SON DAKİKA

İnönü'de “Şairlerin Mısralarından Kadın ve Aşk” Konferansı

İnönü'de “Şairlerin Mısralarından Kadın ve Aşk” Konferansı
A- A+

İnönü'de “Şairlerin Mısralarından Kadın ve Aşk” Konferansı

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferda Atlı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Şairlerin Mısralarından Kadın ve Aşk” konulu konferans düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez,  akademik personel ve öğrenciler katıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Doç. Dr. Ferda Atlı günün önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“8 Mart’ta biz her zaman ölümden kalımdan kötü olaylardan şiddetten bahsediyoruz. Fakat kadının güzel tarafı, kadının bize iyilikleri hatırlatan tarafı daha önde ve bu sebeple şairlerin mısralarından kadın ve aşk konulu bir konuşma hazırlamak istedik.”

Aşk’ın toplumun bir bedenle bütünleşmesi ve toplumsal bir varlık olan insanın bir araya gelmesi için en önemli sebeplerden bir tanesi olduğuna değinen Atlı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Hayatın içindeki hiçbir mevzudan uzak kalamayan edebiyat aşkı en önemli konularından biri yapıyor. İnsanların yaratılış efsanelerinden tutun da ilk çağ filozoflarına, dini metinlere her konuda aşk en önemli konulardan bir tanesidir.”

Doğu ve Batı kültüründe aşkın ve kadının çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Atlı “Aşk, Batı kültüründe ne kadar bedene yönelik ise Doğu’da o kadar içten bir tarife dönüşüyor. Özellikle 10’uncu ve 11’inci yüzyıllarda Endülüs’te yaşamış olan İbn-i Hamza ‘Güvercin Gerdanlığı’ isimli eserinde aşkın hem bedene hem ruha hitap ettiğini söylüyor.” dedi.

Doç. Dr. Atlı, Türk edebiyatında Divan Edebiyatı ile şekillenen aşk anlayışının Tanzimat dönemiyle birlikte değiştiğini vurguladı. Ferda Altı, Divan Edebiyatı’na değinerek: “Divan edebiyatında hayali bir sevgiliye duyulan özlem ile anlatılan aşk Tanzimat’la birlikte yaşanır olmuştur. Kadın, Tanzimat sonrası dönem ile birlikte artık edebiyatın tam ortasına gelmiştir, yerleşmiştir. Duygunun en yoğun şekilde anlatıldığı şiir türünde de hem şair olarak hem de şiirin konusu olarak yer bulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Ferda Atlı konuşmasının sonunda,  Sezai Karakoç’un “ Köşe” ve “Şehrazat”,  Yavuz Bülent Bakiler’in “Şaşırdım Kaldım”,  Metin Eloğlu’nun “Lokman Hekimin Sev Dediği”, Özdemir Asaf’ın “Bir Bir”, Gülten Akın’ın “Deli Kızın Türküsü” isimli eserlerini seslendirdi

KAYNAK: Haber: Marah Süleyman- Gülistan Yakut- Burak Abacı- Hamit Boyraz- Sefa Günal- H. Emre Aslan / İNÜHABER MERKEZİ

MALATYA GÜNDEMİNİN VİDEO HABERLERİNİ GÖRMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ...

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar