Malatya’da 6 Şubat depremlerini ardından halen binlerce yıkılacak olan binaların bulunması ve birçoğunun da depremde canını kurtarın Malatyalılar için hayat tehlike oluşturması kentteki bürokratik yapının hantallığını ve iş yapamamasını gösteriyor.
6 Şubat depremlerinin ardından ağır hasarlı olarak yıkımına karar verilen 36 bin 10 binadan şimdiye kadar 29 bin 770 bina yıkılırken, halen yaklaşık ağır hasarlı 7 bin bin yıkılmayı ve enkazının kaldırılmasını bekliyor. Orta hasarlı olup da güçlendirme yapılmaması durumunda yıkılacak olan binaların sayısı ise bilinmiyor. Halen 4 bin ağır hasarlı binanın durumu ise İdare mahkemelerindeki süreci bekliyor.
Yıkılmayı bekleyen binaların bir çoğu vatandaşlar için ise hayati tehlike oluşturuyor. Bazı ağır hasarlı binaların yanında bulunan hafif hasarlı binalarda ise vatandaşlar korku ve tedirginliklerinden dolayı oturamıyor.
Battalgazi İlçesi Büyük Mustafapaşa Mahallesinde Zapcıoğlu Caddesi üzerinde bulunan 2 katlı ev, bitişiğindeki zemin + 5 katlı ağır hasarlı binanın yıkılmaması nedeniyle hem kullanılamıyor, hem de hasar gördü.
2 katlı binanı sahibi Fatih Ergül, “6 Şubat depremlerinde evimiz hafif hasarlıydı., Ancak bitişikteki 5 katlı bina ağır hasarlı olduğu için evimizde oturamadık ve evimize giremiyoruz. 2 katlı evimizin üzerine sürekli 5 katlı ağır hasarlı apartmanın çökeceği korkusunu yaşıyoruz. Evimiz haff hasarlı iken içine girip oturamadık. Bu nedenle elektrik tesisatı, su saati ve su tesisatı malzemeleri, evdeki klima çalınarak götürüldü. Ağır hasarlı bina zamanla bizim evin kolonlarına da zarar vermeye başladı. Ben, engelli ablam, 70 yaşındaki annem ve 3 çocuğum evimiz olduğu halde konteynerde kalmak zorunda bırakıldık” dedi.
Öte yandan, Fatih Ergül’ün Malatya Valiliğine yaptığı başvuruya rağmen bitişikteki ağır hasarlı binanın enkazının kaldırılmadığı ve işlemlerin Valiliğe gönderilen yıkım listesine göre yapıldığı şeklinde cevap verildiği görüldü.
malatyayenises.com