SON DAKİKA

DSİ Açıkladı, “Yoncalı Barajı Bu yıl Bitiyor”

DSİ Açıkladı, “Yoncalı Barajı Bu yıl Bitiyor”
A- A+
Reklam

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Arguvan ilçesindeki Yoncalı Barajı’nın 2022 yılı sonuna kadar tamamı bitirilmek suretiyle su tutmaya hazır hale getirilmiş olacağı açıklandı.

-2023’de su tutmaya başlayacak

DSİ Genel müdürlüğü tarafından Yoncalı Barajı inşaatı ve projeleri ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar hakkındaki son durum kamuoyu ile paylaşıldı. DSİ’nin açıklamasında, “Malatya ilimiz için çok büyük önem arz eden Yoncalı Barajı inşaatında çalışmalar devam ediyor. Barajın tamamlanması ile depolanacak olan 114 milyon m³ su ile 174 bin 090 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak.  Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen Malatya Yoncalı Barajında gövde kaya dolgusu ve dolusavak imalatları tamamlanmıştır. Ön yüzü beton kaplamanın yüzde 60 ‘u tamamlanmış olup, 2022 yılı sonuna kadar tamamı bitirilmek suretiyle Malatya Yoncalı Barajı su tutmaya hazır hale getirilmiş olacaktır.” denildi.

-Tünel 4 kilometre ilerledi, sulaması inşaat ihalesi yapılacak

DSİ Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında, “Malatya Yoncalı Sulaması kapsamında yapımı devam eden 9.040 metre uzunluğunda ki Yoncalı Sulaması İsale Tünelinde de çalışmalar devam ediyor. TBM ile tünel açmada 4.000 metre ilerleme sağlanmış olup işte fiziki gerçekleşme yüzde 45 seviyesindedir. İşin eş zamanlı faydaya dönüşmeni sağlamak için, Malatya Yoncalı Sulaması İnşaatının ihalesi 2022 yılı içerisinde DSİ Genel Müdürlüğümüz Proje ve İnşaat Daire Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilecektir.

-Milli ekonomiye 185 milyon TL katkı

Açıklamada şu bilgelere de yer verildi; “Temelden 98 metre yüksekliğinde, 114 milyon metreküp su biriktirme hacminde ve 2,25 milyon metreküp gövde dolgu hacmine sahip Malatya Yoncalı Barajının ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarladaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede tarımsal istihdama katkı sağlanacak ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2022 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 185 Milyon TL gelir artışı ayrıca 17.409 kişiye tarımsal istihdam sağlanması hedefleniyor.”

 -Sulamadan faydalanacak yerleşim birimleri

Yoncalı Barajı’dan faydalanacak olan yerleşim yerleri ise şu  şekilde; 1-Akören 2- Alhasuşağı 3- Armutlu 4- Asmaca 5- Aşağısülmenli 6- Bozan 7- Çavuş 8- Çevreli 9- Ermişli 10- Eymir 11- Gökağaç 12- Gümüşlü 13- Güngören 14- İsaköy 15- Karahöyük 16- Kızık 17- Kömürlük 18- Kuyudere 19- Morhamam 20- Tarlacık 21- Tatkınık 22- Yeniköy 23- Yukarısürmenli

MALATYA'DA NELER VAR... İŞTE O VİDEOLAR

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar