SON DAKİKA

“İslam hicreti bir milat olarak kabul etmiştir"

“İslam hicreti bir milat olarak kabul etmiştir
A- A+

“İslam hicreti bir milat olarak kabul etmiştir

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin gelenek haline getirdiği ve bir markaya dönüşen “Uluslararası İslam ve Yorum VI” Sempozyumu İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Bu yıl altıncısı düzenlenen uluslararası katılımlı sempozyum, “Dünden Yarına Teopolitik Boyutlarıyla Göç” temasına ayrıldı. Sempozyumun Açılış Konferansı “İslâm Medeniyetinde İlim Göçü” başlığıyla Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından sunuldu.

Konferansa Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dünden yarına teopolitik boyutlarıyla göçün konu alındığı konferansın açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kubat yaptı.

Prof. Dr. Mehmet Kubat, göç olgusunun İslam medeniyetinin oluşum ve dönüşümünde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Topluma yön veren âlimlerin yetişmesinde göçlerin etkisinin de olduğunu belirten Prof. Dr. Kubat “Düzenlediğimiz ‘Dünden Yarına Teopolitik Boyutlarıyla Göç Sempozyumu’nda meselenin enine boyuna bütün boyutlarıyla ele alınacak olması, bir taraftan göç olgusunun neden olduğu sorunlar ve olası çözüm yollarının belirlenmesine katkı sağlayacak, diğer taraftan da göçün sunduğu imkân ve fırsatların tespit edilerek bir gelecek projeksiyonu oluşturulmasına yardımcı olacaktır.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, yaptıkları konuşmalarda sempozyumu düzenleyen İlahiyat Fakültesine ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin gelenek haline getirdiği ve bir markaya dönüşen “Uluslararası İslam ve Yorum VI” Sempozyumu İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Sempozyum Onursal Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, göçün sadece geçmişte yaşanmış ve tarihin konusu olan bir mesele olmadığını, yeni ve farklı boyutlarıyla her dönem insanlığın tecrübe ettiği bir konu olduğunu ifade etti.

Göç dalgalarından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’nin dünyada en çok takdir edilen ve göz önünde bulunan bir ülke olduğunu ifade eden Rektör Kızılay, şunları söyledi:

“Anadolu coğrafyamız, sahip olduğu coğrafi özelliklerle stratejik konumu dolaysıyla tarihten günümüze göçlerin hem geçiş güzergâhı hem de son durağı olagelmiştir. Nitekim son 15 yıldır dünyada var olan modern 10 İpek Yolu güzergâhından 6’sı ülkemizden geçmektedir. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında göç meselesinin genel olarak dünya açısından, özel olarak da ülkemiz açısından hayati derecede öneme sahip olduğu açıkça görülmektedir. Özellikle Suriye, Afganistan ve Ukrayna göçü bizi çok etkilemedi ama Ukrayna ve diğer farklı ülkelerde yapılan göçlerde entegrasyon, vatandaşlık ve geri gönderme olaylarının ülke gündeminde sıklıkla tartışıldığı şu son günlerde göç meselesinin siyasi ve iktisadi boyutlarında eğitim, kültür ve demografik yapıdaki dönüştürücü boyutlarına varıncaya kadar çeşitli yönleriyle incelenmesi bir gereklilik olarak karşımızda durmaktadır.”

Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “İslam Medeniyetinde İlim Göçü” başlıklı açılış konferansında, İslam medeniyetinde ilim göçünün bereketli ve üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Görmez, sözlerine şu şekilde devam etti:

“İslam hicreti bir milat olarak kabul etmiştir. Müslümanların Hz. Peygamber’in doğumunu değil, Mekke’den Medine’ye hicreti milat olarak kabul etmesi, üzerinde düşünülmesi gereken çok önemli bir konudur. Sevgili Peygamberimiz ilim göçünü, ilim uğrunda hicreti meleklerin kanatlarında cennete yapılan bir yolculuk olarak tasvir etmiştir.”

13 Mayıs Cuma günü başlayan Uluslararası İslâm ve Yorum VI –Dünden Yarına Teopolitik Boyutlarıyla Göç– Sempozyumu, 5 farklı ülkeden 80 akademisyenin sunduğu tebliğlerle Pazar günü sona erdi.

KAYNAK: Haber: L. Berfin Güler- Munise Öztürk- Sena Saka / İNÜHABER MERKEZİ

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin gelenek haline getirdiği ve bir markaya dönüşen “Uluslararası İslam ve Yorum VI” Sempozyumu İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

MALATYA'DA NELER VAR... İŞTE O VİDEOLAR

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar