SON DAKİKA

Eksiklik, yanlışlık, özensizlik, sorumsuzluk ve Malatya'yı temsilde zaaf

Eksiklik, yanlışlık, özensizlik,  sorumsuzluk ve Malatya'yı temsilde zaaf
A- A+
Reklam

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen, Malatya'da da büyük yıkım ve ölümlere yol açan depremlerin ardından, bölgede yaşanan olağanüstü koşullarla ilgili alınan kararlara ilişkin açıklamalardaki liyakatsizlik kaynaklı olduğu değerlendirilen eksiklik, yanlışlık, özensizlik ve sorumsuzluklara bir yenisi daha eklendi. 

 

www.malatyahaber.com'da yer alan habere göre; AFAD'ın, Malatya'nın depremden 'az etkilenen' illerden olduğu yolunda ifadeler içeren ve daha sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından düzeltilen açıklamasından sonra bir başka skandal da Türkiye İşçi Bluma Kurumu (İŞKUR) sitesinde bölgeye ilişkin yapılan bir düzenlemede görüldü. Kurumun sitesinde, Malatya'nın merkez ilçelerinden biri olan, 250 binin üzerinde nüfusun yaşadığı, depremde büyük yıkım ve hasara uğrayan Battalgazi İlçesi'nin, yapılan bir düzenlemeye dahil olmadığı farkedildi.

BUNLAR DA MALATYA İL MERKEZİNİN YARISINI YOK SAYDILAR!
6 Şubat'ta  meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisiyle Malatya'da başta insan yaşamı olmak üzere; ekonomik ve sosyal yaşam felç oldu. Yaşanan deprem sonrasında geride kalan her geçen gün depremin oluşturduğu yıkım ve tahribat, belirgin bir şekilde ortaya çıkarken, bazı kurumların yaşanan felaketin boyutuyla bağdaşmayacak ciddiyetsizlik içeren halleri tepki topladı.

Depremlerin ardından yapılan düzenlemelerde; Malatya merkezli işyerlerin Malatya dışındaki şubelerini yok saydılar. Sonra Malatya'nın "afetten az etkilenen iller" arasına alındığını açıkladılar. Son olarak 250 binin üzerinde nüfusa sahip Battalgazi ilçesini deprem bölgesi dışına aldılar.

Malatya şehir- çarşı merkezinin bulunduğu, günlük ticaretin en yoğun olduğu Battalgazi ilçesinde işyerlerinin hemen hemen tamamına yakını kullanılamaz bir durumda iken 22.02.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlan 125 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Alalına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile yürürlüğe konulan Kısa Çalışma Ödeneğinin Uygulanmasına İlişkin düzenleme ile ilgili  İŞKUR Türkiye İşçi Bulma Kurumu internet sitesinde yer alan Kısa Çalışma Ödeneği Sıkça sorulan sorular bölümünün "Başvuru kapsamında Kısa Çalışmaya Başvurmak İçin Hangi Evraklar Gerekmektedir?" kısmında, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenmiş olan Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman illeri ile Gaziantep iline bağlı Araban, İslahiye, Nurdağı ilçeleri, Malatya iline bağlı Akçadağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ilçeleri ve Kilis iline bağlı Polateli ilçesinde bulunan işyerlerinin başvurularına istinaden, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca gerçekleştirilecek uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin ödeme yapılacaktır. Ancak uygunluk tespiti süreci devam edecektir. Bu madde kapsamında belirtilen il ve ilçelerden başvuran işverenlerimizin başvuru esnasında işçi listesi dışında başka bir belge yüklemesi zorunlu değildir.” denildi.

İnternet sitesindeki açıklamayı okuyanlar, tepkilerini "Buna göre Yeşilyurt İlçesindeki bir vatandaş başvuruda bulunabilecek iken Battalgazi ilçesinde bulunan bir vatandaş başvuru için uygunluk tespitini bekleyecek!  Düzenlemenin ilgili bölümünde Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman tüm il olarak kapsamına alınırken Malatya’nın sadece Akçadağ,  Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçelerin kapsama alınmış olmasını anlamak ve anlatmak mümkün mü?

Resmi rakamlara göre Malatya merkezde (Battalgazi+Yeşilyurt) Yıkık, Ağır Hasarlı, Acil Yıkılacak Konut Sayısı 71 Bin olarak açıklanırken İşkur tarafında yapılan açıklamada Battalgazi ilçesinin yok sayılmasında bu kıyaslama hangi ölçülere ve hangi bilgilere göre yapıldı. Eğer ellerinde teknik bir veri yoksa geriye tek bir şey kalıyor Malatya’yı yöneten büyükşehir ve ilçe belediye başkanları ile siyasilerin beceriksizliklerini örtbas etmek ve üst makamlara şirinlik yapmak için Malatya da her şeyi güzel gösterme gayretlerinden başka bir şey değildir.

Yapılan bu yanlışın acilen düzeltilmemesi halinde telafisi mümkün olmayan hataların olması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü işverenler ve işçiler bir aydır kapalı olan işyerlerini açamayacaklar işçilerde başka şehirlere göç etmek durumunda." diyerek dile getirdiler.

KAYNAK: malatyahaber.com

 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar