
Malatya’nın kültürel ve ekonomik değerlerinden kayısının tanıtımına katkı sunan 28. Malatya Kayısı Festivali ve Fuarı için lansman programı düzenlendi. Festival ve fuar, 17-21 Temmuz 2026 tarihleri arasında 5 gün sürecek; fuar alanı Orduzu’daki Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde kurulacak.
Lansmana geniş katılım sağlandı
Yüzüncü Yıl Kent Parkı içerisindeki tesislerde yapılan lansmana Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in yanı sıra Malatya Valisi Seddar Yavuz, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Metin Ünlü, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yener Oba, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Basın İlan Kurumu Malatya Müdürü Haşim Poyraz, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, Malatya Musiki Cemiyeti Başkanı Mehmet Tunç Yıldırım ve gazeteciler katıldı.
Festival bu yıl fuar temasıyla düzenlenecek
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 28. Malatya Kayısı Festivali ve Fuarı’nın bu yıl daha farklı bir yapıyla düzenleneceğini söyledi.
Er, “28’inci Malatya Kayısı Festivali ve Fuarı, 17-21 Temmuz tarihleri arasında 5 gün boyunca sürecek. Geçmiş yıllarda alışılagelen festival formatının ötesine geçiyoruz. Fuar temasını da programa entegre ediyoruz” dedi.
Başkan Er, festivalin Malatya’nın tanıtımı ve kayısının dünya markası olma yolculuğu açısından önem taşıdığını belirtti. Metinde, festivalin Malatya’nın köklü geçmişi, depremden sonra yeniden ayağa kalkışı ve güçlü geleceği arasında köprü kurmasının hedeflendiği ifade edildi.
27. festival neden yapılmadı?
Sami Er, geçen yıl yapılması planlanan 27. Kayısı Festivali kapsamındaki konser, gösteri ve eğlence etkinliklerinin Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 askerin şehit olması nedeniyle iptal edildiğini hatırlattı.
Er, “Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak 27’nci Kayısı Festivali kapsamındaki konser, gösteri ve eğlence etkinliklerini iptal etmiştik. Bu yıl 28’incisini düzenleyeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Geçen yıl malumunuz ciddi bir zirai don hadisesi yaşadık. Zirai don hadisesinden sonra Cumhurbaşkanımızla görüşmelerimiz neticesinde çiftçimizin mağdur olmaması adına emeklerin yapılan masrafları karşılamak üzere bir çalışma başlattı ve bu gerçekleşti. Dolayısıyla evet çiftçimiz zirai dondan dolayı mağdur oldu ama bu mağduriyeti kısmen de olsa gidermiş oldular” ifadelerini kullandı.
“Dünya kuru kayısının yüzde yetmişini Malatya gerçekleştiriyor”
Başkan Er, bu yıl kayısıda yüksek rekolte beklendiğini belirterek, festivalin Malatya Valiliği’nin desteğiyle yapılacağını kaydetti.
Kayısı ile Malatya’nın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Er, “Dünya kuru kayısının yüzde yetmişini Malatya’mız tek başına gerçekleştirmektedir. Yaklaşık 10 milyon kayısı ağacı, 850 bin dönüm kayısı bahçesiyle kayısının dünya başkenti olma konumundadır” dedi.
Yerel, ulusal ve uluslararası firmalar fuarda yer alacak
Sami Er, fuar alanının Orduzu’daki Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde kurulacağını, ilçelerin de fuar alanında yer alması için davet edildiğini söyledi.
Er, “Bu yıl festivalimizi bir adım daha ileriye götürerek 28’inci Malatya Kayısı Festivali ve Fuarı, 17-21 Temmuz tarihleri arasında 5 gün boyunca sürecek. Geçmiş yıllarda alışılagelen festival formatının ötesine geçiyoruz. Fuar temasını da programa entegre ediyoruz. Yerel, ulusal ve uluslararası firmaların katılacağı fuar alanı, Orduzu’da Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde kurulacak. İlçelerimizin de fuar alanında yer alması için davetler iletildi. Bu festivalde üreticimizin emeğini tanıtılacaktır. Fuar alanında hazırladığımız stantlar sayesinde esnafımıza, sanatkârımıza, girişimcimize ekonomik katkı sağlayacağız” diye konuştu.
Festivalin ilk günü: açılış, sergi, yarışma, kortej ve konser
Başkan Er’in paylaştığı programa göre festival, 17 Temmuz Cuma günü saat 14.00’te Fuar Merkezi’nde resmi açılış töreni ve “İlmek İlmek Malatya” sergisiyle başlayacak. Saat 15.00’te Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nde “En İyi Yaş Kayısı” yarışması düzenlenecek. Saat 18.00’de Gazi İlkokulu önünden başlayıp Kernek Meydanı’nda sona erecek kortej yürüyüşü yapılacak. İlk günün akşamında Elif Buse Doğan konser verecek.
İkinci gün: kayısılı tatlar ve Yavuz Bingöl konseri
Festivalin ikinci günü olan 18 Temmuz Cumartesi günü saat 18.00’de Kernek Külliyesi’nde “Kayısılı Tatlar” yarışması düzenlenecek. Aynı gün saat 21.00’de fuar merkezinde Yavuz Bingöl konseri yapılacak.
Üçüncü gün: atlı cirit ve Malatya Musiki Cemiyeti
19 Temmuz Pazar günü saat 18.00’de Yüzüncü Yıl Kent Parkı karşısında atlı cirit oyunu izleyicilerle buluşacak. Aynı gün akşam Malatya Musiki Cemiyeti sahne alacak. Programda ayrıca üçüncü gün saat 20.00’de fuar merkezinde Malatya Musiki Cemiyeti konseri yer alıyor.
Son gün: gastronomi sohbetleri ve Mehmet Erdem konseri
Festivalin son günü 21 Temmuz Salı günü saat 17.30’da Mişmiş Park Göl kenarında “Malatya mutfağını ne kadar tanıyoruz?” başlıklı gastronomi sohbetleri düzenlenecek. Aynı gün saat 21.00’de Mehmet Erdem konseriyle festival tamamlanacak.
Çocuk etkinlikleri her gün yapılacak
Festival süresince her gün saat 16.00 ile 23.00 arasında fuar merkezinde çocuk etkinlikleri düzenlenecek. Sami Er, festivalin yalnızca büyüklerin değil, çocukların da katılacağı bir şenlik olacağını belirtti.
Başkan Er: “Depremden güçlenerek çıkan bir şehrin bereketini ve umudunu dünyayla paylaşmasıdır”
Sami Er, festivalin yalnızca kayısı tanıtımı için düzenlenmediğini, Malatya’nın tarihini, kültürünü, mutfağını ve deprem sonrası yeniden ayağa kalkma iradesini göstereceğini söyledi.
Er, “Bu festivali biz sadece kayısıyı tanıtmak için düzenlemiyoruz. Bu festival Malatya’nın tarihini, kültürünü, mutfağını ve yeniden ayağa kalkış iradesini tüm Türkiye ve dünyaya gösteren en güçlü platformdur. Depremden güçlenerek çıkan bir şehrin bereketini ve umudunu dünyayla paylaşmasıdır. Malumunuz artık Malatya’mız depremle ilgili neredeyse depremin esamesi okunmayacak düzeye geldi inşallah. Konteynerleri kaldırdığımızda Malatya’da depremin izlerine Allah’ın izniyle rastlamayacağız. Malatya sanayisiyle, ticaretiyle, turizmiyle, tarımıyla, kültürüyle ve sporuyla nasıl ön plana çıkacak bunun çabası içerisindeyiz. Ve bununla ilgili birtakım stratejilerimiz var. Bunları birlikte yürütüyoruz. Ben bu vesileyle tüm Türkiye’yi ve uluslararası misafirlerimizi Malatya’ya davet ediyorum. Hemşehrilerimizle coşkuyla gerçekleştireceğimiz festivalimiz vesilesiyle hep birlikte yeniden ayağa kalkan Malatyalımızı göstermiş olacağız” dedi.
Vali Yavuz: “Kayısı Malatya’nın dünyaya açılan en güçlü markasıdır”
Malatya Valisi Seddar Yavuz, kentin köklü tarihi, kültürel mirası, bereketli toprakları ve üretim gücüyle Anadolu’nun önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.
Yavuz, “Dünya kuru kayısı üretimi ve ihracatındaki lider konumuyla kayısı, yalnızca şehrimizin en önemli tarımsal ürünü değildir. Emek, bereketin ve Malatya’nın dünyaya açılan en güçlü markası ve simgesidir. Üreticimizin alın teriyle dünya pazarına ulaşan kayısı, Malatya’nın ekonomik kalkınmasına yön verirken, aynı zamanda şehrimizin kültürel kimliğinin ayrılmaz bir parçasını da oluşturmaktadır” dedi.
“Festival Malatya’nın yeniden yükseliş iradesini ortaya koyacak”
Vali Yavuz, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Malatya’da ihya ve inşa sürecinin sürdüğünü belirtti.
Yavuz, “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ihya ve inşa sürecini kararlılıkla sürdüren Malatya’dan, ekonomisi, sosyal ve kültürel hayatının yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Ve bu süreçte gerçekleştirilecek 28’inci Malatya Kayısı Festivali ve Fuarı yalnızca bir festival olmanın ötesinde, üretimin yeniden güçlenmesine, ticari hayatın canlanmasına, kültürel değerlerin yaşatılmasına ve Malatya’nın yeniden yükseliş iradesini ortaya koyan önemli organizasyonlardan bir tanesi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Fuar organizasyonu yeniden hayata geçirilecek
Vali Yavuz, 17-21 Temmuz 2026 tarihleri arasında düzenlenecek festivalle Malatya’nın tarımsal üretim gücünün, kültürel zenginliğinin ve ekonomik potansiyelinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasının hedeflendiğini söyledi.
Yavuz, “Festival kapsamında geçmiş yıllarda önemli bir marka değeri oluşturan fuar organizasyonu yeniden hayata geçirilecek. Yerel, ulusal ve uluslararası firmalar, Orduzu Fuar Merkezi’nde bir araya gelerek şehrimizin ticaret ve üretim potansiyeline katkı sunacaktır. İlçelerimizde açacakları stantlarla sahip oldukları yöresel ve kültürel değerleri de ziyaretçilerle buluşturacaktır” dedi.
Festivalde yarışmalar, konserler ve kültürel etkinlikler olacak
Vali Yavuz, festival programında açılış töreni, kortej yürüyüşü, “İlmek İlmek Malatya” sergisi, “En İyi Yaş Kayısı” yarışması, kayısı tatları yarışması, gastronomi şöleni, geleneksel düğün gösterisi, çocuk etkinlikleri ve konserlerin yer alacağını ifade etti.
Yavuz, “Kültürel ve sanatsal etkinlikler de gerçekleştirilecektir. Böylece festival her yaştan vatandaşımızın katılımına hitap eden zengin içeriğiyle Malatya’nın sosyal ve kültürel hayatına önemli katkı sunmasını beklemekteyiz” diye konuştu.
“Malatya’nın gündemi artık değişti”
Vali Yavuz, festivalin Malatya’nın üretim kültürü, ticareti, turizm potansiyeli ve kültür medeniyet birikimini geleceğe taşıyan bir buluşma olacağını belirtti.
Yavuz, “28’inci Malatya Festivali ve Fuarı yalnızca kayısının tanıtıldığı bir organizasyon değil, Malatya’nın üretim kültürünü, ticaretini, turizm potansiyelini ve kültür medeniyet birikimini geleceğe taşıyan önemli bir buluşma olacaktır. Festivalin Dünya Kayısı Başkenti Malatya’nın ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlaması, şehrimizin marka değerini güçlendirmesi, ekonomik hareketliliğini artırması, sosyal dayanışmayı pekiştirmesi ve deprem sonrası yeniden ayağa kalkan Malatya’nın güçlü iradesini kamuoyuna yansıtması bakımından önemli kazanımlar sağlayacağı değerlendirilmektedir” dedi.
Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Sami Er’in, kıymetli ekibinin, paydaşlarımızın ve özellikle alın teriyle bu değerli ürünü ortaya çıkaran değerli kıymetli üreticilerimizin, bunun ulusal ve uluslararası pazara geliştirilmesi noktasındaki önemli paydaşlarımızdan olan ticaret borsamızın, ihracatçımızın, oda ve borsalarımızın da burada önemli bir katkısı olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Malatya’nın artık gündemi turizmi, ticaret, sanayi, üretim, istihdam, ihracat kısacası ayağa kalkan Malatya’da gündemimiz artık değişti. Dolayısıyla bundan böyle Malatya’nın hem tanıtılmasına hem turizmine hem ticaretine ve yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculuğun başta şehrimize, hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
Geçit: “Malatya artık sosyal etkinliklere ve kültürel çalışmalara susamış durumda”
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, 6 Şubat depremlerinden sonra Malatya’da inşa süreçlerinin tamamlandığını, bundan sonraki aşamanın ihya süreci olduğunu söyledi.
Geçit, “Yakın zamanda Arslantepe Uluslararası Yarı Maratonu yapıldı. Değişik ülkelerden 500’ü aşkın milli sporcu katıldı. Bu üç belediyenin çabasıyla yapıldı. Birkaç gün önce daha doğrusu 28’inci Kiraz Festivali’mizi yaptık. Bu da şehrin ihya süreçlerinin bir basamağıydı. Çok coşkulu bir katılım oldu. Biz buradan şunu anlıyoruz; Malatya artık sosyal etkinliklere ve kültürel çalışmalara susamış durumda. Bunun da cevabını şehrimizin zaten yöneticileri yaptıkları programlarla, çalışmalarla veriyorlar. Sayın Valimizin ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın yine bahsettiği gibi, artık bundan sonra Malatya’nın marka değerini artırıcı çalışmalar yapmamız lazım. İşte 28’inci Kayısı Festivali ve Fuarı da bu çalışmalardan bir tanesi” dedi.
Sadıkoğlu: “Kayısı fuarını önemsiyoruz”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, AB coğrafi işaretli Malatya kayısısının tanıtımının deprem etkileri nedeniyle geride kaldığını söyledi.
Sadıkoğlu, “AB coğrafi işaretli kayısımızın tanıtımında depremin etkileriyle tanıtım noktasında ciddi anlamda geride kaldığımızı ifade etmek istiyorum. Bu tanıtımın yapılması ve dünya konjonktüründe kayısı olmadığında farklı ürünlerin pazar elde etmesinin önüne geçilmesi için Malatya kayısısının ciddi anlamda gündemde tutulması için bu kayısı fuarını önemsiyoruz” dedi.
Sadıkoğlu, kayısının yıllık 500 milyon dolarlık ekonomik katma değer sağladığını belirterek, “Bununla birlikte yıllık 500 milyon dolar ekonomiye katma değeri sağlayan kayısımızın ve üreticimizin emeklerini ciddi anlamda gün yüzüne çıkartıp Malatya’da kayısı fuarının etkinliğiyle yurt dışına, yurt içine gür bir sesle kayısının Malatya’da olduğunu, yüzde 80-90 bizim ihraç ettiğimizi haykırabileceğimiz bir program olacağını ifade etmek istiyorum. Şehrimiz depremi atlatmış ve etkilerinden, daha doğrusu küllerinden yeniden doğmaya çalışırken, psikolojik ve sosyal anlamda bir araya gelmek, insanların farklı kültürel etkinliklerle Malatya’nın zenginlikleriyle buluşmasını sağlayacak önemli bir etkinlik olacak” diye konuştu.
