SON DAKİKA
Reklam

Malatya'da 20 kişiye mezar olan otelin 82 yaşındaki sahibi rahat rahat konuştu!..

Malatya'da 20 kişiye mezar olan otelin 82 yaşındaki sahibi rahat rahat konuştu!..
A- A+
Reklam

Malatya’da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki ilk depremde yıkılması sonucu 20 kişinin hayatını kaybettiği ve işhanı olarak inşa edilerek pansiyon yapılan  Özlem Otel Pansiyon davasına devam edildi. Pansiyonun 82 yaşındaki sahibi, “Burası iş hanıydı ve ruhsatı öyleydi, ben pansiyon için ruhsat aldım. 11 yıl pansiyon olarak çalıştırdıktan sonra kiraya verdim” dedi. 

Malatyayenises.com - malatyahaber.com

6 Şubat depremlerinde Malatya merkez Battalgazi ilçesi Dabakhane Mahallesinde Bakırcılar Pazarında bulunan Özlem Otel Pansiyon isimli binanın birinci büyük depremde yıkılması sonucunda 20 kişi ölmüş, 7 kişi ise enkazda kalarak yaralanmıştı. 

Özlem Pansiyonunun enkazında kalan Agit Subaşı (20), Ahmet Tamircan (30), Ali Aksoy (61), Arif Akarsu (56), Cafer Subaşı (25), Cengiz Anlayan (55), Erdal Doğaner (39), Hanifi Kurt (53), Hikmet Çiçek (57), Hüseyin Öncel (75), Mehmet Ece (51), Mehmet Mustafa Tamircan (31), Mustafa Bostan (53), Ramazan Altuntaş (55), Recai Subaşı (58), Selaattin Buğdaycı (63), Süleyman Akbuğa (34), Vahap Kaplan (48), Yavuz Yılmaz (52), Yusuf Selman Ceylan (31) hayatını kaybederken, Ali Çeçen, Hüseyin Engüzeklı, İmam Hanoğlu, Fırat Uyan, Hüsnü Şerif Subaşı, Cengiz Bulut, Mücahit Buğra Akdemir ise enkaz altında kalarak yaralandı. 

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Özlem Otel ile ilgili olarak Özlem Otel isimli binanın işletmecisinin Hasan T. (43)  yapı sahipleri Şükrü K. (75)  ve Mustafa Ö. (82), mimar Fehmi S. (75)  ve Ünal Ö. (87), tadilat mimarı Tevfik A. (58) “Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Neden Olmak” suçlamasıyla sanık olarak yargılanırken, binanın müteahhitleri Mehmet Özkocaoglu ve Şerafettin Şahintürk ile statik proje müellifi M. Şerif Yenier’in ise vefat ettiği kaydedildi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada 82 yaşındaki sanık Mustafa Ö., mesleğinin terzi olduğunu belirterek   “Ben burayı 35-40 yıl önce aldım. Satın aldığımda kolonları ve çatısı dikilmiş, kaba inşaatı tamamlanmıştı. Alttaki iş yerleri bana ait değil ben sadece iki katını satın aldım. Sıvasını ve ince işçiliklerini yaptıktan sonra belediyeden ruhsat aldım. Burası iş hanıydı ve ruhsatı öyleydi, ben pansiyon için ruhsat aldım. 11 yıl pansiyon olarak çalıştırdıktan sonra kiraya verdim. Benim asıl mesleğim terzilik ve işime devam ettim. 13 yıl önce kiraya verdim. Binada hiç tadilat yaptırmadım. Kiraya verdiğim kişilerin tadilat yaptırıp yaptırmadıklarını bilmiyorum” dedi. 

Pansiyonun yıkılması sonucu hayatını kaybeden Hüseyin Öncel’in kardeşi Şükrü Öncel mahkemede, “Ağabeyim Yazıhan’da rençberlik yapıyordu. Evli olmadığı için yazın çalışıp, kışında Özlem Pansiyon’da kalıyordu. Bizim duyduğumuz pansiyonun altında kolon kesme olmuş, tadilat yapılmış” ifadesini verdi. 

Yıkılan pansiyonun enkazından yaralı olarak kurtarılan İmam Hanoğlu, 16 saat enkazda kaldığını, vücudunda oluşan hasarlar nedeniyle iki yıldır çalışamadığını ve sorumlulardan şikayetçi olduğunu söyledi. 

Özlem Pansiyonda babası Selahattin Buğdaycı’yı kaybeden Tuğba Buğdaycı, babasının ölümünde pansiyonun idarecilerinin sorumlu olduğunu ifade ederek, “İhmal var, bu nedenle şikayetçiyim” dedi. 

Mahkeme, bilirkişiye gönderilmesine karar verdiği dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. 

-Bilirkişi raporunda eksikler ve yıkım sebebi yer aldı

Bu arada, Savcılık tarafından aldırılan bilirkişi raporunda, yıkıma uğrayan binada yapılan incelemeler sonucunda 

Yukarıda yapılan teknik incelemelere dayalı olarak Özlem Pansiyonun mimari ve statik projelerinde eksiklikler, yapılan uygulama kusurlarından ve ayrıca yapıya uygulanan mimari tadilat binaen ilgili tadilat statik projenin hazırlanmaması gibi nedenlerden dolayı yıkılmış olduğuna yer verildi. 

Raporda ayrıca, binanın statik ve mimari projesinde ve uygulamada bulunan eksiklik ve kusurlar sebebiyle proje müellifi ve projeleri kontrol etmekle yükümlü kamu kurumu yetkililerinin ve imalat aşamasındaki eksiklikler ve kusurlar sebebiyle de projesine uygun olarak imalatından sorumlu fenni mesul, müteahhit ve imalat denetimini yapan kamu kurumu yetkililerinin ilgilerine göre sorumlu olduğu belirtildi.

Malatyayenises.com - malatyahaber.com

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

1 yorum yapılmış

  • Mehmet (15 saat önce)
    Hiç bir şey çıkmaz. Benim binam taş üstüne taş kalmamıştı.
    0
    0
    Yanıtla
Reklam
Çok okunanlar