SON DAKİKA

“Türkiye’de 6 çeşit organ nakli yapan ikinci bir hastane yoktur”

“Türkiye’de 6 çeşit organ nakli yapan ikinci bir hastane yoktur”
A- A+

1996-2021 yıllarını kapsayan, “Dünden Bugüne Büyük Başarılarla 25 Yıl” adlı bir çalışma ile Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yapım, yatırım ve hizmet süreçleri anlatılıyor.

 

“Dünden Bugüne Büyük Başarılarla 25 Yıl” adlı bir çalışma da 1990 yılında Malatya şehir merkezinde yer alan eski doğumevi binası ve çevresindeki barakalarda başlayan, 1996 yılında Turgut Özal Tıp Merkezi ana binasının açılmasıyla hizmetine burada devam eden, 2016 yılında Karaciğer Nakli Hastanesi, 2020 yılında Onkoloji Hastanesi'nin eklenmesiyle daha da büyüyen Turgut Özal Tıp Merkezi’nin dünden bugüne hikayesi sunuluyor.

 

 

-“Bölgede yapılamayan birçok ameliyat ve

girişimsel işlemler hastanemizde yapılmaktadır”

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, “Dünden Bugüne Büyük Başarılarla 25 Yıl” adlı kitapçığın önsözünde yer alan yazısında; “Turgut Özal Tıp Merkezi, İnönü Üniversitesi kampüsü içerisinde 3 ayrı hastane bölümünde 39 ameliyathane ve 317'si yoğun bakım olmak üzere 1.585 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Hastanemize karayolunun yanı sıra helikopter ile de ulaşmak mümkündür. Ayrıca hasta ve hasta yakınlarının konaklaması için toplam 330 yatak kapasiteli iki adet konukevimiz mevcuttur. Karaciğer, böbrek, ince barsak, kornea, çocuk ve erişkin kemik iliği nakilleri başta olmak üzere organ nakilleri; el cerrahisi, skolyoz cerrahisi, transkateter yöntemle aort kapak değişimi ve ileri düzey anjiografik uygulamalar, nörovasküler ve nöroonkolojik cerrahiler, kohlear implantla biyonik kulak cerrahisi, endobronşiyal müdahaleler, volüm azaltıcı koil uygulamaları, ileri vasküler ve onkolojik cerrahiler gibi bölgede yapılamayan birçok ameliyat ve girişimsel işlemler hastanemizde yapılmaktadır.” Dedi.

 

-“Türkiye'ye örnek olmuştur”

Başhekim Prof. Dr. Ali Beytur şu ifadeleri kaydetti;  “Merkezimizde 25 tam donanımlı yoğun bakım servisi, moleküler mikrobiyoloji ve patoloji laboratuvarları, ileri düzey görüntüleme, genetik tanı merkezi, doku tipleme laboratuvarı, tetkik ve doğrulama laboratuvar alt yapıları, androloji ve üreme sağlığı merkezi, modern tüp bebek ünitesi, uyku bozuklukları araştırma laboratuvarı, inme merkezi, yanık merkezi, odyoloji ve işitme laboratuvarları, klinik faz çalışmalar merkezi gibi son derece modern donanımlı birimler mevcuttur. Hastanemiz, kurulduğu günden itibaren binlerce hekim ve uzman doktor yetiştirmiş, sağlık personellerinin eğitim ve uygulamalarının yapıldığı önemli bir merkez olmuştur. Akademik birikimi ile yıllardır güven veren kurumumuz, varlığı ile çevre illerdeki hastanelerin ve meslektaşlarımızın referans merkezidir. Bu durumun göstergelerinden birisi de ülkemizde il dışına en az sevk yapılan ilin Malatya olmasıdır. Ülkemizde karaciğer, kemik iliği, böbrek, pankreas, ince barsak ve kornea nakillerinin hepsini aynı anda yapabilen başka bir hastane yoktur. Yine son iki yılda kurumumuz dışında pankreas ve ince barsak nakli yapan başka bir merkez bulunmamaktadır. İlimizde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem ve Covid 19 pandemisi sürecinde hasta takip ve tedavilerinde hastanemiz Sağlık Bakanlığımıza güçlü destek vermiş ve koordineli çalışmalar ile Türkiye'ye örnek olmuştur.”

 

Başhekim Prof. Dr. Beytur, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin gelişmesi için emek sarf eden 16 eski başhekim, tüm akademik ve idari personele teşekkürlerini de sunarak, hastanenin yapımına vesile olan 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ı saygı ve minnetle yâd etti.

 

 

-“ Ülkemizin en önemli sağlık merkezlerinden biri olan

hastanemiz binlerce öğrenci ve uzman doktor yetiştiren bir kurumdur”

İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise “Dünden Bugüne Büyük Başarılarla 25 Yıl” adlı bir çalışmada yer alan yazısında “İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, bölgenin en donanımlı ve en büyük hastanesidir. Yurt içi ve yurt dışından gelen yüzbinlerce hastaya şifa kaynağı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Onkoloji Hastanesi ve Karaciğer Nakli Hastanesi ile birlikte toplam 187.000 metrekare kapalı alanda 317'si yoğun bakım olmak üzere 1.585 hasta yatağı ile hizmet vermektedir.Hastanemiz sağlık hizmetlerinde ülkemizin en önemli kurumlarından birisidir. 2002 yılında başlayan karaciğer naklinde, hastanemiz dünyada lider konuma gelmiştir. Ve her yıl pekiştirerek bu başarısını sürdürmektedir. Karaciğer naklinde Türkiye ve Avrupa’da birinci olan hastanemiz, dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Böbrek ve kornea nakilleri de aksatılmadan yapılmaya devam edilmektedir. Ayrıca hastanemiz, ülkemizde ince barsak ve pankreas nakli yapan tek merkezdir. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Covid-19 pandemisinde hastanemiz güçlü alt yapısı ile bölgenin referans test merkezi olmuş, hasta tanı ve tedavisi ile pandemi mücadelesine güçlü katkı vermiştir. Pandemi şartlarına rağmen 25 Ekim 2020'de Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı ve hasta kabulüne başlayan Türkiye'nin en donanımlı sağlık kuruluşlarından biri olan Onkoloji Hastanemiz, tam kapasite ile bölgeye büyük bir hizmet vermektedir. Ülkemizin en önemli sağlık merkezlerinden biri olan hastanemiz binlerce öğrenci ve uzman doktor yetiştiren bir kurumdur. Turgut Özal Tıp Merkezinin yapılmasında, bugüne kadar sağlık hizmetinin ve eğitiminin devamında emeği geçen hocalarımıza, idari çalışanlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür eder, zor koşullarda görevini başarı ile sürdüren tüm sağlık personelimize kolaylıklar dilerim.” İfadelerini kaydetti.

 

“Dünden Bugüne Büyük Başarılarla 25 Yıl” adlı bir çalışmada 1996 – 2020 yılları arasında yıl yıl Turgut Özal Tıp Merkezi’nin gelişmesi ve büyümesine ilişkin bilgilere ve fotoğraflara yer veriliyor.

 

-Araştırma Hastanesi Nasıl Kurulmuştu?

İnönü Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kuruluşu ise şu şekilde aktarıldı; “İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 1988 yılında eğitim - öğretim faaliyetlerine başlaması ile birlikte bir eğitim ve araştırma hastanesinin kurulması zorunluluğu ortaya çıkmıştı. Böylece hem tıp eğitimi verilecek hem de halkımıza sağlık hizmeti sunulmuş olacaktı. Bu amaçla, Sağlık Bakanlığı ile İnönü

Üniversitesi arasında bir protokol Malatya Devlet Hastanesi’ne bağlı 100 yataklı doğumevi binası araştırma ve uygulama hastanesi olarak hizmet vermek amacıyla İnönü Üniversitesi’ne devredildi. Şehir merkezindeki eski doğumevi binası 21 Temmuz 1990 tarihinde dönemin Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ihsan Doğramacı'nın da katıldığı bir törenle “İnönü Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi” adıyla açıldı. İdari birimler, poliklinik ve laboratuvar hizmetleri için eski doğumevi yanında yapılan prefabrik yapılar kullanıldı.”

Turgut Özal Tıp Merkezi, resmi olarak 14 Ekim 1996 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in katılımıyla açılmıştı.

 

 

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar