SON DAKİKA
Reklam
Reklam

Cepheye 50 Bin Asker Gönderiyor!..

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 50 bine kadar asker konuşlandırabileceğini belirterek Güney Kore’den Ukrayna’nın hava savunmasına destek vermesini istedi. Zelenskyy’nin açıkladığı rakam, temmuz ayında dile getirdiği yaklaşık 30 bin askerlik tahminin üzerine çıktı.

Cepheye 50 Bin Asker Gönderiyor!..
A- A+
Reklam

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri iş birliğinin genişlediğini savunarak, Pyongyang’ın Rusya’ya 50 bine kadar asker konuşlandırabileceğini söyledi. Güney Kore’yi Ukrayna’nın hava savunmasına destek vermeye çağıran Zelenskyy, Kiev’in Ukrayna topraklarında Kuzey Kore yapımı bazı füzeler bulduğunu da belirtti. Zelenskyy’nin açıkladığı yeni asker tahmini, temmuz ayında dile getirdiği yaklaşık 30 bin kişilik tahminden daha yüksek oldu.

Zelenskyy’den Kuzey Kore-Rusya iş birliği değerlendirmesi

Zelenskyy, Kuzey Kore’nin Rusya ile askeri iş birliğini sürdüreceğini savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey Kore'nin modern savaş deneyimini geliştirmeye, Rusya'dan lisans almaya ve her türlü askeri teçhizatı onlardan temin etmeye devam edeceği kesinlikle açık.”

Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev’in Ukrayna topraklarında bazı Kuzey Kore füzeleri bulduğunu da söyledi.

 Zelenskyy’nin 50 bine kadar asker konuşlandırılabileceği yönündeki değerlendirmesi, temmuz ayında açıkladığı yaklaşık 30 bin kişilik tahminin üzerine çıktı.

Kuzey Kore füze birliği Batı Rusya’ya konuşlandırılıyor iddiası

Bu ay Ukrayna askeri istihbaratından bir yetkilinin Reuters’e verdiği bilgiye göre, Kuzey Kore’ye ait bir füze birliği Batı Rusya’ya personel ve ekipman konuşlandırmaya başladı.

Söz konusu birliğin Ukrayna’ya yönelik saldırılarda kullanılmak üzere 120 balistik füze ve altı fırlatma rampasıyla donatılmış olabileceği belirtildi.

Bu bilgi Ukrayna askeri istihbaratı kaynaklı bir değerlendirme olarak aktarılırken, kaynak metinde Kuzey Kore veya Rusya tarafından konuya ilişkin karşı bir açıklamaya yer verilmedi.

2024’te yaklaşık 14 bin asker iddiası

Kaynak metne göre Kuzey Kore, 2024 yılında Ukrayna güçlerinin Rusya’nın Kursk bölgesine yönelik operasyonlarına karşı Moskova’ya destek vermek amacıyla bölgeye tahminen 14 bin asker gönderdi.

Bu askerlerden binlercesinin yaralandığı veya hayatını kaybettiği belirtildi.

Ukrayna ve bağımsız değerlendirmelere göre Kuzey Kore’nin Rusya’ya yalnızca asker değil, milyonlarca top ve havan mermisinin yanı sıra balistik füzeler, uzun menzilli topçu sistemleri ve çoklu fırlatma roket sistemleri de sağladığı öne sürüldü.

Rus askeri blog yazarları ve bazı askerlerin değerlendirmelerine göre ise Kuzey Kore’den sağlanan bazı mühimmatın kalitesinin tehlikeli derecede düşük olduğu ileri sürüldü.

Zelenskyy Güney Kore’den hava savunma desteği istedi

Zelenskyy, Ukrayna’nın yüksek teknoloji ürünü hava savunma sistemlerinde eksiklik yaşadığını belirterek Güney Kore’den destek talep etti.

Ukrayna Devlet Başkanı, hava savunmasına ilişkin talebini şu sözlerle dile getirdi: “Eksikliğimiz olan bir alanda Güney Kore'den destek almak istiyoruz.”

Zelenskyy, iş birliğinin hava savunmasıyla sınırlı olmayabileceğini belirterek, “İHA anlaşması ve diğer alanlarda da çalışmaya hazırız” dedi.

Ukraynalı diplomatların olası anlaşmaları desteklemek amacıyla Seul ile “temas halinde” olduklarını da söyledi.

Balistik füzelere karşı hava savunması ihtiyacı

Kaynak metinde, Ukrayna’nın gelişmiş hava savunma sistemleri konusunda önemli bir eksiklik yaşadığı belirtildi.

Rusya’nın, ABD yapımı Patriot gibi önleyici sistemler olmadan vurulması zor olan balistik füzeleri daha yoğun kullanarak bu açığı değerlendirmeye çalıştığı ifade edildi.

Bu nedenle Kiev yönetiminin hem mevcut hava savunma kapasitesini güçlendirmeye hem de farklı ülkelerden yeni sistem ve mühimmat tedarik etmeye yönelik girişimlerini sürdürdüğü aktarıldı.

KAYNAK: malatyayenises.com 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar