Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Malaya Çarşı Projesi ile Söğütlü Camisi’nin yerini değiştirmekle kalmamış, 300 Yıllık tarihi Çınarlı Camisi’ni de binaların arasında kaybettirmiş.
6 Şubat depremlerinden sonra sıfırdan inşa edilmeye başlanılan Malatya Çarşı inşaatındaki gariplikler devam ediyor. Planlamada ve inşaata söz sahibi olan kurumların ve yöneticilerinin şehir hafızasına yönelik hiçbir değeri korumak gibi bir derdi bulunmuyor.
6 Şubat depremlerinden önce Kasap Pazarı’nı çapraz karşısında bulunan, yıkılan Pamuk Han’ın arkası kısmında yola cepheli Çınarlı Camisi, çarşı inşaatı ile birlikte tamamen etrafı binalarla çevrildi.
17 yüzyıl eseri olan ve 1960’lı yıllara kadar “Çarşı Kilisesi’ olarak ayakta kalan ve Ermeni cemaati olmayınca camiye çevrilerek Çınarlı Camisi olarak tescillenen tarihi eser, 3 cephesi de tamamen binalarla çevrilerek gözlerden kaybettirildi.
1835'te ahşap kilisenin yerine taş yapı olarak inşa edilen, halk arasında da kilise olarak kullanıldığı dönemde 'Çarşı Kilisesi' denilen yapı, 1968 yılında camiye dönüştürülmüş, minaresiz hali, kilise orijinli binadaki kıble nedeniyle de özgün olan yapı, 1990'lı yıllarda Münir Erkal'ın belediye başkanlığı döneminde, dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıktırılmak istenmiş, bu nedenle kapalı tutulduğu dönemde bazı kişilerce tabanı kazılarak 'define' aranmış, ancak halk tepkisi üzerine yıkımdan vazgeçilerek, restorasyonla yeniden ibadete açılmıştı.
Söğütlü Camisi'de vakıf eseri olduğu halde çarşı inaşatıdan çıkartılarak Emekliler Parkına yapılması kararlaştırılmıştı.
Malatya'da tartışmaya neden olan çarşı planı 31 Mart yerel seçimleri öncesinde planlanmış ve ihale edilmişti.
malatyayenises.com