SON DAKİKA

Tahmini Kuru kayısı rekoltesi 86 bin ton olarak açıklandı

A- A+

.Türkiye’nin ihracatta önemli tarım ürünlerinden birisi olan kuru kayısı rekoltesinde bu yıl yüzde 10 düşüş bekleniyor

Malatya´da bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 336 bin 872 ton, kuru kayısı rekoltesi ise 75 bin 776 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Çevre illerle birlikte kuru kayısı tahmini rekoltesi ise 86 bin ton olarak gerçekleşeceği açıklandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü  Tahir Macit,  Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan tahmini kayısı rekoltesi rakamlarını kamuoyu ile paylaştı.

 

Valilikte basın toplantısı düzenleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, “Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; 336 bin 782 ton yaş kayısı üretileceği öngörüldü. Bunun 33 bin 680 tonu yaş tüketimine ayrılacağı, 303.102 tonun kuru kayısıya ayrılacağı öngörüldü.  Bu 303 bin 102 ton yaş kayısıdan 75 bin 776 ton kuru kayısı elde edileceği öngörüldü. Tabi Malatya dışında komşu illerde de kuru kayısı üretimi var. Elazığ’da 5 bin 662 ton, Kahramanmaraş  2 bin 500 ton ve Sivas bin 672 ton  kuru kayısı üreteceği komisyonları tarafından öngörüldü. Bu 3 ilin toplamı 9 bin 834 ton ile birlikte bizim ili de katarsak yaklaşık 86 bin tona kuru kayısı üretileceği öngörülmüştür.  Tabi 2021 yılına göre; Türkiye genelinde kuru kayısı üretimi yüzde 10 bir düşüş olduğu görülüyor bu çalışmalarda. Geçen sene tahmini kayısı rekoltesi Malatya 86 bin ton civarındaydı, komşu illerle birlikte 92 bin ton kuru kayısı üretimi öngörülmüştü. Bu rakamları dikkate aldığınızda üretimde yüzde 10’lük bir düşüş görülüyor.” Şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan tahmini kayısı rekoltesi rakamlarını kamuoyu ile paylaştı.

Macit şu bilgileri de paylaştı, “ilimizde kayısı ağaçlarında 25 Mart 2022 tarihinde ilk çiçeklenme başlamış hava sıcaklığına ve rakım durumuna göre periyodik olarak devam etmiştir. 13-14 Nisan 2022 tarihinde ilimizde gece meydana gelen zirai dondan ova kesimler ve çukur yerler küçük meyve döneminde olduğundan ağaçlar fazla etkilenmiş olup, rakımı yüksek olan bölgelerde ise fenolojik olarak çiçeklenme başlangıcı kısmen çiçek döneminde olduğundan dolayı lokal alanlarda zarar meydana gelmiştir. Yüksek rakımlı yerlerde Hacihaliloğlu kayısı çeşidinde meyve tutumunun yoğun, Kabaaşı çeşidinde ise çok seyrek olduğu gözlemlenmiştir. Takip eden süreçte 25-26 Nisan 2022 tarihlerinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle muhtelif bölgelerde meyve dökülmesine, yaralanmaya bağlı kalite kayıpları yaşanması sonucu verim kayıpları oluşmuştur. Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendikten sonra komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları da ilimizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak yapılmıştır. Komisyon üyeleri birbirinden bağımsız tespite esas notlar almış ve ağaç başı ortalama verim tahmini yapılmıştır. Komisyon üyelerinin belirlemiş olduğu verim tahminlerinin aritmetik ortalamaları hesaplanarak rekolte tahmin çalışmaları tamamlanmıştır. İllimiz genelinde heyet olarak yaptığımız çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir.”

BURAYI TIKLAYINIZ.... MALATYA'NIN GÜNCEL HABER VİDEOLARI BURADA

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar