Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bilal Yıldırım, Malatya’da katıldığı iftar programında gıda enflasyonu, yerel ekonomi ve emekli maaşlarına dair sert eleştirilerde bulundu. Tekstil fabrikalarının Malatya’dan ayrılmasının kent ekonomisini sarstığını belirten Yıldırım, emekli bayram ikramiyesinin 20 bin TL olması için Meclis’e önerge verdiklerini açıkladı. Yıldırım, Türkiye’nin ekonomik kurtuluşunun faiz odaklı değil, üretim merkezli bir modelden geçtiğini vurguladı.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bilal Yıldırım, Ramazan ayı dolayısıyla Malatya’da düzenlenen iftar programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin dünya genelinde gıda endeksinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Yıldırım, yerel sanayideki gerileme ve halkın alım gücündeki düşüşe dair çözüm önerilerini sundu.
"Üretimin Olmadığı Yerde Enflasyon Normaldir"
Küresel gıda fiyatları düşerken Türkiye’de artışın sürdüğünü ifade eden Bilal Yıldırım; “Son 4 yılda normalde küresel çapta gıda endeksi düşüşte gözükebiliyor ama Türkiye’de fiyat artışları devam ediyor. Biz Milli Görüş Hareketi olarak hep söylediğimiz bir şey vardır; önce üretim, ondan sonra istihdam ve daha sonra ihracat. Üretimin olmadığı bir ülkede enflasyonun bu seviyelerde olması normaldir. Üretimin hızlı bir şekilde hem gıdada hem bütün tarım sektörlerinde artması gerekiyor.” dedi.
Malatya’da Tekstil Fabrikaları Yurt Dışına Kayıyor
Malatya ekonomisinin lokomotifi olan tekstil sektöründeki kan kaybına değinen Yıldırım, yatırım teşvik bölgelerindeki yapısal sorunları şu sözlerle eleştirdi: “Bakınız bundan 3-4 yıl önce biz Malatya’da ciddi bir sıkıntının olacağını o günlerden anlatmıştık. Demiştik ki 6’ncı Yatırım Teşvik Bölgesi’nden dolayı yatırımcılar Malatya’ya geliyor. Yalnız burada şöyle bir sıkıntı vardı; tekstil fabrikaları ağırlıklı olarak Malatya’ya geliyordu. Bir gün tekstilde sıkıntı olursa bu fabrikalar gidecek ve Malatya ekonomisinde ciddi bir sıkıntı olacak diye bunu ta önceden, il başkanıyken dile getirmiştik. Bugün geldiğimiz noktada Malatya’da birçok tekstil fabrikası kapandı ve yatırımlarını örneğin Bangladeş’e, yurt dışına götürmek zorunda kaldılar. Bu da Malatya’mızın ekonomisini ciddi manada etkilemiş durumda.”
Emekli İkramiyesi İçin 20 Bin TL Teklifi
Emekli maaşlarının kira bedellerini dahi karşılayamadığını belirten Yıldırım, gelir adaletsizliğine dikkat çekerek; “Biliyorsunuz emekli maaşları neredeyse kirayı ödeyemeyecek seviyeye geldi. Emeklilerimizin gelirleri açlık seviyesinin çok çok altında. Bir tarafta ‘biraz daha sabredin’ deniliyor, bir diğer tarafta bir milletvekili ‘500 bin lirayla geçinemiyorum’ şeklinde açıklamalar yapılıyor. Böyle bir tezatın yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Biz bir an önce hükümetin özellikle emeklilere, memura, çalışana gerekli zamları vermesini ve gelirlerin açlık sınırının altında kalmamasını öneriyoruz. En düşük bayram ikramiyesinin 20 bin lira olması yönünde Meclis’e teklif sunduk. İnşallah hükümetin de bunu kabul edeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yıldırım ayrıca, yüksek faiz oranlarının yatırımın önündeki en büyük engel olduğunu savunarak, kamu kaynaklarının etkin kullanılması ve israfın önlenmesi çağrısında bulundu.
Kaynak: malatyayenises.com ve malatyagazete.com



































