SON DAKİKA

Türkiye'nin en büyük Cemevi Malatya'da yapılıyor

Türkiye'nin en büyük Cemevi Malatya'da yapılıyor
A- A+
Reklam

Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı (CEM) Malatya Şubesi tarafından Cemal Gürsel Mahallesinde yapılacak olan Malatya Cemevi ve Kültür Merkezinin temeli düzenlenen törenle atıldı. 

Temel atma törenine Vali Hulusi Şahin, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl Müftüsü Veysel Işıldar, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Şevket Keskin, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, CEM Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin, CEM Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan konuşmasında “Şehirleşmeyle beraber projeli ve coğrafi konumu yapısı itibariyle büyüklüğü itibariyle birtakım projeli evlerin yani Cemevlerinin yapılması zaruret haline geldi. Bu vesileyle de bize Cem Vakfı Malatya Şubesi olarak düşen görevlerden biri de böyle bir işe imza atmak, sizlerin de yardım ve destekleriyle böyle bir şey temel atmaktı. İnönü Üniversitesi bir önceki rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, bana bir soru sordu. Dedi ki; ‘Eşref Bey, Alevi çocuklara soruyorum. Diyorum ki bana Aleviliği anlat. Diyorlar ki sayın rektörüm, bilmiyoruz. Ya ne biçim Alevisin ki Alevi'yi bilmiyorsun?’ Yeni eğitimde bir sıkıntı, bir eksiklik var. Biz, Cem Vakfı Genel Merkezi bünyesinde din kültürü, ahlak bilgisi, ders kitaplarını sekiz tane akademisyenin nezaretinde İlkokul dördüncü sınıftan son sınıfa kadar satır satır analiz ettik, not aldık. Ve o kadar ciddi hatalara rastladık ki inanamazsınız.” İfadelerini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; "Bugün Malatya Cemevi ve Kültür Merkezinin temel atma töreninde birlikte olmaktan büyük onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu temel atma töreninin bütün insanımıza ve Alevi kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ve hayırlı olsun diyorum. Tabii bu konuda Eşref Dedem bizleri ziyaret ettiğinde ihtiyaçların hiyerarşisini ifade ettiler. Biz de bu konuyla ilgili arkadaşlara gerekli talimat verdik. Ve buranın Cemevi yeri olması noktasında gerekli iktisat her şeyi yapıldı. Arsa tahsisi yapıldı ve temel atma hafriyatla ilgili yine büyük şehrimiz gerekli bütün çalışmaları yaptılar ve hafriyatı yaptılar temel atmayla ilgili de lokomotif harcı ve demirde arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yürüttüler” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Anadolu'da yaşayan farklı mezheplerde, kültürlerde, etnik kimliklerde herkesin bu değeri bilmesi gerekiyor. Bizler bu cemevinin bu değerlere, yani hoşgörü kültürümüze, sevgi kültürümüze çok katkı yapacağına inanıyorum. Zaman zaman tartışılır. Dünyanın en eski cemevinin inşa edildiği yer Malatya'dır. Arapgir Onar köyüdür. Yaklaşık 900 yıla yakın bir geçmişi vardır. Dolayısıyla bir ibadethane tanımlanırken bunu, o inanç sahiplerine sormak gerekir. Eğer birileri buraya cemevi bizim yasal ibadethanemiz diyorsa bizim için bitmiştir. Cemevleri yasal ibadethanedir. Kültür merkezi değildir. Hem Malatya için hem Türkiye için söylüyorum. Bizler acılarımızı, sevinçlerimizi ortaklaştırmadığımız sürece çok mesafe katedemeyiz. Gittiğim her yerde söylüyorum. Sivas'ta yakılan insanlarla Başbağlar’da kurşuna dizilen insanlar arasında hiçbir fark yoktur. İkisi de insandır, ikisi de candır. Onlara farklı gözle bakan bizden değildir, insan değildir. Başbağlar’ın katiliyle Sivas'ın katili de aynıdır. 10 Ekim'de katledilen çocuklar bizim çocuklarımız, Kayseri'de kışlanın önünde katledilen askerler de bizim askerlerimiz. Beşiktaş'ta öldürülen polislerle Merasim Sokak'ta öldürülen çocuğun arasında hiçbir fark yoktur. Buna farklı bakanda bizden değildir. İnsan değildir.” İfadelerini kaydetti.

Modern mimari kullanılarak yapılacak olan Türkiye’nin en büyük Cemevi ile ilgili bilgiler verilmesinin ardından bir konuşma yapan Vali Hulusi Şahin; “Fıtratımız iyi ve kötüyü bilmek üzere var olmuştur. Alevilik nedir diye sorsalar; ben ‘İyilerin Yoludur’ derim. Alevilik Kültürünün Türk Milli kültürü olduğunu ifade eden Vali Şahin; “Orta asyadan, mücadele içinde süzüle süzüle gelen hem varlık mücadelemizi hem de insanlık ailesi içerisindeki şerefli konumumuzu ortaya koyan büyük bir kültürün temsilciliğidir. Muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere devredilmesi gerekir” dedi. 

Büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu belirten Vali Şahin; “Popüler Kültür çocuklarımızı etkileyerek farklı kültürler etkisinde yetişmelerini sağladı. Cemevi gibi kültür tesisleri aslında bu büyük tehlikeyi bertaraf etmek için var. Bu nedenle bu tesislerin sayısını arttırmamız gerekiyor. Çocuklarımız bizi biz yapan değerleri popüler kültür mecralarından değil Cemevlerinden öğrenecekler. Buralarda iki-üç nesil bir arada olup nesiller arası kültürü birbirine bağlayan mekanlarda öğrenecekler. Biz çocuklarımızı gerçek bir Alevi gibi yetiştirirsek, devlet olarak, millet olarak büyük mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.

Özellikle vurgulamak istediği bir konu olduğunu söyleyen Vali Hulusi Şahin; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atatürk tarafından kurulmuş bir Türk Devletidir. Aleviler de bu devletin asli ve has bir evladıdır. Cemevimizin faaliyete geçmesi ile birlikte bu hassasiyeti çocuklarımıza anlatacağız. Desteklerle en kısa sürede tamamlanıp açılış törenine dönüşsün” diyerek hayırlı olması temennilerinde bulundu. 

İstanbul CEM Vakfı Dedelerinden Gazi Karababa’nın duaları ile Vali Hulusi Şahin ve beraberindekiler tarafından temel atma töreni yapıldı.

Cemevi projesinde; 750 kişilik Cem salonu, 1000 kişilik Taziye Salonu, Ceme hazırlık odaları, Kitap-Hediyelik eşya satış yerleri, Kermes salonu, 3 adet kurs odası, Kütüphane, Zakir Odası, Dede Odası, Dede konuk karşılama Odası, 750 kişilik Yemekhane, Mutfak ve Yemek Pişirme yerleri, Adak kesimhane, Soğuk Hava Deposu, Çamaşırhane, 120 Kişilik Seminer Odası, Yönetim Birimi Odaları, 8 Yataklı konuk Misafirhane Odası, 250 kişilik Cem salonu, ayrıca 60 araçlık otopark ve diğer sosyal donatılar bulunuyor. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar