
Malatya — Malatya Valiliği, 1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında iç sularda uygulanan sazangiller av yasağı dönemine ilişkin denetim sonuçlarını açıkladı. İl ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından 1.770 denetim yapıldı. Kuralları ihlal eden 86 kişiye toplam 549 bin 936 TL idari para cezası uygulandı.
Malatya Valiliği, su ürünleri kaynaklarının korunması ve avcılık faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi amacıyla yapılan denetimlere ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, tarım, hayvancılık ve balıkçılığın ülkenin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu, su ürünleri kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması gereken değerler arasında bulunduğu belirtildi.
Malatya’da 66 su ürünleri tesisi bulunuyor
Valilik açıklamasına göre Malatya’da 38’i baraj, 28’i kara tesisi olmak üzere toplam 66 su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunuyor.
Bu tesislerin 13 bin 104 ton üretim ve 50 milyon adet yavru balık üretim kapasitesine sahip olduğu bildirildi.
2025 yılında kentte 7 bin 500 ton alabalık yetiştiriciliği, 245 ton sazan balığı avcılığı ve 25 milyon adet yavru balık üretimi gerçekleştirildi. 2026 yılı sonunda ise 8 bin 500 ton alabalık üretimi hedefleniyor.
1 Nisan-30 Haziran arasında av yasağı uygulandı
11 Ağustos 2024 tarihli ve 32629 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6/1 sayılı Ticari Amaçlı ve 6/2 sayılı Amatör Sportif Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümleri kapsamında, Malatya’daki iç sularda 1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında sazangillerin avcılığı yasaklandı.
Valilik, yasağa aykırı faaliyetlerde bulunanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerinin uygulandığını açıkladı.
23 bin 975 metre uzatma ağı ele geçirildi
Av yasağı süresince İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından 1.770 denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde 6 bin metresi hayalet ağ olmak üzere toplam 23 bin 975 metre uzatma ağı ele geçirildi. Ayrıca 2 serpme ağı, 1 balık filesi, 30 tırıvırı ağı ve 33 dip oltası da denetimler kapsamında ele geçirilen malzemeler arasında yer aldı.
Kuralları ihlal ettiği tespit edilen 86 kişiye toplam 549 bin 936 TL idari para cezası uygulandı.
Karakaya Baraj Gölü’nde 109 saat denetim yapıldı
Karakaya Baraj Gölü’nde Su Ürünleri Kontrol Teknesi ile 109 saat denetim gerçekleştirildi.
Denetimlerde 1.507 kilometrelik alanda kontrol yapıldığı bildirildi.
Ağlardan canlı olarak kurtarılan yaklaşık 2 bin 500 kilogram sazan, Fırat turnası, tatlı su sirazı, sabut ve tahta balığı doğal yaşam alanlarına bırakıldı.
Ayrıca 2 su kaplumbağası da doğal ortamına salındı.
Valilikten av yasağı ve boy sınırı uyarısı
Malatya Valiliği açıklamasında, su ürünleri kaynaklarının korunması için vatandaşlara avlanma yasaklarına ve boy sınırlarına uyma çağrısı yapıldı. Açıklamada, su ürünleri sektöründe emek veren balıkçılara, yetiştiricilere ve sektör çalışanlarına teşekkür edildiği belirtilerek başlayan av sezonunun bereketli geçmesi temennisinde bulunuldu.
KAYNAK: malatyagazete.com


































