SON DAKİKA
Reklam

CHP'li Yıldız: "Malatya Derhal Afet Bölgesi İlan Edilmelidir"

CHP'li Yıldız:
A- A+
Reklam

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, kayısıyı vuran don felaketi sonrası Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, 11 Nisan gecesi yaşanan ve binlerce kayısı ağacının zarar gördüğü zirai don felaketinin ardından Malatya’nın acilen "afet bölgesi" ilan edilmesi gerektiğini belirtti. 

Barış Yıldız, “6 Şubat deprem felaketini yaşayan Malatya, dün gece bir başka doğa felaketiyle karşı karşıya kaldı. Nisan ayının ortasında yağan kar ve ardından gelen şiddetli don, ilimiz ekonomisinin bel kemiği olan kayısı üretimini vurmuştur. Binlerce üreticimizin emeği, alın teri bir gecede heba olmuştur. Başta kayısı olmak üzere birçok meyve ağacı ve ürün zarar görmüştür. Bu sadece tarımsal değil, sosyo-ekonomik bir felakettir” dedi.

"Tarım Bakanlığı Acilen Harekete Geçmelidir"

Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kurumlara çağrıda bulunarak şunları söyledi:

"TARSİM sigortasında don muafiyeti %30’dan %10’a düşürülmeli,"

"Sigortası olmayan üreticiler için özel destek paketleri açıklanmalı,"

"Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçları faizsiz ertelenmeli,"

"Faizsiz kredi, gelir kaybı desteği ve özel fon sağlanmalı,"

"Kayısı stratejik ürün kapsamına alınmalı."

"Geçici çözümler değil, kalıcı ve üreticiyi gerçekten koruyan politikalar artık hayata geçirilmelidir" diyen Yıldız, doğal afetlere karşı erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesinin de hayati önem taşıdığını belirtti.

"Geçmişte Tutulmayan Sözler Tekrar Edilmesin"

Yıldız, “Geçmiş yıllarda da yaşanan don felaketlerinden sonra verilen sözlerin tutulmadığını, çiftçilerin yalnız bırakıldığını unutmadık. Bu kez aynı hataların tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz. Yerel yönetimler, ziraat odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir kriz masası kurulmalı. CHP olarak bu krize elimizden gelen desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Yıldız açıklamasını, "Kayısı sadece Malatya'nın değil, Türkiye'nin dünyaya açılan bir markasıdır. Bu markayı yaşatmanın yolu üreticinin yanında durmaktan geçer. CHP Malatya İl Başkanlığı olarak tüm çiftçilerimizin yanındayız. İktidarı göreve davet ediyoruz" diyerek tamamladı.

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam
Çok okunanlar