
Malatya – Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, dünya kayısı başkentinde sektörün sahipsiz bırakıldığını savunarak acil kurumsallaşma çağrısında bulundu. Semiz, kaçak ithalat iddiaları ve stok yönetimi hatalarının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek "Ulusal Kayısı Konseyi" kurulmasının zorunluluk olduğunu ifade etti.
Kayısının Sorunları Muhatapsız Kaldı
Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği Başkanı Rahmi Semiz, düzenlediği basın toplantısında Malatya kayısısının stratejik önemine rağmen yönetimsel bir boşluk içinde olduğunu vurguladı. Kayısının üreticinin alın teri olduğunu ancak sorunların sahipsiz kaldığını belirten Semiz; üretici, tüccar ve esnafın bir sorunla karşılaştığında çözüm bulabileceği kurumsal bir muhatap bulamadığını dile getirdi.
Piyasadaki denetim yetersizliğine değinen Rahmi Semiz, süreci şu örneklerle eleştirdi:
"Birincisi; İran ve Özbekistan menşeli kayısıların kaçak yollarla ülkemize sokulduğuna dair ciddi ihbarlar yapılmasına rağmen, piyasada caydırıcı hiçbir adım atılmamıştır. Daha vahimi, bazı toptancıların açıkça 'İran kayısısı daha ucuz, istersen ondan verelim' deme cesaretini bulabilmesidir. Üstelik bu ürünler 'Malatya kayısısı' adıyla pazarlanmaktadır. İkinci örnek ise daha da düşündürücüdür. 2025 yılında don nedeniyle ürün neredeyse hiç yokken, 2026 yılına 10–15 bin ton stok devrinin konuşulması kabul edilemez bir durumdur. Yıllık ihracatı 100 bin tonları aşan bir üründe, sürecin sahipsizlik nedeniyle doğru yönetilememesi, kayısının ne kadar başıboş bırakıldığını açıkça göstermektedir."
Kayısının yönetim modelindeki yanlış algılara dikkat çeken Semiz, tescil işlemlerini yapan borsa yapısının "kayısının sahibi" gibi görülmesinin tehlikeli olduğunu savundu. Borsanın bir ticaret kuruluşu olduğunu, üreticinin asıl temsilcilerinin ziraat odaları olması gerektiğini belirterek; piyasanın masa başından yönetilerek fiyatların üretici aleyhine belirlendiğini ifade etti.
Çözüm: Ulusal Kayısı Konseyi
Kişisel çabaların ve hafta sonu açılan bakanlık kapılarının kurumsal süreklilik sağlamadığını vurgulayan Semiz, çözüm önerisini şu sözlerle tamamladı:
"Kayısı günübirlik kararlarla yönetilemez. Kayısı, üreticinin merkezde olduğu bir sistemle yönetilmelidir. Çözüm sorulduğunda cevabımız nettir: Ulusal Kayısı Konseyi veya benzeri, üretici merkezli, şeffaf ve hesap verebilir bir yapının kurulması artık bir tercih değil, zorunluluktur. Açıklamamı başında ifade ettiğim sloganımla tamamlıyorum: KAYISI SAHİPSİZ DEĞİLDİR; ÜRETİCİMİZİM ALIN TERİDİR. AMA SORUNLARI SAHİPSİZDİR."
Kaynak: malatyayenises.com ve malatyagazete.com
#MALATYA



































