SON DAKİKA

Camide resmi bayramlaşma törenine tepki

Camide resmi bayramlaşma törenine tepki
A- A+

Malatya Valiliği’nin Ramazan Bayramı’ndan sonra Kurban Bayramı ile ilgili resmi bayramlaşma törenini de Kernek Camisi’nde düzenlemesine Malatya Kültür Yaşam Derneği tepki gösterdi. 

Malatya Kültür Yaşam Derneği Yönetim Kurulu tarafından yayınlanan açıklama şu şekilde:

“Türk’üyle Kürt’üyle, Alevisiyle Sünnisiyle, sağcısıyla solcusuyla, hangi görüş ve inançta olursa olsun toplum olarak birlik ve beraberliğimizi, dostluk ve kardeşliğimizi sevgi, saygı ve muhabbetle harmanlayarak perçinlediğimiz; küskünlüklerin, dargınlıkların ve kırgınlıkların nihayete erdirildiği ve yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma kültürümüzün güçlendirildiği bir bayram gününü daha geride bırakırken Malatya Valiliği tarafından daha önceki Ramazan Bayramında olduğu gibi bu defa da Kurban Bayramında da yapılan resmi bayramlaşma programının camide yapılması dikkatimizi çekti. 

       Şehrimizin ortak yaşam kültüründe çok önemli bir yeri olan Valilik bayramlaşma programları bir gelenek ve teamül haline gelerek, bir kurumun sosyal tesisinde ya da bir otelin resepsiyon salonunda düzenlenirdi. 

       Düzenlenen bayramlaşma programlarına kadınlarımız, engelli kardeşlerimiz de katılır her görüşte, inançta ve fikirde insanlar birlik beraberlik içerisinde bayramlaşır, bayramın birleştirici ve paylaşımcı özelliğiyle küskünler barışır, aylardır birbirlerini görmeyen hemşehrilerimiz bir anlamda sıla-i rahim yaparlar dolayısıyla da bayram adına yakışır bir şekilde kutlanırdı. 

      Sevgili hemşehrilerimiz;

      Bir şehrin kültürü o şehrin geleneklerinin toplamından oluşur. Biz geleneklerimize ve dolayısıyla kültürümüze sahip çıkmak adına şehri yönetenleri geleneklerimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.

     Bu yazdıklarımızı camiyle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olduğumuz gibi anlamsız fikirler üretmeden sağduyuyla ve sadece Malatya kültürünün korunması hassasiyetiyle değerlendirmenizi istirham ediyor hepinizin mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyoruz.”

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

2 yorum yapılmış

  • Neyin kafası (5 ay önce)
    Bu dernek neyin kafasını yaşıyor. Bayram dini bayram. Cami burası kilise değilki? İlk bayramlaşmalar tüm Türkiye’de önce camide olur . Belliki hiç camiye gitmemişler. Belli ki Türkiye’de ve Malatya’da yaşamıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin Polat (5 ay önce)
    Bayram, sadece Malatya'-ya ait kültürel bir olgu değildir. Bayram Dünyanın dört bir tarafındaki bütün Müslümanların ihya ettikleri bir etkinliktir. Fakat kültürel bir olgu olduğu kadar bir ibadettir. Bayramın birleştirici, bütünleştirici, barıştırıcı rolü ile ilgili söyledikleriniz doğrudur. Fakat Bayramın bu yönü de sadece Malatya'-ya özgü bir özellik değildir. Bu da bütün Müslümanları kapsayan bir özelliktir. Cami de bütün Müslümanlara ait bir kavram ve mekândır. Bazılarının zannettiği veya zannettirmeye çalıştığı gibi Cami sadece belli anlayıştaki Müslümanlara ait bir yer değildir. Cami kelimesinin anlamı, toplayan, birleştiren, bir araya getiren demektir. Caminin misyonu her zaman birleştirmek olmuştur. Dini bir kavram olarak ta, kültürel olarak ta bu böyledir. Yani sonuç olarak, manası barış ve esenlik olan İslam'-a ait olan bu iki kavram, fonksiyonel anlamda ikisi de aynı görevi yapmaktadırlar. Başka bir ifadeyle söylersek, fonksiyonel olarak ikisinin ortak özellikleri vardır. Bu iki kavramı İslami ve ibadi özelliklerinden soyutlamak mümkün değildir. Bundan dolayı, Valiliğimizin resmi bayramlaşma programını bir camide yapması, gayet doğal, uygun ve yerindedir. Böyle de devam etmelidir. Valiliğimizi bu uygulamadan dolayı tebrik etmek gerekir. Malatya'-da camiye gelip bayramlaşmaktan rahatsız olacak aklı başında hiç kimse yoktur. Sanki camiyle ilgili problemi olan, camiye gelmeyen, gelemeyen birileri varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışmak çok yanlış ve yersizdir. Böyle bir şeyin gündeme getirilmesi bile her Malatyalı için yaralayıcı ve kırıcı olur. Kadın, erkek, çocuk, engelli, engelsiz herkes camiye gelebilir, gelir. Çünkü özellikle yeni yapılan camiler, her yönüyle geliştirilmiş, özellikle engellilerin de gelebileceği şekilde yapılmıştır. Camiye gelme noktasında, hiç kimse için hiçbir engel yoktur. Hatta camilerimizi daha fazla sosyal hayatımızın içine sokmalıyız. Camiler, sadece namaz vakitlerinde açılıp, diğer namazın vaktine kadar kapatılan, kilitlenen yerler olmamalıdır. Camiler, hayatımızın içinde hatta merkezinde olmalıdır. Gençlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız orada daha çok vakit geçirmelidir. Bunu sağlamak için yollar ve yöntemler bulmalı ve geliştirmeliyiz. Bu vesile ile, ben Valiliğimizi bu icraatından dolayı tebrik ediyorum. Camileri aktive edecek icraatlarının devam etmesini diliyorum.
    %50
    %50
    Yanıtla
Çok okunanlar