Özcan: “Kayısı artık bölge ekonomisini finanse eden kıymetli bir tarım ürünü”
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, geçmiş yıllarda bazı olumsuzluklar nedeniyle fuar etkinliklerinin dönem dönem iptal edildiğini belirtti.
Özcan, “Aralıklarla yaşanan birtakım olumsuzluklarla dönem dönem iptal etmek zorunda kaldığımız bir zaruri durumlardan kaynaklanan fuar etkinliğimizi bu yıl inşallah Sayın Valimizin başkanlığında ve Büyükşehir Belediye’mizin programıyla beraber hep beraber inşa edeceğiz. Biz başta Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Çok ihtiyacımız olduğu bir sürecin içerisindeyiz” dedi.
Özcan, Malatya’nın fuarlar kenti olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Özellikle Malatya bildiğiniz gibi bir fuarlar kenti. Kayısı fuarı etkinliğinin dışında da Türkiye’de birçok fuara da önemli bir aktör olarak dahil oluyor. Tabii kayısı şehrin sadece ekonomik anlamda bir gelir kapısı veya bir tarım ürünü olmanın dışında da şehrin ve Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli bir tarım ürünü. Bu tür etkinliklerle Malatya’nın bu coğrafyada büyük bir şehir olduğunu da ortaya koymaya çalışıyoruz. Kayısı sadece Malatya’yı ilgilendiren bir ürün olmaktan çıkmıştır. Kayısı aslında bir bölge ürünü, bölge ekonomisini ciddi anlamda finanse eden çok kıymetli bir tarım ürünüdür. Hep beraber buna sarılacağız. Bütün kamu idarecilerimiz, bu anlamda akademik çalışmalar yapan üniversitelerimiz gerçekten bu ürüne sahiplenmek için elinden gelen bütün gayreti gösteriyor. Biz de sivil toplum örgütü ve de bir kamu hizmeti gören bir kurum olarak da sizlerin yaptığı bu çalışmalara her zaman destek olmaya çalışacağız, paydaşı olacağız.”
Kılınç: “Festival ve fuarı çiftçi olarak çok önemsiyoruz”
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle üreticilerin farklı risklerle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Kılınç, “Bilindiği üzere son yıllarda küresel ısınmayla birlikte gelen iklim değişiklikleri malumunuz üreticimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Bir gün yağış artışıyla tozlaşma olmayışı, bir gün kuraklık, bir gün dolu, zirai don, bazen hortum, her türlü felaketle üreticimiz karşı karşıyadır” dedi.
Kılınç, çiftçilerin yalnız bırakılmadığını ifade ederek, “Fakat her olumsuzluğa rağmen de olsa bizleri yalnız bırakmayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza burada çiftçilerimiz adına şükranlarımı arz ediyorum. Malatya’da yapılacak olan kayısı festivali ve fuarını çiftçi olarak çok önemsiyoruz. Neden derseniz, çünkü tarım teknolojiyle çiftçimizin buluşması Malatya’mızda yapılan çok önemli fuarlar sayesinde olmuştur. Bu kapsamda festivali ve fuarı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er başta olmak üzere tüm emeği geçenlere çiftçimiz adına arz ediyorum” ifadelerini kullandı.
Malatya Kayısı Festivali ve Fuarı, 17 Temmuz Cuma günü saat 14.00’te Fuar Merkezi’ndeki resmi açılışla başlayacak. Festival kapsamında yarışmalar, sergiler, kortej yürüyüşü, konserler, çocuk etkinlikleri, gastronomi sohbetleri ve kültürel programlar yapılacak. Program, 21 Temmuz Salı akşamı Mehmet Erdem konseriyle tamamlanacak.
KAYNAK: malatyayenises.com


































