SON DAKİKA
Reklam

Karademir Uyardı: Gerçek Usul Vergilendirme Deprem Esnafının Maliyetini 20 Kat Artıracak

Karademir Uyardı: Gerçek Usul Vergilendirme Deprem Esnafının Maliyetini 20 Kat Artıracak
A- A+
Reklam

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, deprem bölgesindeki esnafın karşılaştığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek hükümete iki kritik talepte bulundu. Karademir, KOSGEB kredi geri ödemelerinin ertelenmesi ve esnafın Basit Usul Vergilendirme uygulamasından en az iki yıl daha muaf tutulması gerektiğini vurguladı. Ankara Esnaf Çarşısı’nda esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Karademir, bu taleplerin zor şartlarda ayakta kalmaya çalışan esnaf için "pozitif ayrımcılık" anlamına geldiğini belirtti.

KOSGEB Ödemeleri ve Basit Usul Uyarısı

Başkan Karademir, esnafın en büyük iki mali beklentisine odaklandı. İlk olarak, 2026 yılının Mart ayında başlayacak KOSGEB ödemelerinin esnaf için büyük bir yük oluşturacağını dile getirdi. Karademir, "Esnafımız henüz kalıcı iş yerlerine geçmemişken bu ödemelerin başlaması doğru değil. En az bir yıl ertelenmeli. Çünkü yaşanan don olayı sonrası kayısı üreticisi de sıkıntı yaşadı, bu durum esnafımıza da yansıdı. Zaten zor günlerden geçen esnafımızın biraz daha nefes alması gerekiyor" dedi.

Karademir’in ikinci önemli talebi ise, Maliye Bakanlığı tarafından esnafın Basit Usul’den çıkarılması planının deprem bölgesi için ertelenmesi oldu. Bu uygulamanın esnafa ciddi bir mali yük getireceğini belirten Karademir, aradaki maliyet farkını şöyle açıkladı: “Bugün basit usulde bir defter tasfiye ücreti 500 TL iken, gerçek usulde bu rakam 10−12 bin TL’ye çıkıyor. Ayrıca muhasebe giderleri ve vergiler de katlanarak artacak. Esnafımız zaten işini toparlayamamışken böyle bir yükün altına girmesi mümkün değil. En az iki yıl deprem bölgesi esnafımız bu yasadan muaf tutulmalı. Bu, esnafımızın en büyük talebidir.”

Malatya Çarşısı'nın Hızlandırılması Çağrısı

Esnafın bir diğer önemli beklentisinin Malatya merkez çarşısının hızla tamamlanması olduğunu kaydeden Karademir, çarşı inşaatının bir an önce bitirilerek esnafa teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Karademir, "Çarşı, şehrin kalbidir. Orası tamamlandığında hem esnafımız düzenine kavuşacak hem de vatandaşlarımız alışveriş için daha uygun bir ortama sahip olacak" ifadelerini kullandı.

MAGİNDER Başkanı Karademir, ziyaret sırasında Ankara Çarşısı Esnaf Başkanı Erol Babacan ve esnafa teşekkür ederek, taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceklerini ve devletten bu konularda müjdeli haberler beklediklerini sözlerine ekledi.

BİLGİ: Malatyayenises.com haber sitesi hiçbir ajansa abone değildir. Haber değeri taşıyan etkinlik, bilgi, dosya, ihbar ve basın bültenlerinizi burhan.karadum@gmail.com veya malatyayenises@gmail.com e-mail adreslerine gönderebilirsiniz.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar