SON DAKİKA

MTÜ Kampüsü botanik bahçeye dönüşecek

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, "Seçilen ağaç, çalı ve yer örtücü bitkilerin tamamı uygulandığında yerleşkemizin botanik kampüs olması sağlanacaktır. Bu çalışmada 78 ağaç türü, 48 çalı türü ve 24 yer örtücü türü olmak üzere toplamda 150 tür bitki kullanılacaktır.” dedi.

MTÜ Kampüsü botanik bahçeye dönüşecek
A- A+

11 Kasim Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Geleceğe ve Cumhuriyete Nefes etkinliği Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde  Yeşilyurt Kampüs alanında gerçekleştirildi 


 Malatya Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz etkinliğe yoğun katılım oldu. Törende MTÜ Yeşilyurt Yerleşkesine 78 tür ağaçdikimi yapıldı. 

Programda konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli hitaplarında
“Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Türkiye Yüzyılı vizyonu ile geleceğe bir miras bırakma gibi kutlu bir misyonla Üniversitemizin Yeşilyurt yerleşkesinde bir araya geldik. Dünyayı daha yaşanır kılmada önemli unsurlardan biri de onu yeşillendirme ve ağaçlandırmadır. Yetiştireceğimiz her bir ağaç, zamanla olgunlaşacak ve en önemli hazinelerimizden biri olan doğa mirasına katkı sunacaktır. Yeşilyurt yerleşkemiz, yaşam dolu bir yerleşke olarak Malatya’mızın geleceğinin yeşerdiği bir bellek mekânı da olacaktır.” dedi.


Rektör Bentli konuşmasına ; “Yerleşkemiz, yaklaşık 500.000 metrekare bir alana sahiptir. Yerleşkemizde yer alan Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu binamızda geçen yıl eğitim öğretime başlamıştık. Bu eğitim öğretim yılında da Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz ve bazı idari birimlerimiz tarafından kullanılmaya başlandı. Bu yıl bu Yerleşkemizde toplam 2 bin 817 öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Önceden GETAT olarak kullanılması planlanan binayı, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olarak yeniden dizayn ettik ve yıl sonuna kadar bu fakültemizi de inşallah buraya taşımayı planlıyoruz.” şeklinde devam etti. 


Bentli “Bu yerleşkeyi ağaçlandırmak için pek çok engeli aşmak zorunda kaldık ve yoğun bir çalışmanın sonunda bugünkü konumuna getirdik. Yeşilyurt yerleşkemizin zemininin tamamen kayaç bir yapıda olması plantasyon çalışmalarını oldukça zorlaştırdı. Öncelikle çukurlar kazilıp koordinatları alındı. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alana toprak dolgu yapıldı. Dolgu için 5000 kamyon 75.000 m3 toprak kullanıldı. Ağaç çukurlarına gübreli harç hazırlanıp her çukura dağıtıldı. Dikim işleminden sonra fidanlarımıza hızlı bir gelişim sağlamak amacıyla her ağaca sulama sistemi yapılması planlandı.” diye konuştu. 


 “Tüm bu çalışmalar yeşil kampus konseptine uygun şekilde yapılmaktadır. Seçilen ağaç, çalı ve yer örtücü bitkilerin tamamı uygulandığında yerleşkemizin botanik kampüs olması sağlanacaktır. Bu çalışmada 78 ağaç türü, 48 çalı türü ve 24 yer örtücü türü olmak üzere toplamda 150 tür bitki kullanılacaktır.” şeklinde konuşmasına devam eden Rektör Prof. Dr. Recep Bentli “Bu süreçte üniversitemize destek veren Üsküdar Belediye Başkanı  Hilmi Türkmen’e, Elazığ Orman Bölge Müdürü  Muhammed Salih Çetiner ve ekibine, Battalgazi Belediyesi’ne, ERN Holding Yıldızlar Grup, Rönesans Holding ile Erok İnşaat’a ve saha ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda çok emeği olan Battalgazi Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlimiz Sıddık Doğan ve ekibine de teşekkür ediyorum.” dedi.


Rektör Bentli konuşmasını ; “Ayrıca yerleşkemiz içinde yapılan ve öğretim elemanlarımıza, idari personelimize tahsis edilen prefabrik evler için önceki Valimiz Sn Hulusi Şahin’e ve Sn Valimiz Ersin Yazıcı’ya çok teşekkür ediyorum. İklim krizinin gündemimizde giderek daha çok yer edindiği bir dönemde fidan dikerek geleceğe bir nefes bırakan ve bu anlamlı programda bizi yalnız bırakmayan 2. Ordu mensuplarına Jandarma ve Emniyet mensuplarına, kamu personellerine, sevgili öğrencilerimize,  çalışma arkadaşlarıma ve tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde sonlandırdı. 



 Malatya Valisi Ersin Yazıcı konuşmasında:" Yıllardır 11 Kasımda saat onbirde milyonlarca fidanı toprakla buluşturuyoruz. Sevgili gençler kaliteli bir yaşam için temiz hava, temiz su, temiz toprak lazım biz büyükleriniz olarak bu olmazsa olmazları size taahhüt edip sağlamak mecburiyetindeyiz. Bu manada Orman Genel Müdürlüğümüz, Tarım ve Orman Bakanlığımız başta ağaçlandırma olmak üzere havayı ve toprağı temiz tutmak için büyük projeler uyguluyorlar. Biz büyüklerini olarak daha yaşanabilir bir ülke ve şehir bırakma gayreti içindeyiz. Bugün burada Orman İşletme Müdürlüğümüzle birlikte Malatya Turgut Özal Üniversitemiz başta rektörümüz olmak üzere, ekibine bize bu imkânı sağladığı için, bu güzel alanı bize açtığı ve bu örnek davranışta bulunduğu için hem üniversitemize hem orman işletme müdürümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.
 

Yazıcı konuşmasının devamında; “ İnşallah daha güzel bir Malatya için, yeşil bir Malatya için buradaki bütün büyükleriniz sevgili gençler çalışıyor, gayret ediyor ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Daha yaşanabilir daha güzel, parmakla gösterilen bir Malatya oluşturmak adına, hem yıkılan şehrimizi bir an önce yapmaya, tabi imar ederken de başta ifade ettiğim gibi temiz su, temiz hava, temiz toprak, asla vazgeçmeden şehri sizlere hazırlama gayreti içinde olacağız. Cumhuriyetimiz 100 yaşında yeni Türkiye yüzyılı tekrar başlıyor. Ve biz bu kutlu yolculukta ülkemizi hem dünyanın süper ligine taşırken ekonomik anlamda, siyasi anlamda ülkemizi güçlü kılarken, diğer yandan da daha yaşanabilir daha temiz dünyanın en güzel toprak parçası olan Anadolumuzu sizlere daha güzel bir şekilde teslim etmek için hep birlikte çalışacağız, gayret edeceğiz. Büyük Türk devletinin de her yönüyle güçlü olmasına hep birlikte katkı sunacağız.” şeklinde konuştu.


Vali Yazıcı; “Ben şunu hatırlatarak sözlerime son vermek istiyorum. Yüce peygamberimiz ne buyuruyor; Kıyamet kopuyor olsa bile ağaç dikiniz. Biz bu düsturla, bu inançla yolumuza devam ediyoruz. Biz inancımızın bize emirlerini yerine getiriyoruz. Ve bunu da çocuklarımız için geleceğimiz için, zevkle isteyerek adeta bir ibadet aşkı ile yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında düzenlenen Cumhuriyete ve  Geleceğe nefes programında bulunduğunuz için katkı sağladığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Ağaçlarımız fidanlarımız Malatya’mıza, üniversitemize, Yeşilyurt’umuza Hayırlı olsun diyorum.”diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Konuşmaların ardından fidan dikim alanına geçilerek fidanlar toprakla buluşturuldu. Yoğun ilgi gören programa vatandaşlar, akademisyenler aileleri ile katılarak beraber fidan dikti. Üniversite  öğrencilerinin de katıldığı etkinlik fidanların toprakla buluşmasının ardından son buldu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar