SON DAKİKA
Reklam

"Malatyalıların Beydağı'na şükretmesi lazım!.."

A- A+
Reklam

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde (MTÜ) Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Olası Etkileri başlığı altında bir konferans düzenlendi. Türkiye coğrafyasının önemli isimleri arasında gösterilen hemşerimiz Prof. Dr. İbrahim Atalay’ın MTÜ'de verdiği konferansı öğrencilerin yanı sıra Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Öğretim Üyeleri, tarım sektörü ile ilgili kurumlarda görev yapan teknik personel, kayısı üreticileri, STK ve Fırat Kalkınma Ajansı temsilcileri izledi.

 Dünya var olduğu günden beri iklim değişikliği olgusunun yaşandığını belirten Atalay, Buzul Çağından çıkışla birlikte bugünkü iklim düzenine geçildiğini ama yine aralarda atmosferdeki olaylarla iklimin değişime uğradığını “Akdeniz’de az sayıda da olsa görülen, günümüzde soğuk bölgelerde yetişen, sarıçam ve huş ağacı buna örnektir. Bu ağaçlar bulunduğu bölgede buzul döneminden kalmış relikt bitkilerdir” dedi.

Türkiye ve Malatya’nın iklim değişikliğinden ciddi manada etkilenmeyeceğini düşündüğünü belirten Atalay, ancak yine de değişikliklerin tarımı etkileyeceğini, bu nedenle hassas bilimsel çalışmalar yapılıp tarım-orman sınırlarının yeniden belirlenmesinin gerekeceğini söyledi. Bu amaçla bir proje yürüttüklerini aktaran Atalay, proje çıktılarının bu sınırlar hakkında bilgi vereceğini belirtti. Malatya’nın tarımdaki en önemli gelir kaynağı kayısının suyu çok sevdiğini, kayısının su ihtiyacının yağışla değil, yaz mevsiminde sulama suyuyla karşılandığını hatırlatan Atalay “Nemli iklimde kayısı yetişmez. Çünkü kayısı nemli iklimde çiçek, yaprak ve meyveleri hastalanır. Kayısı ağaçlarını sularken suyu israf etmeden, vahşi sulama değil, su tasarrufu sağlayan modern sistemlerin kullanılması gerekir” dedi.

Beydağı’nı “Malatya için bir nimet” olarak niteleyen Atalay, “bir memleketin düz veya engebeli olması, dağlık ve tepelik alanların bulunması biyoçeşitlilik üzerine önemli etki yapar. Malatyalıların Beydağı’na şükretmesi lazım. Ben Beydağı’ndan Malatya’ya inen su kaynakları ile ilgili bilimsel çalışma yapıp Almanya’da yayınladım. Malatya Ovasını Malatya Ovası yapan Beydağı’dır, buradan ovaya inen karstik su kaynaklarıdır. Tatlı su kaynakları dağlardan ovaya inmektedir. Beydağı’nda yağışlarla birlikte öyle su birikir ki, iki sene yağmur yağmasa bile su azalır ancak Malatya susuz bırakmaz” dedi. 

Malatya’da yürüttükleri projede Malatya Kayısısının ekolojisini, iklim anormalliklerinin verim ve kalite üzerine etkisini analiz etmeye çalıştıklarını belirten Prof. Atalay “Işık, sıcaklık, yağış, rakım, ana kaya, ana materyal ve hatta toprağı oluşturan taşlar bile kayısını tat ve aromasına etki etmektedir. Sıcaklık artarsa Malatya’da kayısı ağaçları daha yükseğe çıkar, gideceği, çıkacağı başka daha yüksek yerler var. Ancak Malatya engebeli değil de dümdüz bir ova olsaydı, işte o zaman kayısı için meyvecilik için sıkıntı olurdu. Yürüttüğümüz bu proje ile Malatya Kayısısının ekolojisini her yönüyle ortaya koyacağız” dedi 

Prof. Atalay konferans sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladı.

-"Bu krizin yerel düzeydeki etkilerini açıkça ortaya koymuştur"

Konferansla ilgili açıklama yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği, günümüzün en kritik küresel sorunlarından biri olarak yalnızca çevreyi değil; tarım, sağlık, ekonomi ve toplumsal yapıyı da derinden etkilemektedir. Nitekim geçtiğimiz günlerde yaşadığımız şiddetli zirai don felaketi, başta kayısı olmak üzere bölgedeki pek çok ürüne zarar vererek bu krizin yerel düzeydeki etkilerini açıkça ortaya koymuştur. Üniversitemizde, iklim değişikliği alanında derin bilgi ve birikime sahip çok değerli bir bilim insanı olan Prof. Dr. İbrahim Atalay’ın sunumuyla gerçekleşen “Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Olası Etkileri” başlıklı konferansta, iklim krizinin ülkemizdeki etkileri bilimsel bir bakış açısıyla ele alındı. Kıymetli hocamızın bizlerle paylaştığı görüş ve değerlendirmelerin, iklim değişikliğiyle mücadelede bilimsel zeminde yeni perspektifler sunacağına inanıyor, katkılarından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kaydetti. 

 Prof. Dr. İbrahim Atalay Kimdir? 

Prof. Dr. İbrahim Atalay, 1947 yılında eski Yeşilyurt ilçesinin merkezi Çırmıhtı’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Enstitüsü'nden mezun oldu ve aynı zamanda lisans eğitimine devam ederek İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden de Toprak İlmi ve Ekoloji sertifikası aldı. 1970- 1975 yılları arasında Orman Bakanlığı'nda jeomorfolog ve başuzman olarak çalıştı. 1975 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'ne atandı ve 1978 yılında doçent unvanını aldı. 1981 yılında ise Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü'ne katılarak 1988 yılına kadar akademik kariyerine Ege Üniversitesinde devam etti. 1988 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Bölümü'ne profesör olarak atanmış ve burada öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür. Son olarak 2014 yılında ise Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanlığına atanmış, 2018 yılında emekli olmuştur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam
Çok okunanlar