmemelidir.”

“Hukuk düzeninden çıkarılması gerektiği kanaatindeyim”

Baydoğan, açıklamasının sonunda mevcut düzenlemenin gerekli olduğunu düşündüğü temel koşulları karşılamadığını ve Türkiye açısından ciddi sakıncalar taşıdığını ileri sürdü.

Düzenlemenin yeniden değerlendirilmesini isteyen Av. Çiğdem Ağdağ Baydoğan, şu ifadeleri kullandı: “Mevcut düzenlemenin bu temel ve tamamı elzem koşulları karşılamaması ve ülkemiz bakımından ciddi sakıncalar barındırması kaygı vericidir. Bu nedenle söz konusu düzenlemenin ivedilikle yeniden değerlendirilmesi ve hukuk düzeninden çıkarılması gerektiği kanaatindeyim.”

KAYNAK / malatyayenises.com 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar