SON DAKİKA

Havaalanı Yeni Terminal temeli atıldı.., 190 milyon TL

A- A+

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 190 milyon TL’ye mal olacak Malatya Havalimanı yeni terminal binasının açılış törenine katıldı. Şubat 2023’te bitirilmesi hedeflenen Malatya Havalimanı Yeni Terminal binasının yıllık 2.5 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

 

 

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı konuşmada, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesi hedefi doğrultusunda, her biri stratejik adımlar olan dev projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Türkiye bugün ulaşımın her modunda dünya ölçeğinde altyapı projelerini hayata geçirerek, dünyada ve bölgesinde bir lojistik süper güç haline gelmiştir. Bugünden yarınlara uzanan bu öngörülü

 

Bakan Karaismailoğlu, “Bildiğiniz gibi, Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2003 yılında ‘Havayolu halkın yolu olacak” diyerek havacılık alanında büyük bir atılım başlattı. Bölgesel Havacılık Politikasındaki reformlarımız ile sivil havacılığımız çok hızlı bir büyüme sürecine girdi. Özel sektörümüzün önünün açılması, serbestleşme ve oluşturulan rekabet ortamı sayesinde halkımıza daha kaliteli ve fırsat eşitliğine dayanan bir sivil havacılık hizmeti vermek mümkün hale geldi. 2003 yılında 26 olan havalimanımızı sayımızı 56’ye yükselttik. İç hatlarda 2 merkezden 26 noktaya yapılan uçuş hizmetimizi 7 merkezden 56 noktaya çıkardık. 50 ülkede 60 noktaya yapılan dış hat uçuşlarımızı ise 127 ülkede 329 noktaya yükselttik. 2003 yılında iç ve dış hatlar toplamında 34 milyon olan yolcu trafiğimiz ise 2019 yılında 209 milyonun üzerine çıktı.” ifadelerini kaydetti.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu şunları söyledi, “Uluslararası ulaşım koridorlarının merkezinde bulunan Malatya; Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında rekabet gücünü artırması bakımından büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle Malatya’nın ulaşım ağını güçlendirecek her projeye ayrı bir özen gösteriyoruz. Bu noktada sürekli büyüyen ekonomisi ile Malatya’nın uluslararası ulaşımın ve ticaretin baş aktörü olan havayolu taşımacılığına olan ihtiyaçlarının arttığını da çok iyi biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 2003 yılında başlayan havayolu yatırımları, bu alanda tüm Türkiye de olduğu gibi Malatya’da da çok önemli gelişmeleri beraberinde getirdi. 2003 yılında 89 bin olan havayolu yolcu sayısı 2019 yılında 750 bine yükseldi. 2020 yılında korona virüs salgınına rağmen 478 bin 546’ya ulaştı. Malatya son 19 yılda çok önemli gelişmeler kaydetti. Ekonomisi büyüdü, refahı arttı ve daha fazlasına ihtiyaç duydu. Havayolu ulaşımına yönelik artan yolcu talebinin giderek hız kazanması nedeni ile yapılan genişletmelerin ileriye yönelik istenilen ihtiyacı karşılayamayacağını tespit ettik. Bu amaçla; yolcu hizmetinde istenilen hizmet kalitesine ulaşılabilmesi için günümüz şartlarına uygun Malatya’ya yakışan yeni bir terminal binasının inşasına karar verdik. Ve bugün de yeni terminal binamızın temelini atmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Malatya’ya 9 bin 625 metrekare olan mevcut terminal binasının yanına 26 bin 765 metrekare büyüklüğünde yeni bir terminal binası kazandıracağız. Yıllık yolcu kapasitesini 1 milyon 200 bin yolcudan 2,5 milyon yolcuya çıkaracağız. Sadece terminal binası yapmakla kalmayacak; 2 bin 495 metrekare büyüklüğünde Isı ve Güç Merkezi Binası,  112 metrekare Apron Bariyer Binası, Havalimanı Giriş Nizamiye Binası, Havalimanı İç Bağlantı Yolları,  301 araçlık otopark, arıtma tesisi ve 48 bin 900 metrekarelik Apron ve Yer Hizmetleri Araç Sahası’nı da inşa edeceğiz. Yani, Malatya ‘ya dört başı mamur hiçbir eksiği olmayan modern bir havalimanı yapıyoruz. 7. Ana Jet Üs Komutanlığına ait; Akaryakıt Hizmetleri Takım Komutanlığı Binası ve Nizamiye Binası da yapacağız. Yeni terminal binası ve diğer tamamlayıcı tesisleri ile Malatya havayolu taşımacılığı ve trafiğinde çok daha önemli bir konum üstlenecek. Malatya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında artış sağlayarak bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacak ve ticaret faaliyetlerini daha da hareketlendirecek.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar