İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Usulsüz çakar kullanımına göz yummayacağız."
Dün gece TBMM’de kabul edilen "Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında, usulsüz çakar kullananlara yönelik caydırıcı yeni cezalar getirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzenlemeyi kamuoyuyla paylaşarak kararlılık mesajı verdi.
96 Bin TL’den Başlayan Cezalar
Yeni düzenlemeye göre usulsüz çakar kullanan sürücüler için uygulanacak cezalar şu şekilde:
- 96.000 TL trafik idari para cezası
- Sürücü belgelerinin 30 gün süreyle geri alınması
- Aracın 30 gün süreyle trafikten men edilmesi
Tekrar Edenlere Daha Ağır Yaptırımlar
Yıl içinde birden fazla kez aynı ihlalin yapılması durumunda cezalar ağırlaştırılıyor:
- 192.000 TL trafik idari para cezası
- Sürücü belgelerinin 60 gün süreyle geri alınması
- Aracın 60 gün süreyle trafikten men edilmesi
Bakan Yerlikaya, bu cezaların yanı sıra mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılan çakar cihazlarının mülki amir kararıyla el konularak kamu mülkiyetine geçirileceğini de açıkladı.
10 Bin 444 Sürücüye İşlem Yapıldı
İçişleri Bakanı, 1 Ocak - 31 Ekim 2024 tarihleri arasında Emniyet ve Jandarma Trafik ekiplerince mevzuata aykırı çakar cihazı kullanan 10 bin 444 sürücüye işlem yapıldığını duyurdu.
Yerlikaya, bu konudaki kararlılıklarını şu sözlerle vurguladı:
"Sahte çakar kullanan ve trafikte usulsüz olarak üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz. Yeni düzenleme caydırıcı yaptırımlarıyla trafiği daha güvenli hale getirecek."
malatyayenises.com