SON DAKİKA

Milletin evini böyle yıkıyorlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü mahkemeye cevap yazdı; "Boşaltılması için tebligat gönderilen bina hakkında aslında riskli yapı tespiti yapılmadı ve yıkım kararı bulunmuyor." YAZIK.. GÜNAH.. AYIP.. HUKUK DEVLETİNDE BÖYLE BİR ANLAYIŞ OLAMAZ.

Milletin evini böyle yıkıyorlar
A- A+

Kışla Caddesi üzerinde bazı mülkiyet sahiplerinin 15 günlük süre içinde işyerlerini boşaltmaları için gönderilen tebligatların üzerine dava açılan Malatya 3. İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmenin durdurulması kararına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen cevapta, söz konusu tahliye tebligatı gönderilen bina için riskli yapı tespiti yapılmadığı ve yıkım kararı bulunmadığı bilgisi yer aldı. 

Kışla Caddesinin rezerv alan içinde yer alması üzerine bu cadde ve çevresindeki bulunan binaların boşatılması için 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren 15 gün içerisinde tahliyesi, aksi halde tahliye ve yıktırmaya yönelik iş ve işlemlerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca yapılacağı şeklinde tebligat gönderilmişti. Bu tebligat üzerine bazı mülk bina sahipleri Malatya 3. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve işlemin iptal edilmesi talebiyle dava açmıştı.

-Bakanlık cevap gönderdi 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Malatya 3. İdare Mahkemesi’ne gönderilen savunmada, Kışla Caddesini de kapsayan rezerv alanın 17 Ocak 2024 tarihinde, rezerv alan sınırının revize edilmesinin ise 17 Nisan 2024 tarihinde onaylandığı belirtilerek, “Hasar tespit çalışmaları neticesinde ortaya çıkan veriler incelenerek ve uygulama bütünlüğünü sağlamak amacı ile deprem sonucu çöken veya acil yıkılması gerektiği tespit edilen yapıların yoğunluklu bulunduğu bölgelerde Bakanlığımızca 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında proje alanları belirlenmiştir.” denildi. 

-“Riskli yapı tespiti yapılmadığı ve yıkım kararı bulunmadığı için herhangi bir belge gönderilememektedir”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü savunmasındaki bazı detaylar ise şu şekilde, “Anılan alanda, depremin zarar verdiği/verebileceği binaları yeniden inşa etmek, şehrin ve bölgenin imajını iyileştirmek, kent kimliği ile uyumlu, altyapısı ile sağlıklı ve olası bir afet anında sağlıksız yapılaşmadan kaynaklı yaşanacak can ve mal kaybına karşı tedbir almak, ayrıca deprem sonrası alanın güvenilir ve yaşanabilir duruma getirilmesini sağlamak için kentsel dönüşüm uygulamalarının hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Malatya Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce Rezerv Alan ilan edilen bölgelerde yapıların kapısına Rezerv Alan olduğuna ilişkin 6306 Sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğinde Rezerv Alanlarda öncelik vatandaşla uzlaşma aşaması olduğundan ilanen tebligatlar hali hazırda asılmaktadır. Rezerv Alana ilişkin itirazı olan veya uzlaşma sağlamak istemeyen vatandaşların yapılarına gerekirse kolluk kuvveti yardımı ile 6306 sayılı Kanunun 6/A Maddesi kapsamında Riskli Yapı tespitleri yapılacaktır. Dava konusu işleme esas taşınmaza ilişkin olarak riskli yapı tespiti yapılmadığı ve yıkım kararı bulunmadığı için herhangi bir belge gönderilememektedir. Rezerv Alana ilişkin teknik teklif dosyası da ekte sunulmaktadır.”

Bu arada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Malatya 3. İdare Mahkemesi’ne sunulan rezerv yapı alanın sınırlarını belirleyen resmi yazının 17 Nisan 2024 tarihinde hazırlandığı görülürken, bakan yardımcısının uygun görüş tarihi bulunmuyor ve  Bakanın olur imzası ise 26 Mart 2024 tarihli olarak aynı yazıda yer aldı. 

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar