SON DAKİKA

Malatya'nın 82 yıllık Valilik binası yıkılıyor

A- A+

Malatya'nın Cumhuriyet dönemi ilk betonarme yapılarından biri ve tescilli kültür varlığı olan, 6 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar gören 82 yıllık Hükümet Konağı, aslına uygun olarak yenisi inşa edilmek üzere yıkılıyor.

Malatya kent merkezinin oluşturulmasının en önemli projelerinden biri olarak inşa edilen ve 1 Eylül 1941 yılında düzenlenen törenle açılışı yapılan, kent halkının 'Hükümet Konağı' olarak adlandırdığı Valilik binası, 6 Şubat 2023 günü 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde orta hasar almış, aynı gün 13.24'te meydana gelen, Vali Hulusi Şahin ile bazı milletvekilleri ile diğer yerel yöneticilerin toplantı halinde iken yakalandığı ikinci depremde ise ağır hasarlı duruma gelmişti. Bina, yapılan teknik incelemelerin ardından 'ağır hasarlı- oturulamaz' raporu üzerine boşaltılmış, Valilik ile bazı birimler İstasyon Virajı'ndaki İMKB Kız Meslek Lisesi ve Büyükşehir Belediyesi karşısındaki belediyeye ait binaya taşınmışlardı.

Kent hafızasının en önemli yapılarından biri olan Hükümet Konağı'nın yıkılarak, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi işlemini Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlendi. Bakanlıkta yapılan yıkım ve yeniden inşa ihalesini, 174 milyon TL teklif veren ve İstanbul'da en son Rami Kütüphanesi restorasyonunu da yapan ABMA İnşaat Restorasyon Firması kazandı.

Geçtiğimiz günlerde İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Cengiz ile Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yöneticileri tarafından mevcut hasarlı bina, yıkımı ve yeni inşaat için ABMA firmasına teslim edildi. Valilik önündeki alana şantiyesini kurmaya başlayan şirketin, yıkımın ardından binayı eski projesine uygun olarak 18 ayda yaparak teslim edeceği bildirildi.

Malatya Hükümet Konağı için, Vali Ulvi Saran'ın görev yaptığı 2011 yılında büyük çaplı bir 'Tadilat-Restorasyon' ihalesine çıkılmış, o dönem yaklaşık 3,5 milyon muhammen bedelli ihaleyi, 2 milyon 733 bin TL teklif veren Uğur Özbodur firması kazanmış, 8 ayda bitirilmesi öngörülen iş, 1 yılı aşkın bir sürede ve 5 milyon TL'nin üzerinde bir harcamayla ancak tamamlanabilmişti. Bu restorasyon sırasında, binanın özellikle makam katı olan 1. katında yapılan mermer döşeme ve imalatların binanın taşıma kapasitesine büyük yük getirdiği, bu nedenle tarihi binanın 6 Şubat depremlerinde büyük hasar gördüğü ifade ediliyor. Nitekim, binanın tüm koridor ve duvarlarının önemli bir bölümüne mermer döşenen ve Valilik makamının da bulunduğu 1. katının altındaki zemin kat ile bodrum depremden büyük hasar görürken, üst katlar daha az hasar almıştı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar