SON DAKİKA

Girişimcilerin Kredilere Ulaşımı İçin KOSGEB'de Neler Yapılmalı?

Girişimcilerin Kredilere Ulaşımı İçin KOSGEB'de Neler Yapılmalı?
A- A+

KOSGEB desteklerinin gelişmemiş bölgelerde kullanımı son derece az olduğu ve bu oranın yükseltilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiği kaydedildi. 

“KOSGEB Destekleri Kapsamında KOSGEB İl Müdürlüklerinin Verimlilik Analizi” adlı çalışmada hem girişimcilerin kredi ve desteklere daha hızlı ulaşılması, hemde KOSGEB İl Müdürlüklerinin daha verimli çalışma ortaya koyabilmesi için yapılması geren uygulamalar tek tek çıkartıldı.

Düzce Üniversitesi’nde Asım Türkmen tarafından hazırlanan  “KOSGEB Destekleri Kapsamında KOSGEB İl Müdürlüklerinin Verimlilik Analizi” adlı yüksek lisans tezi çalışmasında önemli detaylara yer verildi. 

Elde edilen analiz sonuçlarından ve literatür çalışmalarında kapsamında KOSGEB İl Müdürlüklerinin performans düzeylerinin arttırılması için şu öneriler ortaya konuldu:

- KOSGEB‟de desteklerin yararları, katma değeri ve etkinliği konusunda bir izleme ve değerlendirme sistemi kurulmalıdır.

138

- KOSGEB‟de desteklerini kullanan firmalardan çeşitli (Finansal, mali, reel üretim…gibi) başlıklarda destek sonrası takip bürosunun kurulması gerekmektedir.

- KOSGEB İl Müdürlüklerinin performansını ölçmeye yönelik endeksler geliştirilmeli başarılı olan İl Müdürlükleri ödüllendirilmelidir.

- Çok sayıda KOBİ‟ye düşük miktarda destekler vererek kaynakları verimsiz kullanmak yerine, nitelikli ve başarılı olacak KOBİ‟lere etkili olacak destek mekanizmaları belirlenmeli ve yeni destek türleri arayışları sürekli hale getirilmelidir.

- KOBİ‟ler daha çok destek verilmeli ve imalat sanayiine verilen hibe miktarları arttırılmalıdır.

- KOSGEB Başkanlığının yıllık hedeflerini kalkınma politikalarıyla uyumlu olacak şekilde doğru belirlemesi, harcamaların verilen yetki sınırları içinde yürütülmesi, denetlenmesi, ödenekler ile harcamalar arasındaki sapmaların en aza indirilerek kaynaklarının etkin kullanımı sağlanmalıdır.

- KOSGEB desteklerinin gelişmemiş bölgelerde kullanımı son derece azdır. Bu oranın yükseltilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

- KOSGEB desteklerinin sektörel dağılımında Kalkınma Planındaki mevcut sanayinin yüksek teknolojiye sahip bir yapıya getirilmesi hedefi ile uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır.

- Nitelikli eleman istihdamı desteği aracılığıyla KOBİ‟lerde istihdam edilen elemanların yaklaşık yüzde 75‟inin destek sona erdikten sonra işletmede kalmadığı literatür uygulamalarından anlaşılmaktadır. Bu durumun engellenmesi için çalışma yürütülmelidir.

- Uygulamada mikro ölçekli işletmelere büyük yazılımlar verilmiş ve verilen yazılımların nasıl kullanıldığına ilişkin izlemeler yetersiz kalmıştır. Destek sonrası izleme faaliyetleri mutlaka planlanmalıdır.

- Ülkemizde girişimciliğin AB ortalamalarının üzerinde olmasına rağmen, yeterince yönlendirme olmadığından kurulan işletmeler emek yoğun ve düşük

teknolojili sektörlerdedir. Destek veren İl Müdürlüğünün yüksek teknoloji içerikli ve katma değeri yüksek olan alanları kendi bölgesinde belirleyip girişimcileri bu alanlara yönlendirmeleri gerekmektedir.

- Girişimcilik desteklerinin toplam destekler içindeki oransal payı arttırılmalıdır.

- KOSGEB tarafından desteklenen AR-GE projelerinin beklenen çıktılarından birisi patent, faydalı model vb. bir belgeyle sonuçlandırılmasıdır. KOSGEB‟in desteklediği projelerde bu tür belgelerin alınma oranları yüzde 4-5 civarındadır. Bu oranın arttırılabilmesi için çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir.

- KOSGEB, AR-GE projelerinin planlanan sürelerde tamamlanamaması, üniversiteden veya diğer kurumlardan sağlanan AR-GE danışmanlıklarının çok düşük düzeyde kalması, kabul edilen projelerde öngörülen desteklerin uygulama sırasında zamanında verilmemesi ve projelerin düzenli olarak izlenmemesi gibi nedenlerin önüne geçecek argümanlar geliştirilmelidir.

- KOSGEB destekleri belirlenirken; hangi KOBİ‟lerin desteklenmesi gerektiği, KOBİ‟lerin öncelikli olarak hangi desteğe ne kadar ihtiyacı olduğu, hangi desteklerin daha fazla katma değer oluşturduğunun belirlenmesi ve KOSGEB kaynaklarıyla uyumlu bir şekilde desteklerin önceliklendirilmesi ve bu desteklerin etkili bir şekilde verilme yöntemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.

- Desteklerin dağılımında, sektörel ve bölgesel öncelikler belirlenmeli ve desteklenecek işletmelerin çalışan sayısı ve çalışma nitelikleri dikkate alınarak destek miktarı ve koşulları belirlenmelidir.

- KOSGEB‟in destekleyeceği KOBİ‟lerin belirlenmesinde ortaya çıkabilecek asimetrik bilgiyi ortadan kaldırabilmek için KOBİ Bilgi Havuzu veri tabanı oluşturulmalıdır.

- KOSGEB, KOBİ‟ler kredi alırken gereken teminatı sağlamak üzere bankalarla, meslek odaları ve yerel aktörlerle iş birliği imkânlarını geliştirmelidir.

- Proje yazımı konusunda KOBİ‟lere ücretsiz proje yazma eğitimleri düzenlenmelidir.

- Yatırım öncesi dönemde işletmelerin sektör gelişmelerinin takibi, uygun yatırım alanlarına yönlendirilmeleri, fizibilite ve iş planı hazırlanması, uygun idari ve teknik yapılanmaların tesisi, personel eğitimi, yatırım projelerinin finansmanı konularında KOSGEB‟in destek sağlaması gerekmektedir.

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar