
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde belediye ekipleri, çocuklarda çevre farkındalığı oluşturmak amacıyla yaz aylarında camilerde açılan Kur'an kurslarında "İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Farkındalık Eğitimi" vermeye başladı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, kış döneminde okullarda verilen teorik ve pratik eğitimlerin yaz döneminde de ibadethanelerdeki kursiyer çocuklara ulaştırılması hedefleniyor.
Eğitimlerin Kapsamı ve İstatistikler
Belediye verilerine göre, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı boyunca ilçedeki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki 39 okulda toplam 5 bin 970 öğrenciye çevre eğitimi verildi. Yaz döneminde camilere taşınan programda görev alan çevre mühendisleri; iklim değişikliğinin nedenleri, su ve enerji tasarrufu, doğal kaynakların korunması ve atıkların kaynağında ayrıştırılması gibi konularda sunumlar yapıyor. Eğitimlerde interaktif ve uygulamalı etkinliklerle çocukların geri dönüştürülebilir malzemeleri ekonomiye kazandırma alışkanlığı edinmesi amaçlanıyor.
Ahmediye Camii'ne Ziyaret
Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Oruç, Ahmediye Camii'nde düzenlenen eğitim programına katılarak çalışmaları yerinde inceledi. Kursiyer çocuklarla bir araya gelen Oruç, çevre bilincinin erken yaşlarda edinilmesinin sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olduğunu ifade etti. Oruç ayrıca çocuklardan çevre temizliği ve geri dönüşüm hususunda çevrelerine örnek olmalarını istedi.
Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Oruç, çocukların erken yaşta çevre kültürü benimsemesini önemsediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Doğamızı, suyumuzu, toprağımızı ve tüm doğal zenginliklerimizi koruyabilmenin yolu bilinçli nesiller yetiştirmekten geçiyor. Bu nedenle çocuklarımızın erken yaşta çevre bilinci kazanmasını çok önemsiyoruz. Çocuklarımızın çevreyi seven, doğayı koruyan ve geri dönüşüm kültürünü benimseyen bireyler olarak yetişmeleri en büyük hedeflerimizden biridir."
Oruç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Depozito Yönetim Sistemi (DOA) ambalaj iade uygulamasına da değinerek işleyiş hakkında şu bilgileri verdi:
"Üzerinde DOA logosu bulunan boş PET, cam ve metal içecek ambalajlarını depozito iade makinelerine bırakan vatandaşlarımıza şişe başına 1 TL nakit veya dijital teşvik ödemesi yapılıyor. Bu sistem sayesinde hem çevremiz temiz kalıyor hem de geri dönüşüm oranı artıyor. Malatya'da şu online ve fiziki olarak üç ayrı noktada bu hizmet vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuş durumda."
Yeşilyurt Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekiplerinin ilçe genelindeki diğer cami ve Kur'an kurslarında planlanan eğitim çalışmalarına yaz dönemi boyunca takvim doğrultusunda devam edeceği bildirildi.
KAYNAK: malatyayenises.com



































