İnönü Üniversitesi, Rektör adaylarından olan Prof. Dr. Emine Nesligül AKSAN, İnönü Üniversitesine rektör olması halinde gerçekleştirmeyi düşündüğü planlarını anlattı.
1975 yılında Ankara doğumlu olan Prof. Dr. AKSAN, lisans eğitimini İnönü Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü’nde birincilikle tamamladı. Yüksek lisans ve doktora eğitimini İnönü Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladı. 1996 yılında aynı bölümde araştırma görevlisi olarak akademik hayata başlayan AKSAN, halen İnönü Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü’nde Profesör olarak görev yapmaktadır. Çok sayıda lisansüstü öğrenci yetiştirmiş olan Prof. Dr. AKSAN, “28 yıldır İnönü Üniversitesi’ne hizmet vermekteyim. Üniversitemizin gelişmesinde birçok aşamaya şahitlik ettim. Hangi konulara ağırlık verilmesi, hangi konuların iyileştirilmesine ve geliştirilmesi gerektiğine aşinayım. Bu nedenle Rabbim izin verirse üniversitemizin daha iyi yerlere gelmesi, sürdürülebilir ve yenilikçi bir üniversite kimliğini kazanarak saygınlığını artırması için elimden gelen gayreti göstereceğim” ifadelerini kullandı.
Üniversite rektör adaylığı hakkında bilgi veren Rektör Adayı Prof. Dr. Emine Nesligül AKSAN; “28 yıldır İnönü Üniversitesi’nde görev yapıyorum. Yeterli tecrübeye sahip bir öğretim üyesi olarak üniversitemize vefa borcum olduğunu düşünüyorum. 1978’den bu yana bu şehirde yaşamaktayım. Eşimin de Malatyalı olması sebebiyle Malatya’yı artık kendi memleketim olarak görüyorum. Bu yüzden gerek üniversitemize gerekse şehrimize daha fazla katkı sağlamak istiyorum. Özellikle üniversitemizin akademik ve fiziki olarak ilerlemesine katkıda bulunabilecek bilgiye sahip bir adayım.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde üniversitemiz büyük yara aldı. Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ve Eğitim Fakültelerinin 11 binası ağır hasar almalarından dolayı yıkıldı. Eğitim Fakültesi hariç diğer fakültelerimiz geçici olarak başka fakültelere yerleştirildi. Öğretim Üyelerinin ofis problemleri halen devam etmektedir. Bazı bölümlerin öğretim üyelerine ofis dahi tahsis edilemedi. Dolayısı ile bir an önce gerek derslik gerekse ofis bağlamında fiziki mekân sorunlarının çözülmesi öncelikli hedefim. Aynı şekilde yıkılan üniversitemiz mediko sosyal tesislerinin de biran önce yapılıp hizmete alınması gerekmektedir. Rektörümüz Ahmet KIZILAY, merkezi derslik bloğu için gerekli ödeneği almış olmakla birlikte takdir edersiniz ki yeterli değildir. Devletimizin ilgili kurumları ile temasa geçerek bu problemlerin biran önce halledilmesi gerektiğine inanıyorum. Tabii ki burada ekonomik krizi ve buna bağlı olarak tasarruf tedbirlerini de göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.
Kabul edelim ki öğrenci profili açısından üniversiteler çok fazla yerelleşmiş, büyük oranda sadece ilgili şehir ve yakın çevre şehirlerdeki öğrencilerin tercih ettiği eğitim kurumları haline gelmiştir. Dolayısı ile üniversiteler evren-kent anlamını yitirmektedir. Bunu aşmak için ülkemizin her bölgesinden/şehrinden öğrencilerin tercih edecekleri imkânların oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda üniversitemizin yeterli düzeyde olmadığını düşünmekteyim. Örneğin hedeflerimden birisi birçok bölümün yabancı dille eğitim vermesidir. Bu sayede bölümlerin tercih sıraları/puanları üst sıralara doğru yükseleceğini düşünüyorum. Aynı zamanda kültürel etkinliklere de çok daha fazla önem verilecektir. Böylece öğrencilerin hem akademik olarak hem de kültürel olarak gerekli seviyede mezun olmaları sağlanacaktır. Gerek normal statüde gerekse Erasmus öğrenci değişim programından yurtdışından lisans veya lisansüstü öğrenciler getirilerek eğitim almalarının sağlanması da planlarım arasında yer almaktadır. Böylece öğrenci profili de çeşitlendirilmiş olacaktır.
Üniversitemizde akademik bilimsel çalışmaları, ulusal/uluslararası AR-GE projeleri teşvik edici bir yöntem izlenecektir. İlk hedefim üniversitenin ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ arasına girmesini sağlamaktır. Üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu sayede sanayinin ihtiyaç duyduğu çıktılara yönelik inovatif AR-GE projelerinin gerçekleştirilmesine önem verilmiş olunacaktır. Temel bilimler ve mühendislik bilimlerinde daha fazla uygulamaya yönelik çıktılar ve patentler alınmasını sağlamak büyük önem arz etmektedir. Başta valilik ve belediyeler olmak üzere devlet kurumları ile şehrin ve bölgenin problemlerine yönelik projeler gerçekleştirmekte önemlidir.
Üniversitemiz karaciğer naklinde dünyanın en iyi enstitüsüne ve doktorlarına sahiptir. Diğer sağlık bilimleri anabilim dallarının (Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültesi) da aynı noktaya ulaşılmasını sağlayıcı adımlar atmak son derece önemlidir. Böylece yurtdışından daha fazla hasta gelmesini sağlamak projelerim arasında bulunmaktadır.
Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (IBTAM) Türkiye' nin hemen her üniversitesindeki bilim insanlarına hizmet veren merkezi laboratuvar işlevi görmektedir. Ancak, bilim çok hızlı ilerlemektedir. Bu noktada mevcut makine-teçhizat zamanla demode hale gelecektir. Bu durumda bilimsel gelişmelere uygun makine-teçhizat almak gerekecektir. Böylece, hem IBTAM' ın gelirleri artacak, hem de ülkenin bilimsel yayın sayısına katkıda bulunulacaktır.
Üniversite bünyesindeki araştırma merkezlerini toplumsal problemlere odaklı hale getirerek ilgili konularda araştırmalar yapan bir nevi düşünce kuruluşu (THINK TANK) merkezleri haline getirmek planlarım arasındadır. Ayrıca, sürekli eğitim merkezinde toplum yararına daha fazla eğitimler verilmesini sağlamak, böylece toplumun ihtiyaç duyduğu konularda eğitim görmelerinin sağlanması da planlanmaktadır.” dedi.
Malatya’yı ve İnönü Üniversitesi’ni saygın yere getirmek istediğini belirten Prof. Dr. Emine Nesligül AKSAN sözlerine şu ifadelerle son verdi; “Yaklaşık 50 senedir Malatya’da yaşayan ve 28 yıldır da akademisyen olarak çalışan bir öğretim elemanı olarak bu hizmetlerimizi taçlandırmak istiyorum. Bilgi ve tecrübemi üniversite ve şehrimize aktarmayı, bu konuda yetkin olan tüm arkadaşlarımızla birlikte ekip olarak şehrimizin de desteğiyle şehrimizin en önemli kurumlarından olan İnönü Üniversitesi’ni saygın ve daha üst noktalara getirmek istiyorum. Gelen öğrencilerin de İnönü Üniversitesi’nde okumaktan, bu şehirde bulunmaktan mutlu ve buradan ayrılırken üzülen, gittiği yerde şehrimizin, üniversitemizin reklamını yapan düşüncelerle ayrılmasını sağlayacak bir hizmet vermek istiyorum.”