SON DAKİKA

Tarımı Hangi Etkenler Tehdit Ediyor?

Tarımı Hangi Etkenler Tehdit Ediyor?
A- A+

Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Bayram Murat Asma, Battalgazi Ziraat Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde bir seminer verdi. 

Okulun Tarım Alanı Seminer Günleri etkinliği kapsamında öğrenci, okul yönetimi ve öğretmenleriyle buluşan Prof.Dr. Asma, geçmişte Ziraat Okulu adıyla bilinen bu okulda kendisinin de 1980-84 yılları arası öğrenci olduğunu belirterek “yıllar sonra okulumda sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum” dedi. 

Asma okulun konferans salonunda düzenlenen etkinlikte vereceği seminere geçmeden önce fotoğraflar eşliğinde Ziraat Okulundaki öğrencilik günlerine ve mesleğe ilk adım attığı yıllara ait anılarını paylaşırken, bu okulda eğitim görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Prof.Dr. Asma “Tarım 4.0 / Tarımda Dönüşüm ve Değişim” başlıklı seminerinde, insanın dünyaya yayılışı, buzul çağının sona ermesiyle birlikte dünya ikliminin tarıma elverişli hale gelmesi, tarımın ilk başladığı coğrafyalar, ardından çeşitli hayvanların evcilleştirilerek yaşam ve beslenme tarzının avcı-toplayıcı dönemden farklı bir hale gelmesini anlatarak konuşmasına başladı. Neolitik Çağ denilen dönemin yanı sıra İlk ve Orta Çağda tarım uygulamalarından bahseden Asma, Tarım 1.0 olarak isimlendirilen 1880-1930 arası dönemde makinelerin tarıma girmeye başladığını, traktörün kullanılmaya başlamasıyla üretim miktarında büyük atılım gerçekleştiğini anlattı. 

1930-1980 arasındaki yılları kapsayan Tarım 2.0’da mekanizasyonun gelişerek devam ettiğini, 1970 Nobel Barış ödülü de alan Norman Borloug’un buğday ıslah çalışmalarıyla insanların kıtlık tehlikesinden kurtulduğunu, aynı dönem Rosalind Franklin, James Watson ve Francis Crick’in çalışmalarıyla DNA yapısı ve işlevinin ortaya konulduğunu, bu buluşun insanlık tarihinde yazının bulunması kadar büyük önem arz ettiğinin altını çizen Asma, sığırlarda suni tohumlama, bitkilerde doku kültürü, hibrit tohum, ABD’de 800 meyve-sebze çeşidi ıslah ederek akıl almaz bir başarıya imza atan Luther Burbank’ın çalışmalarından bahsederek konuşmasını sürdürdü; böcek, bitki ve mantar öldürücüler ile suni gübrelerin bu dönemde kullanımın yaygınlaştığını anlattı. 

1980-2020 Arasını Tarım 3.0 olarak niteleyen Prof.Dr. Asma, dönemin gelişmelerini “yaprak gübresi, Koyun Dolly, genetik mühendisliği ve markör, budama ve meyve hasat makinaları, organik ve iyi tarım uygulamaları, agro turizm ve bombus arısı, solucan gübresi, biyolojik mücadele, bodur klonal anaçlar, MAP ve kontrollü atmosfer depolama, çekirdeksiz karpuz” tarımsal üretimde kullanılmasını anlattı. Asma, kendisinin ıslahını yaptığı Dilbay ve Eylül isimli kayısıların üniversite adına tescil edildiğini belirtti. 

2020 Yılından itibaren başlayan Tarım 4.0’ı dijital tarım veya akıllı tarım adlandıran Asma, Nesnelerin Interneti (IoT), tarım dronları, tarım sensörleri, bulut teknolojisi, büyük verilerin tarımda kullanılması, sürücüsüz traktör ve tarım makineleri, akıllı seralar, Türkiye’de dijital tarım uygulamaları, biyodinamik tarım, permakültür/sürdürülebilir tarım, rejeneratif/yenilebilir tarım konularını işledi. Islah yoluyla geliştirilen içi-dışı kırmızı renkte Redlove ve Redmoon elması, çekirdek meyve et oranıyla dikkat çeken Black Splendor eriği, erik ve kayısı melezi Bella Gold, şeftali, kayısı ve erik melezi Tri-Lite gibi “fantastik” meyve türlerinden örnekler veren Asma, bilim ve teknolojinin tarımda uygulanmasının ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin altını çizmiş oldu. 

Küresel iklim değişikliği ve kuraklığını tarımı tehdit ettiğini anlatan Asma, buna karşı önlem almanın elzem olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Asma tarımın geleceğine ilişkin öngörülerini sonuç bölümünde, “gelecekte temiz ve kullanılabilir suyun çok değerli hale geleceğini; iklim değişikliği ve kuraklığın yaşamı olumsuz etkileyeceğini; tarımda daha az işgücü daha fazla teknoloji kullanılacağını; yapay DNA ve genlerin ıslahta kullanılacağını; türler arası melezlemeler ile yeni bitki ve hayvan türlerinin geliştirileceğini; çevreye duyarlı sürdürülebilir tarımın önem kazanacağını; tarımın stratejik bir sektör haline geleceğini ve gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini” söyledi.

Seminer sonunda Okul Müdürü Hacı Ali Tayfun, Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya teşekkür edip çiçek verdi.

KAYNAK: malatyahaber.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar