Malatya- Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla Malatya Valiliği tarafından 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı’nda düzenlenen anma programına katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ve duaların ardından anıta karanfil bırakan Başkan Er, Vali Seddar Yavuz ile birlikte depremde hayatını kaybedenlerin kabirlerini de ziyaret etti.
Anma programında açıklama yapan Başkan Er, “Asrın felaketi diyoruz ama belki de ‘Asırların Felaketi’ dememiz gerekir. Gerçekten benzeri görülmemiş bir afetti. 11 ili kapsayan çok ağır bir deprem yaşadık. Malatya’da ise Allah’a hamdolsun, hasar büyük olmasına rağmen can kaybı oranı diğer bazı illere göre daha azdı. Ancak bu durum dışarıdan bakıldığında Malatya’da çok fazla yıkım yokmuş gibi bir algı oluşturdu. Oysa Malatya, Hatay’dan sonra en fazla yara alan ikinci il oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar temenni ediyorum. Hâlâ tedavi ve rehabilitasyon sürecinde olan kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Başkan Er, kamu kurumlarının deprem sürecindeki önemine değinerek açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Evet, çok ağır bir yıkım yaşadık. Ama Allah’a hamdolsun yeniden ayağa kalktık. 6 Şubat kalbimizde acı bir hatıra olarak kaldı fakat aynı zamanda bize büyük bir dayanışmayı, birlik ve beraberliği de gösterdi. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği, bakanlarımızın yoğun destekleri, özellikle Murat Kurum Bakanımız ve İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya başta olmak üzere tüm kurumların sahadaki gayreti gerçekten çok kıymetliydi. Yerelde Sayın Valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla ve vatandaşlarımızla güçlü bir sinerji oluşturduk.”
Malatya’da yeniden inşa çalışmalarının hızla sürdüğünü vurgulayan Başkan Er, konutlardan altyapıya kadar kapsamlı bir dönüşüm yürütüldüğünü belirterek şunları iletti:
“Malatya’da 121 bin konutun inşasında tamamlama aşamasına geldik. Bunun 105 bini TOKİ ve Emlak Konut eliyle, yaklaşık 17 bini ise yerinde dönüşüm projeleriyle yapılıyor. Biz, iki yılda 121 bin bağımsız bölümü bitirme noktasına geldik.”
Er, yeniden inşa sürecinin yalnızca konutlarla sınırlı olmadığını söyleyerek altyapı yatırımlarını şöyle anlattı:
“Yaklaşık 35 milyar liralık altyapı yatırımı yapıyoruz. Altyapının neredeyse tamamı yenileniyor. Bunun 20 milyar lirası TOKİ ve Emlak Konut tarafından, 15 milyar lirası ise MASKİ tarafından sağlanan finansmanla gerçekleştiriliyor.”
Şehrin geleceğini çok merkezli bir modelle planladıklarını dile getiren Başkan Er, yeni yaşam alanlarının ortaya çıktığını ve bazılarının ileride ilçe olabilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Eğitim, kültür, spor alanları ve sosyal donatılara ilişkin yatırımlara değinerek açıklamasını şöyle tamamladı:
“Malatya’yı ‘kütüphaneler şehri’ ve ‘sporun şehri’ yapma hedefi koyduk. Bölgenin en büyük, 7/24 açık olacak kütüphanesini inşa ediyoruz. Beş büyük spor kompleksi ve yaklaşık 40 yeni spor alanı oluşturuyoruz. Gelip Malatya’yı yeniden görün. Malatya artık eskisinden daha güzel, güvenli ve dirençli bir şehir oldu. İnşallah 2026 yılı içinde bu süreci tamamen tamamlayacağız.”
Programın, deprem şehitlerinin anılması ve yeniden inşa sürecinin değerlendirilmesi açısından önemli bir buluşma olduğu bildirildi.
Kaynak: malatyayenises.com – malatyagazete.com


































