Kuzeyboru, 6 Şubat 2023 depreminden sonra Malatya’da hayata geçirdiği 25 milyon dolarlık kompozit boru üretim tesisiyle bölgeye umut oldu. Yeni tesis, Malatya’nın sanayi altyapısını güçlendirirken ihracat kapasitesini %60 artırmayı hedefliyor.
Malatya, 6 Şubat 2023 depremi sonrası konut stoğunun %50’sini kaybeden ve yaklaşık 360 bin kişinin terk ettiği bir şehir haline geldi. Ancak depremin yarattığı bu yıkıcı tablonun ardından, sadece üç ay içinde temeli atılan önemli bir sanayi yatırımı devreye alındı. Türkiye'nin plastik boru sektöründeki lider firmalarından Kuzeyboru, 25 milyon dolarlık Cam Elyaf Takviyeli Kompozit Boru (CTP) üretim tesisi yatırımını tamamlayarak, Malatya’da üretime başladı.
Kuzeyboru'dan Teknoloji Odaklı Yatırım:
Kuzeyboru, Malatya’daki fabrikasında 4000 mm çapa kadar kompozit boru üretimine başladı. Bu yatırımla birlikte, şirket ihracat yeteneğini %60 artırmayı hedefliyor. Kuzeyboru, Türkiye’nin plastik boru üretim kapasitesinde ilk üçte yer alıyor ve bu yeni üretim tesisiyle ürün portföyünü genişleterek sektördeki rekabet gücünü artırıyor. Deneme üretimi ve test süreçlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından tesis resmen faaliyete geçti.
Kuzeyboru CEO'su Bülent Karaman'ın Açıklamaları:
Kuzeyboru A.Ş. Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Karaman, bu yatırımla ilgili olarak, "Bu tesis sadece bir yatırım değil, aynı zamanda bölgemizin kalkınması ve depremden etkilenen insanlarımıza umut olması açısından çok önemli bir kilometre taşı. Bu tesisimize istihdam ettiğimiz ve edeceğimiz 300'e yakın çalışanımızla birlikte, başta ihracat olmak üzere, bölgesel kalkınmaya önemli ölçüde katkıda bulunacağız" dedi.
Karaman, yeni fabrikanın teknoloji ve yapay zekâ destekli üretim makineleriyle donatıldığını vurgulayarak, "Bu tesisin dijital dönüşüm stratejimize uygun olarak sektörde çığır açacak bir atılımın da öncüsü olacağını düşünüyoruz. Teknolojik donanımın yanı sıra sahip olduğumuz Ar-Ge ve mühendislik yeteneği ile 4000 mm çapa kadar CTP boru üretebileceğiz. Bu fabrikamız ile Kuzeyboru, altyapı sistemlerine komple çözüm ortaklığı sunabilen bir marka konumuna gelecektir" ifadelerini kullandı.
Yeşil Ekonomi Modeli ile Üretim:
Kuzeyboru’nun yeni tesisinde kullanılan enerji, yeşil ekonomi modeline uygun olarak tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak. Karaman, bu yatırımla birlikte ürün çeşitliliği sayesinde rekabet avantajı elde ederek pazarda güçlü bir konum hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, küresel ısınma, su kaynaklarının azalması ve atık su yönetimi gibi küresel sorunların önem kazandığı günümüzde, altyapı borulama sistemlerinde Kuzeyboru'nun öncü bir marka haline geldiğini vurguladı.
Kuzeyboru CEO’su Bülent Karaman, Malatya’daki CTP üretiminin resmen başladığını belirterek, “Ülkemize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
malatyayenises.com