SON DAKİKA

"Otel 10 saniye dayansaydı çocuklarımız hayatta olacaktı"

A- A+

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Malatya’da yıkılan Kırçuval Otel’de 21 kişi yaşamını yitirmişti. 11 sanığın yargılandığı davada ikinci duruşma görüldü.

Kırçuval Otel Davasında İkinci Duruşma Görüldü

Malatya’da 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Kırçuval Otel’in çökmesi sonucu 10’u sporcu olmak üzere 21 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin, 11 sanığın yargılandığı davada ikinci duruşma Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz sanıklar A.Y, A.M.P, F.A, F.P, H.D, İ.Y, M.B, M.H.B, S.K, S.Y ve dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer K. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla açılan davaya, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmayı takip eden Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun’un davaya katılma talebi reddedildi, gözlemci sıfatıyla mahkemede yer almasına karar verildi.

“Otel Elazığ Depreminden Sonra Kapanmadı”

Mahkemede, otelin müdürü Metin Işık’ın eşi Buket Işık müşteki sıfatıyla verdiği ifadede şunları söyledi: “2020 Elazığ depreminden sonra otel kapanmadı. Herhangi bir tadilat da yapılmadı. Eşim, Elazığ depremi sonrası otele az hasarlı raporu verildiğini bana söyledi. Ancak otelin enkazından eşimi çıkarmayı beklerken oradaki polisler otelin Elazığ depreminde ağır hasar aldığını söyledi. Kurtarma çalışmalarına katılan madenciler de dördüncü kattan sonrasının sonradan yapıldığını, numunelerin farklı olduğunu söylediler. Kusur varsa şikayetçiyim.”

Otelin sahibi Zafer Kırçuval’ın kızı Raife Kırçuval, oteli 2013’te aldıklarını ve otelde herhangi bir tadilat yapılmadığını belirterek, Elazığ depreminden sonra hasarsız raporu verildiğini ve otelin kapanmadığını ifade etti.

“Çocuklarımız Neden Bu Otele Yerleştirildi?”

Yıkılan otelde oğlu Resul Gün’ü kaybeden Arzu Gün ise ifadesinde şunları söyledi:
“Çocuklarımız kulübün tesislerinde kalıyordu, neden otele yerleştirildiler? Malatya’ya geldiğimde birçok otel binası sağlam duruyordu ama çocuklarımızın kaldığı otel yıkılmıştı. Otelin sahibi belediye başkan yardımcısı olduğu için çocuklar oraya yerleştirilmiş. Para için çocuklarımızın canını tehlikeye attılar.”

Resul Gün’ün babası Süleyman Gün de “Deprem gecesi binanın oradaydım, çocuklarımıza yaşam üçgeni kurabilecek alan yoktu. Binayı yakından gördüm, toz toprak birbirine karışmıştı,” dedi.

Mahkeme Kararı

Sanık ve müşteki avukatlarını dinleyen mahkeme, ara kararında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne yazı yazarak Elazığ depremi sonrası yapılan hasar tespitine ilişkin belgelerin, ıslak imzalı tutanakların ve sahada çalışan personellerin bilgilerinin gönderilmesini hükmetti. Elazığ depreminden sonra otelin kapalı olup olmadığına dair emniyet ve maliye tarafından gönderilen yazılar ve sanık beyanlarını dikkate alarak, kovuşturmanın genişletilmesine gerek olmadığına karar verildi. Ayrıca sanık İsmail Y.’nin adli kontrol kararı kaldırıldı.

Mahkeme, tutuksuz sanıkların tutuklanma taleplerini reddederek adli kontrol kararlarının devamına karar verdi.

“Adalet Yerini Bulmalı”

Otelin enkazında hayatını kaybeden Emincan Kocabaş’ın annesi Nursel Kocabaş, “Benim çocuğum beş adımda dışarıya çıkabilirdi. Ama koridordan dışarı çıkamadı. Adalet istiyorum, yetkililer bu duruma el atsın,” dedi.
Baba Bülent Kocabaş ise “Türkiye’de adaletin bir bayan ismi olduğu bugün gün yüzüne çıktı." diyerek sitem etti.

Bir diğer müşteki Zeliha Ağırbaş, voleybolcu oğlu Mehmet Can Ağırbaş’ı kaybetmenin acısını ifade ederek, “Bina 5-10 saniye daha dayanabilseydi belki çocuklarımız hayatta olacaktı. Adalet gerçekten yerini bulsun istiyoruz.” dedi.

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun ise davaya katılma taleplerinin reddedilmesine rağmen süreci yakından takip edeceklerini belirterek, “Bu davada gözlemlediğimiz şu ki, birçok tanığın ifadesi savunma tarafını destekler nitelikteydi ve bizde şüphe uyandırdı. Bu şüphelerin ortadan kalkması için sanıkların tutuklu yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Adalet, şüphe içinde olmaz." dedi.

İddianamede, sanıklar hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davada bir sonraki duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

-21 kişi enkazda ölmüştü

Bu arada, Kahramanmaraş merkezli ilk depremde yıkılan otelde Voleybol Erkekler 2. Lig'de mücadele eden Malatya Büyükşehir Belediyespor takımı oyuncuları Mehmet Can Ağırbaş (28), Murat Çiloğulları (20), Görkem Can Gürbüz (24), Tunahan Yıldız (23), Resul Gün (24), Emincan Kocabaş (28) ve ampute oyuncuları  Elvıs Nkam Teneng (31), Mehdı Saeıdavı (41), Mohammedraza Mirahmadi ve Hamed Metrudi ile Çağrı Işık (28), Emre Bulat (28), İkram Arslan (31), Kübra Kayış (23), Mehmet Şahin (26), Mehmet Şen (36), Metin Işık (54), Mustafa Turkmanı (27), Nihat Fırat (66), Savaş Demir (34) ve Yılmaz Ay (55) hayatını kaybetmişti.

malatyayenises.com

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar