
İngiltere Kraliyet Donanması bünyesinde kullanılan ve 12 milyon sterlin değerindeki insansız hava aracı filosunda güvenlik ihlali yaşandığı iddia edildi. Ethan Davies'in 10 Ağustos 2026 tarihli haberine göre, yeni K3 Scout casus dronlarında bulunan bazı bileşenlerin Çin'deki bir IP adresine 'kalp atışı iletişimi' adı verilen verileri gönderdiği belirlendi. Dorset'teki Poole kasabasında bulunan Özel Bot Servisi karargahında tespit edilen durumun ardından inceleme başlatıldı.
Tespit Dorset'teki Askeri Karargahta Yapıldı
Söz konusu bileşenlerin, dronlara takılan kameraların normal şekilde çalıştığını doğrulamak amacıyla Çin'deki bir adrese veri aktardığı yürütülen soruşturmada anlaşıldı. İncelemenin, İngiliz tedarikçi Kraken Technology Group tarafından üretilen ve 12 milyon sterlinlik değer taşıyan filonun Mart ayında hizmete girmesinin ardından Dorset'teki Poole'da yer alan Özel Bot Servisi karargahında gerçekleştiği kaydedildi.
Savunma Bakanlığı: "Hassas Verilere Erişim Sağlanmadı"
Savunma Bakanlığı (MoD) iddialara ilişkin açıklama yaparak Çinli yetkililerin eline herhangi bir hassas bilginin geçtiği yönündeki değerlendirmeleri yalanladı. Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, "Rutin bir siber güvenlik açığı değerlendirmesi, Kraliyet Donanması tarafından kullanılan bir Kraken İnsansız Yüzey Aracı alt sistemini etkileyen bir sorun tespit etti. Kapsamlı bir soruşturma, Savunma Bakanlığı verilerine veya sistemlerine erişildiğine, bunların tehlikeye atıldığına veya dışarıya iletildiğine dair hiçbir kanıt bulamadı" ifadelerini kullandı.
Sözcü ayrıca, “Güvence ve test süreçlerimiz, potansiyel güvenlik açıklarını erken aşamada tespit edip gidermek üzere tasarlanmıştır ve sistemlerimiz ve ekipmanlarımız genelinde rutin güvenlik faaliyetlerine devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Üretici Firmadan Açıklama
Söz konusu ekipmanları üreten Kraken Technology Group firmasının sözcüsü ise, "Bazı üçüncü taraf, [ABD] ulusal savunma yetkilendirme yasasına uygun kameraların az sayıda bileşeninin İngiltere dışından geldiğinin farkındayız" şeklinde konuştu.
Firma yetkilisi açıklamasına devam ederek, "Kraken ve Kraliyet Donanması tarafından yapılan kapsamlı bir denetimin ardından, hassas bilgilerin amaçlanan kanallar dışında hiçbir zaman paylaşılmadığından ve olası tüm güvenlik açıklarının tespit edilip kapatıldığından eminiz" dedi.
Savunma Bakanlığı ile ilgili birimlerin sistem genelindeki rutin güvenlik denetimlerine devam ettiği bildirildi.
KAYNAK: malatyayenises.com



































