SON DAKİKA

Bu bir skandal

"Malatya’da Ocak 2020 Elazığ depreminden sonra güçlendirilen okullar, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gördü"

Bu bir skandal
A- A+

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Malatya ile ilgili sorun ve talepleri anlatan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremde ağır hasar alan okulların büyük bölümünün 2020 Elâzığ depreminin ardından güçlendirme yapılan okullar olduğunu… Böylece güçlendirmenin baştan savma olduğu da ortaya çıktı. On yıl garantisi olması gereken okul binalarından bazılarının birkaç yıl içinde ağır hasarlı olmasının Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirildiğini de merak ediyoruz” sorusunu yöneltti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerine katıldı.

-“Bunu yapanların da yaptıranların da kontrol edenlerin de mutlaka bir ceza alması lazım”

TBM Plan ve Bütçe Komisyonunda CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba söz alarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Malatya’da Ocak 2020 depreminden sonra güçlendirilmiş olan okulların 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak yıkıldığını anlatarak, “Malatya'da 2020-2022 döneminde 159 okul projelendirildi. Bu okulların 10’u bitirildi, 21 okul yapılıyordu maalesef yapılmadı. Bir de bilginiz olsun, daha önce yapılan ihalelerde yani 2020 depreminde, Elâzığ depreminde güçlendirilmiş okulların tamamı yıkıldı. Bunu yapanların da yaptıranların da kontrol edenlerin de mutlaka bir ceza alması lazım ki aynı sorunlar yaşanmasın” ifadelerini kaydetti.

-“ Depremde ağır hasar alan okulların büyük bölümünün 2020 Elâzığ depreminin ardından güçlendirme yapılan okullar”

Ağbaba Bakan Tekin’e şu ifadeleri de aktardı, “Yeni yatırım programının da onaylanmasını bekliyoruz. Malatya'da yüz 159 tane okulun yapımını bekliyoruz. Maalesef deprem bölgesinde deprem, en çok eğitimi vurdu. Malatya'da 2 okul yıkıldı, 46 okul ağır, 18 okul orta, 42 okul ise az hasar aldı. Ağır hasar alan okullar yıkılırken az hasar alan okullar onarıldı. Depremde ağır hasar alan okulların büyük bölümünün 2020 Elâzığ depreminin ardından güçlendirme yapılan okullar olduğunu… Böylece güçlendirmenin baştan savma olduğu da ortaya çıktı. On yıl garantisi olması gereken okul binalarından bazılarının birkaç yıl içinde ağır hasarlı olmasının Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirildiğini de merak ediyoruz. Malatya’da şubat ayından beri defalarca irili ufaklı depremler meydana gelmeye devam ediyor. Her depremin ardından okullardaki öğrenciler panikle sınıflardan tahliye ediliyor, bir süre okul bahçelerinde bekletiliyor. Maalesef Malatya depremle ilgili çok ciddi sıkıntı yaşıyor.”

-“Depremlerden sonra Malatya’da 3 bin öğretmen ayrıldı”

Depremlerin ardından Malatya’dan ayrılan öğretmen sayısının 3 bin, gelen öğretmen sayısının ise 1.300 olduğunu aktaran Malatya Milletvekili Ağbaba şöyle devam etti, “6 Şubat depreminin ardından yaklaşık 3 bin öğretmenimiz tayin isteyerek Malatya’dan ayrıldı. Yine, atamayla yaklaşık 1.300 öğretmen Malatya'ya geldi. Norm fazlası öğretmenlerimizle açık kapatılmak istense de şehir merkezinde bazı branşlarda ücretli öğretmenlerle öğretmen eksikliği kapatılmak isteniyor. Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık uygulamasını, zaten zor şartlar altında yürütülen eğitim sürecine bir de öğretmen eksikliğinin eklenmesini istemiyoruz. Yeni okul yapımı hızlandırılmalı. 855 derslikte eğitim gören 22 bin öğrencinin başka okullarla eşleştirildiği, 111 okulda eşleştirme yapıldığı; 158 okulda ikili, sabahçı-öğlenci şeklinde eğitim verildiği belirtiliyor. 111 okul, başka okulların bünyesine eklenerek eğitim görüyor. 1 okul için yapılan binayı 2 okulun paylaşması da sıkıntı yaratıyor.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar