SON DAKİKA

Yeşilyurt Bölgesinde “Kolon Kiriş Kesme Güvenlik Kontrolü” tartışması

Yeşilyurt Bölgesinde “Kolon Kiriş Kesme Güvenlik Kontrolü” tartışması
A- A+

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri tarafından verilen önerge de, deprem yönetmeliğine ve standartlara uygun olarak hazırlanan ve onaylanan projelerde, imar dairesi tarafından daha önce yayınlanan standartlarda yer almayan ve uygulanması öğretim elemanlarınca uygun bulunmayan 'Kolon Kiriş Kesme Güvenlik Kontrolü " isimli teknik hesaplama istenmesini mağduriyete neden olduğu belirtildi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri Tayfur Yücel, Günnür Tabel ve İsmail Aydın ortak imzası ile Yeşilyurt Belediye Meclis Başkanlığına  “Güçlendirme Projelerinde Uygulanacak Standartlar Hakkında” konulu bir önerge sunuldu.

CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Grubu tarafından verilen önerge de,  “Meclisimizin 02/08/2023 tarih ve 20582433-301.05-132 sayılı kararı ile ilçemiz genelinde uygulanacak olan Betonarme Yapı Tasarım Standartları yayınlanmıştı. Alınan kararda hazırlanacak projelerin 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kriterlerine ilave olarak, İmar ve Hukuk Komisyonu tarafından belirlenen 22 maddelik standart listesine uygun hazırlanması gerektiği belirtilmiş, listenin ilk maddesinde de, projelerin en az doçent veya profesör unvanlarına sahip kişiler tarafından veya Tasarım Gözetim Uzmanlığı Belgesine sahip kişiler tarafından onaylanması zorunluluğu getirilmişti. Ancak yapı ruhsatı alma aşamasına gelmiş ve ülkemizin önde gelen öğretim elemanları tarafından, deprem yönetmeliğine ve standartlara uygun olarak hazırlanan ve onaylanan projelerde, imar dairesi tarafından daha önce yayınlanan standartlarda yer almayan ve uygulanması öğretim elemanlarınca uygun bulunmayan 'Kolon Kiriş Kesme Güvenlik Kontrolü " isimli teknik hesaplama İstenmiş, bu hesaplamalar doğrultusunda projelerin revize edilmesi talep edilmiştir. TBDY2018 de Doğrusal hesap yöntemi ile belli sayıda kata kadar olan yapılarda istenen bu kontrol, doğrusal olmayan SGDT analiz yönteminde istenmemektedir. Bahse konu teknik hesaplamanın mevcut projelerde uygulanmasının gereksiz olduğu, güçlendirme maliyetlerini kat be kat artıracağı, mevcut haliyle hazırlanan projelerin yeterli dayanaklılığı üst düzeyde sağlayacağı, görüşüne başvurduğumuz ODTÜ VE KATÜ öğretim elemanları tarafından teyit edilmiştir. Bu nedenle revize talebinin geri çekilmesi konusunun gündeme alınmasını saygılarımızla arz ederiz.” denildi. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar