SON DAKİKA

Uluslararası Anadolu Kahve ve Kakao Kongresi başladı

Uluslararası Anadolu Kahve ve Kakao Kongresi başladı
A- A+
Reklam

Yeşilyurt Belediyesinin ev sahipliğinde İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Anadolu Kahve ve Kakao Kongresi başladı. 3 gün sürecek olan kongrede yurt içi ve yurt dışından katılan akademisyenler tarafından kahve ve kakaonun tarihsel süreci üzerine bilimsel tabanlı sunumlar yapılacak.

Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezinde gerçekeşen Uluslararası Anadolu Kahve ve Kakao Kongresi açılış törenine; Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, İKSAD Başkanı Dr.Mustafa Latif Emek, yurt içi ve yurt dışından katılan akademisyenler ve bilim adamları katıldı.

5 Aralık’ta sona erecek kongrenin açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Anadolu kültüründe özel bir konuma sahip kahvenin geçmişten bugüne kadar uzanan tarihsel sürecinin tüm boyutlarıyla ele alınacağı Uluslararası Anadolu Kahve ve Kakao Kongresine ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını iade etti.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ İktisadi Kalkınma Ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediğimiz ve üç gün boyunca Gedik Kültür Merkezimizde düzenlenecek olan kongremize katılan tüm misafirlerimizi binlerce yıllık köklü bir tarihe sahip, sosyal, kültürel ve tarihsel açıdan Anadolu’da özel bir yere sahip Malatya’mızda, 23 kentten daha kalabalık bir nüfusa sahip, son dönemlerdeki dev yatırımlarla ismini ülke çapında duyuran Yeşilyurt’umuzda konuk etmenin öncelikle mutluluğunu yaşadığımızı belirtmek istiyorum. Milattan sonra 850 yıllara dayanan bir geçmişe sahip, dünyanın neredeyse tamamında gerek yemeklerden sonra gerekse de sohbetlerin vazgeçilmez lezzeti olan kahvenin geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine çok önemli bilimsel çalışmaların ele alınıp değerlendirileceği bir kongreye ev sahipliği yapmak bizim adımıza büyük bir gururdur. Anadolu’da ‘ Gönül Sohbet İster, Kahve Bahane’ diye güzel bir söz vardır. Tadı, aroması ve damaklarda bıraktığı lezzetle hayatımızın önemli bir parçası olan kahve, farklı türleri ve aromalarıyla artık dünya genelinde en fazla tüketilen içeceklerin başında gelmektedir." dedi.

Çınar, "İlçemizin tarihi bölgelerinden olan Çırmıhtı’da tarihi tescilli konaklarımızı satın alarak her birine farklı fonksiyonlar yükleyip, bölgenin tarihi ve kültürünü ön plana çıkartacak şekilde yeniden hizmete sunduk. Sokak ve cephe sağlıklaştırma projelerimizle bölgemizin sosyal dokusunu ön plana çıkardık. Lezzet Caddesi diye adlandırdığımız ve her noktası tarih kokan caddemizdeki konaklarımızdan bir tanesini ise Kahve Konağı olarak ziyaretçilerimizin beğenisine sunduk. 1.600’lü yıllardan günümüze kadar gelen, günlük yaşamın ve sosyal hayatın değerli bir parçası olan kahve kültürüne dair aranılan ne varsa bu konağımızda mevcuttur. Bölgeyi ziyaret edenler kahve konağımızı gezmeden, kayısı çekirdeği kahvemizi içmeden Malatya’dan ayrılmıyorlar. Geleneksel mimari desenlerin hâkim olduğu kahve konağımızda el değirmenlerinden tepsisine, dibeklerden cezvelere, öğütücüden fincanlara kadar 1.600’lü yıllardan günümüze kadar ulaşan nostaljik ürünleri özel alanlarda sergiliyoruz" diye konuştu.

 

 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar