SON DAKİKA

“Sivas Caddesi ile Sıtmapınarı arası yıkılarak Malatya Çarşısı olarak düzenlenmeli”

“Sivas Caddesi ile Sıtmapınarı arası yıkılarak Malatya Çarşısı olarak düzenlenmeli”
A- A+

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Malatya il merkezinin depremde büyük zarar gördüğünü belirterek, Sivas Caddesi ile Sıtmapınarı arasındaki tüm işyeri ve binalar yıkılarak bu bölge en fazla 2 katlı yapıları geçmemek kaydıyla özel olarak Malatya Çarşısı olarak düzenlenmeli önerisinde bulundu. Keskin, sanayi sitelerindeki esnaflar içinde Yeni Sanayi Sitesi inşaatına TOKİ marifetiyle hemen başlanılması gerektiğini kaydetti. 

-“Bu kentte hayatın olduğunu, nefes alınıp verilmesi için, şehrimizin canlı kalabilmesi için, çarşımızın yetim ve virane kalmadığını göstermek için,”

Yazılı bir açıklama yapan Başkan Şevket Keskin, “Depremlerden Malatya şehir merkezi ve çarşısı büyük oranda olumsuz etkilenmiştir. Şu anda ayakta kalan bina ve işyerleri yine büyük oranda kullanılabilecek durumda değildir.  Şehrimiz yeniden imar edilirken, bu kentte hayatın olduğunu, nefes alınıp verilmesi için, şehrimizin canlı kalabilmesi için, çarşımızın yetim ve virane kalmadığını göstermek için, giden en az 300-400 bin Malatya’nın şehrine, baba ocağına geri dönmesi için yapılacak ilk çalışmalardan birisi acil olarak ticarethanelerin bir an önce yapılmasıdır. Bu nedenle devletimize ve hükümetimize, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çağrımız ve önerimiz şudur; bilim adamlarının gözetim ve kontrolünde Sivas Caddesi ile Sıtmapınarı arasındaki tüm işyeri ve binalar yıkılarak bu bölge en fazla 2 katlı yapıları geçmemek kaydıyla özel olarak Malatya Çarşısı olarak düzenlenmeli. Malatya Çarşısı mesleki ve sektörel dağılımında göz önüne alınmalı. Malatya Çarşı Merkezi’ndeki bir çok iş hanı ve iş merkezlerinin, apartmanların son 4-5 yılda kullanılmadığını, boş olarak kaldığını hepimiz biliyor ve görüyorduk. Yine Çarşı merkezindeki apartmanların yabancı uyruklulara kiralandığını, Malatyalılar tarafından kullanılmadığını biliyor ve görüyorduk. Çarşı Merkezinde kalan apartmanlar ise Beydağı’nda ya da zemini sağlam bölgelerde yapılmalı. Sivas Caddesi ile Sıtmapınarı arasındaki bölgenin tamamen yıkılıp geniş cadde ve meydanları ile yeniden Malatya Çarşısı olarak düzenlenmesi elzemdir, acildir, Malatya için can simididir. Çünkü çarşısında ışık olmayan şehirler, esnafının lambası yanmayan şehirler terk edilmiş sayılır.” ifadelerini kaydetti. 

-“Yeni Sanayi Sitesine hemen başlanılmalı”

Keskin, “Malatya’da mevcut olan 2 tane küçük sanayi sitesi de depremde büyük oranda etkilenmiştir.  Mevcut Sanayi Sitesi ile Özsan Sanayi Sitesi’nin hemen taşınması ve şehrimizin ticaret hayatının devam edebilmesi için, hayatın canlı kalabilmesi için hemen Altay Kışlasından ayrılan bölgeye Yeni Sanayi Sitesinin inşaatına başlanılmadır. 6 Şubat 2023 tarihine kadar kayıtlı ve faal olan esnaflarımız öncelikli olarak bu bölge taşınması için Yeni Sanayi Sitesinin inşaatına zaman kaybedilmeden TOKİ marifetiyle başlanılmalı. Öncelik kimseyi dükkan sahibi yapmak değildir, öncelik bu şehirde alın teriyle çalışan ve depremde zarar gören esnafın ticaretine devam edebilmesi için bir kapı açılmasıdır. Bu konuda ilgili tüm kurumlarımızdan destek ve katkılarını bekliyoruz.” dedi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar