
EDİTÖR / malatyayenises.com Haber Merkezi
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), 1 Ekim 2026 tarihinde yapılacak organ seçimleri öncesinde seçmen listelerine ilişkin kamuoyuna yansıyan paylaşımlar ve haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. MTSO, seçmen listesinden çıkarıldığı belirtilen kişi sayısının 155 değil 140 olduğunu, yaklaşık 200 üyenin ise aidat borçlarını ödeyerek seçmen yeterliliği şartlarını yerine getirdiğini açıkladı.
Oda tarafından yapılan açıklamada, oda ve borsa organ seçimlerinin yargı gözetimi ve denetimi altında yürütüldüğü, seçmen listelerinin ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından incelenerek kesinleştirildiği belirtildi.
MTSO: 117 şirket terk, 23 şirket tasfiye halinde
MTSO, yapılan incelemelerde kapanış işlemini gerçekleştirerek vergi dairesinden terk olan 117 şirket ile tasfiye halinde bulunan 23 şirketin seçmen listesinde bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Açıklamada, bunun üzerine MTSO tarafından Battalgazi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına resmi başvuru yapıldığı ve seçmen yeterliliği bulunmayanların listeden çıkarılmasının talep edildiği belirtildi.
MTSO, kamuoyuna yansıyan rakamlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Listeden çıkarıldı diye bahsedilen kişiler bu şirketlerdir ve 155 değil 140 kişidir.”
Oda, söz konusu listeden çıkarma işlemlerinin herhangi bir adayın girişimi sonucunda ortaya çıkan olağanüstü bir durum olmadığı görüşünü dile getirerek, işlemlerin seçmen listelerinin mevzuata uygun biçimde kesinleştirilmesine yönelik hukuki sürecin sonucu olduğunu savundu.
Yaklaşık 200 üye için açıklama
MTSO açıklamasında, aidat borcunu ödeyerek seçmen yeterliliğine ilişkin şartları yerine getiren yaklaşık 200 üyenin de resmi sürecin tamamlanmasını beklemeden faal seçmen listesine alınmak amacıyla Battalgazi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurduğu belirtildi.
Oda, bu üyelerin başvuru yapmamaları halinde de seçmen listelerinde yer alacağını ileri sürdü.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Burada özellikle altını çizmek isteriz ki söz konusu üyelerimiz herhangi bir başvuru yapmasalar da seçmen listelerinde zaten yer alacaklardır.”
“Belirli bir adayın itirazı sonucu olduğu” iddiasına yanıt
MTSO, seçmen listelerindeki işlemlerin yalnızca belirli bir adayın itirazı sonucunda gerçekleştiği yönündeki değerlendirmelere de karşı çıktı.
Odanın açıklamasında, “Bu nedenle söz konusu işlemlerin yalnızca belirli bir adayın itirazı sonucunda gerçekleştiği şeklinde sunulması, tamamen algıdır.” ifadeleri kullanıldı.
MTSO, seçim sürecinde temel yaklaşımının seçmen olma şartlarını taşıyan üyelerin oy kullanma hakkını korumak ve şartları taşımayanların listelerde yer almamasını sağlamak olduğunu bildirdi.
Açıklamada ayrıca şu değerlendirmeye yer verildi: “Odamız seçim sürecinde üzerine durduğu en önemli ilke, seçmen olma şartlarını taşıyan hiçbir üyemizin hakkının kaybolmaması, şartları taşımayanların ise listelerde yer almamasıdır.”
“Eksik ve yanlış bilgilere itibar edilmemesini rica ediyoruz”
MTSO, uygulamaların belirli itirazların sonucu olduğunu öne sürenlere yönelik olarak da eleştiride bulundu.
Oda tarafından yapılan açıklama şu ifadelerle tamamlandı: “Yukarıda bahsi geçen uygulamaların itirazları sonucu olduğunu iddia edenler tamamen üyelerimizin aklını karıştırıp algıya başvuranlardır.
Üyelerimizin eksik ve yanlış bilgilere itibar etmemesini önemle rica ediyoruz.”
MTSO’nun organ seçimlerinin 1 Ekim 2026 tarihinde yapılması planlanıyor.
KAYNAK / malatyayenises.com


































