SON DAKİKA

Pasaport skandalında dikkat çeken tahliye ve gelişmeler

Pasaport skandalında dikkat çeken tahliye ve gelişmeler
A- A+

Pasaport skandalında dikkat çeken tahliye ve gelişmeler

Yeşilyurt Belediyesi ‘kullanılarak’ sağlanan gri pasaportla (hizmet pasaportu), iki ayrı grup olarak  yurt dışına gönderilen 96 şahsın geri dönmemeleriyle ilgili ‘insan- göçmen kaçakçılığı’  skandalının soruşturmasında, Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısının ardından son olarak Bingöl'lü eski belediye başkanının da tahliye edildiği bildirildi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin 2021 Nisan ayının ilk haftasında yapılan meclis toplantısında, Yeşilyurt Belediyesi’nin hizmet pasaportuyla yurt dışına gönderdiği, tamamına yakını Malatya ve Yeşilyurt’la ilgileri bulunmayan, organizatörlere para ödeyen 51 kişinin Almanya’ya götürüldükleri ve geri dönmediklerini ortaya çıkaran açıklamaları gündeme bomba gibi düşmüştü.

-Toplamda 96 kişi yurt dışına gönderilmiş, tamamına yakını geri dönmemişti…

Soruşturma dosyasındaki iddialara göre; Bingöllü eski bir kasaba belediye başkanı olan Ali Ayrancı’nın, Malatya’daki bazı ilçe belediyeleriyle irtibata geçerek, “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı projeyle yurt dışına bazı kişilerin gönderilmesi için görüşmeler yaptığı, sonunda Yeşilyurt Belediyesi ile anlaştığı, Malatya ile ilgileri bulunmayan 51 kişinin, Yeşilyurt Belediyesi çalışanı İsa Yumuk aracılığıyla Malatya’daki bir derneğe üye yapıldıktan sonra, belediyenin bu kişilere gri pasaport (hizmet pasaportu) çıkartılması işlemlerini başlattığı, belediye başkan yardımcıları Bekir Karakuş ile Şahin Özer’in de katıldığı kafileyle 15 Şubat 2020’de Almanya- Hannover’e götürülen 51 kişinin geri dönmeyip, birçoğunun iltica talebinde bulunduğu, böylece Yeşilyurt Belediyesi’nin ‘insan kaçakçılığına” alet edildiği anlaşılmıştı.Konunun gündeme gelmesinin ardından yapılan araştırmada, yurt dışına götürülecek kişilerden para topladıkları belirlenen Ali Ayrancı ile Almanya’daki Ersin Kilit adlı organizatörlerin, Yeşilyurt Belediyesi ile bu tarihten daha sonra da aynı çalışmayı yapıp, 45 kişilik bir grubu 16 Eylül 2020 tarihinde yurt dışına götürdükleri, böylece Yeşilyurt Belediyesi’nin aracı edildiği ‘insan kaçakçılığı’ ile yurt dışına ‘kaçırılanların’ sayısının 96’ya ulaştığı ortaya çıkmıştı.

-3 kişi tutuklanmıştı… 

Yürütülen insan kaçakçılığı soruşturması sonucunda Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöllü eski belde belediye başkanı Ali Ayrancı ile Almanya’daki organizatör Ersin Kilit “Göçmen Kaçakçılığı” suçlamasıyla 22 Haziran 2022 tarihinde tutuklanmıştı.  Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, avukatının yaptığı itiraz üzerine Temmuz ayının ilk haftasında tahliye edilmişti.

-Avukatların itirazı

Tutuklu kalan Ersin Kilit ve Ali Ayrancı için avukatları tutukluluğa itiraz ettiler ve tahliye talebinde bulundular.

“Göçmen Kaçakçılığı” suçlamasıyla tutuklu bulunan Ali Ayrancı ve Ersin Kilit’in avukatları arı ayrı dilekçelerle Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak tahliye talebinde bulundular.  Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği 2 Eylül 2022 tarih ve 2022 /3872 sayılı kararı ile her iki şüphelinin de tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliğinin tahliye talebini reddettiği karara Ali Ayrancı’nın avukatları aynı gün 2 Eylül 2022 Cuma günü Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi olan Malatya 7. Asliye Ceza Mahkemesine itiraz etti.  Mahkemenin karar hükmüne göre; dosya saat 16.55’de mahkemeye ulaştırıldı.

Şüpheli Ersin Kilit’in avukatları ise mesai bitimine 3 saat kalması ve normal iş ve işlemlerin işleyişe göre; Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesinde aynı gün 2 Eylül 2022 Cuma günü karar çıkmayacağını düşünerek itirazda bulunmadılar.

-Nöbetçi mahkemeye dosya 16.55’de geldi, karar 18.30’da çıktı… 

Nöbetçi mahkeme olan 7. Asliye Ceza Mahkemesi, saat 16.55’te ulaşan dosya üzerinde saat 18.30 sularında kararı vererek, Bingöllü eski belde belediye başkanı Ali Ayrancı'yı göçmen kaçakçılığı dosyasından tahliye etti.

Mahkemenin kararında, “Şüphelinin üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali, delilerin büyük ölçüde toplandığı, tutukluluğun tedbir niteliği, mevcut delil durumu, tutukluktan geçirilen süre, tutuklamada beklenen  gayeye adli kontrol tedbirleriyle de ulaşılabileceği anlaşılmakla, şüpheli müdafiinin tahliye talebinin kabulüne, şüphelinin adli kontrol  altına alınarak  başka suçtan tutuklu ve hükümlü değilse  serbest bırakılmasına, şüphelinin her hafta pazartesi günleri  karakola müracaat ederek  imza atmak  sureti ile adli kontrol  altına alınmasına, şüphelinin yurtdışına çıkmaktan yasaklanmasına, …” denildi.

-Aynı mahkeme diğer itiraza 2. gün cevap verdi…

Şüpheli Ersin Kilit’in avukatları ise 2 Eylül Cuma günü mesai bitimine 3 saat kalması ve normal iş ve işlemlerin işleyişe göre; Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesinde aynı gün karar çıkmayacağını düşünerek itirazlarını 5 Eylül 2022 Pazartesi günü yaptılar.

Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi olarak 7. Asliye Ceza Mahkemesi, göçmen kaçakçılığı soruşturasında tutuklu olan Ersin Kilit için 6 Eylül 2022 Salı günü kararını verdi ve tahliye talebini reddetti.

Ali Ayrancı ile ilgili tahliye kararının çıktığı 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararını veren hakiminin izne ayrılması nedeniyle Ersin Kilit ile ilgili itirazı aynı mahkemede görevlendirilen bir başka hakimin değerlendirdiği ve reddettiği öğrenildi.

-“Gizlilik kararı bulunan” soruşturma hala devam ediyor… 

Skandalın patlak vermesinin ardından İçişleri Bakanlığı da soruşturma başlatmış; 15 Nisan 2021 tarihinde Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Belediye Başkan Yardımcıları Bekir Karakuş ve Şahin Özer ile belediye çalışanı İsa Yumuk hakkında soruşturma izni vermişti. Çınar, soruşturma iznine Kayseri Barosu'ndan tuttuğu avukatları aracılığıyla Danıştay nezdinde itiraz etmiş, 3'e 2 oy çokluğuyla hakkındaki soruşturma izni kaldırılmış, birçok yönüyle çok tartışmalı olan bu karar kamuoyunda da çeşitli yorumlara yol açmıştı.

Bu arada, Yeşilyurt Belediyesi'nin başkan ve yardımcıları ile bir çalışanının da suçlandığı ‘Göçmen Kaçakçılığı Yapmak' fiilinin, soruşturma iznine tabi olmadığı, hazırlanacak iddianameye göre başkan ve belediye mensuplarının adli yargılamasına devam edilebileceği belirtiliyor.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen “Göçmen kaçakçılığı yapmak” iddiasıyla başlatılan soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunuyor.

BURAYI TIKLAYINIZ.... MALATYA'NIN GÜNCEL HABER VİDEOLARI BURADA

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar